Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rozhodli jsme se vyměnit luxsféry za okno. Vzhledem k tomu, že v chodbě, kde luxsféry jsou, je vybudován sádrokartonový podled, chceme mít okno cca o 23 cm nižší než je rozměr současných luxsfér. Rozměry luxsférů jsou 105 cm na šířku a 170 cm na výšku. Rozměry budoucího okna stejné, jen o 23 cm nižší. Okolní zeď je z plných cihle. Nad luxsféry je překlad. Neporadil byste prosím někdo, jak nejlépe zazdít těch 23 cm mezi překladem a budoucím oknem? Lze použít třeba dva keramické překlady, které by dohromady daly tloušťku 23 cm? Děkuji
Dobrý den. Nechci srašit, ale to se Vám bez poškození toho podhledu nemůže podařit. Navíc horní hrana okna bude lícovat se spodní hranou podhledu, čili nebude tam žádné ostění. No třeba to tak musíte mít, aby to zase lícovalo z venkovní strany. Já bych tam nalepil pouze hranol z Ytongu vyrobený slepením dvou tvárnic. Celé se to musí vyztužit nějakým armováním. Asi by bylo nejlepší z bočních stran vyškrábat drážky a do nich zalepit a přišroubovat po celé délce pásovinu. Ono je potřeba vědět, že to, co vlastně děláte, ponese pouze samo sebe. A do tohoto přilepeného bloku můžete zafixovat i okno. Ono by to možná stačilo i z XPS, ale oknaři by na horní straně neuměli to okno zakotvit. Takže když to shrnu : vybourejte luxfery, začistěte otvor a do požadované výšky ho snižte z horní strany. Ještě mě napadá udělat ze dvou 10 cm tvárnic a tu první řadu nalepit a zafixovat na hmnoždiny, nebo turbošrouby. Tu druhou nalepit a zafixovat do první řady obyčejnými vruty. S pozdravem Laďa
Já osobně bych to řešil asi pro mne nejlacinějším a nejednodušším a nejlehčím způsobem...protože jeden překlad nad luxfery už je, tak bych mezeru mezi ním a vrchním rámem okna vyplnil polystyrenem, natáhl síťku a omítl. Polystyren nařezat na potřebný rozměr je lehké, slepit a vlepit také není velmi složité... mezerou 23 cm se člověk neprotáhne, kdyby ho i vybral a ke klice okna těch cca 70 cm také nedosáhne... a kdo by tam lezl, že jo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.