Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu podkrovek - podlahy půdy

Od: pa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřebuji zateplit strop podkrovek, respektive podlahu půdy. Je tam dřevěný strop v síle 16 cm, v tom je vata cca 8 cm. Z půdy je na tom cca 7 cm škvárobetonu. Bohužel pro vyplnění zbylé dutiny (necelých 8 cm ) foukanou vatou je toho místa málo.

Takže zvažuji ze strany půdy dát nějakou izolaci na podlahu (15 - 20 cm) a na to něco, po čem se pak ve finále bude dát chodit - sem tam.

A, polystyren ve dvou řadách, na to desky Wodego MFP nebo OSB - ale trochu se bojím neprodyšnosti, vlkhkosti a pod, polystyren je prý hodně neprodyšný. Nebo pokud tam mám ve stropě těch cca 8 cm vzduchovou mezeru, bude to takto OK?

B, nebo udělat nějaký rošt a dát vatu - desky nebo foukaná a vše zaklopit zase Wodego MFP nebo OSB. Rošt z někjakých fošen 5 cm x 20 cm, ale je to dost drahé řešení.

Také jsem dostal návrh - rošt udělat z polystyrenu - z tvrzeného udělat pásy cca 20 cm široké a vysoké, položit je po metru a pak to zakrýt některou z výše uvedených desek. Dalo by se to zpevnit šrouby přes všechno až do původního stropu.
Myslíte si, že by tato kombinace - vata 1 metr, polystyren 20 cm jako rošt, zase vata, byla možná? Nebude vadit, že se tam izolant kombinuje (kombinuje se tedy i v případě použití dřevěných fošen, jen ne v tak velké síle).

Nebo máte jiný zajímavý nápad, jak to vyřešit.

Děkuji za návrhy.

Pavel

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. To zateplení Vašeho stropu je velmi slabé a opravdu to chce izolaci několikrát znásobit. Ty možnosti jste správně uvedl. Také máte oprávněné obavy, aby se v zatepleném stropu nehromadila vlhkost. Také určitě sledujete optimální řešení poměru kvalita cena. A z uvedených informací je podle mě nejvýhodnější řešení zateplit z horní strany pomocí EPS tloušťky 24 cm. Pro naprostou jistotu byste mohl na ten strop položit parozábranu a na ni vyskládat desky EPS. Já jsem dělal před touto zimou to samé, akorát jsem nedával parozábranu, EPS jsem použil EPS 70F. Celé zatplení je ze dvou vrstev po 12 cm a desky EPS jsou skládány tak, aby se překrývaly spáry. Já jsen to k podlaze lepil pomocí PU pěny, ale není to nutné. Musíte mít ale rovnou podlahu a desky dávat pěkně do roviny beze spár. Udělal jsem si takový hrubý výpočet pro Váš stávající strop a při tomto zateplení rosný bod bude až v EPS, což je základ pro eliminaci kondenzace. Já mám na tom EPS udělaný chodník z volně položených obkladových dřevotřískových desek silných 12 mm. Pro normální chození je to naprosto dostatečné. Cenu si musíte zjistit u Vašeho dodavatele. S pozdravem Laďa

pa*
hodnocení

Děkuji za odpověď, pokud by takto šel polystyren použít a nesrážela by se tam vlhkost, bylo by to relativně jednoduché a levné řešení. Když bude rosný bod v polystyrenu, kam se pak poděje ta vlhkost?

Ještě se zeptám, ve slepých prostorách přímo nad prvním patrem potřebuji také zateplení stropu - menusí být pochozí, jsou to jen slepé prostory, ale celkem to dělá 25 m/2, což je škoda nezateplit. V zimě na střeše je to dost znát na sněhu, pěkně tam mizí.

Zde je strop z hurdisek a betonu, odhaduji tak 25 cm (16 íčko a na to pak cca 10 cm podlahový beton). Jak silná zde musí být izolace? Předpokládám, že větší než na půdě, tam je již 8 cm vata ve stropě, vše dřevo. Můžete mi, prosím doporučit sílu s ohledem na kondenzaci pro tento hurdiskový strop. Děkuji.

raz*
hodnocení

0x

Dobrý den,

popisované slepé prostory je určitě vhodné také zateplit. Tepelný odpor tohoto stropu by měl zhruba odpovídat tepelnému odporu dalších konsttrukcí, tzn. jak je zateplená fasáda, zateplení šikmin v podkroví. Je například trochu přehnané zateplovat podlahu půdy 25cm izolantu, pokud je v šikminách, které mají větší plochu v kontaktu s exteriérem, pouhých 8cm. Jinak dal bych tolik izolace jako na podlahu půdy.

raz, skoro s Vámi souhlasím, "Tepelný odpor tohoto stropu by měl zhruba odpovídat tepelnému odporu dalších konsttrukcí"

ale to až po dokončené rekonstrukci.

Proto je vhodné dát na podlahu půdy izolant, (nedával bych EPS jako Láďa) ale vatu v několika vrstvách s výhledem na přemístění mezi krokve, a pod krokve, kdyby bylo v budoucnu potřebné udělat podkroví...

třeba dle modelu: cukrar.rajce.idnes.cz/...

nebo cukrar.rajce.idnes.cz/... , ale zde pozor na vady, které jsou vidět...

vždy se najde více řešení, ale bez podrobností o stavbě se jen dohadujeme co je lepší.

pa*
hodnocení

Děkuji za Vaše rady.

Jde o slepé prostory za příčkami podkroví, šířky cca 120 cm. Dostat se tam dá jen přes střechu. Takže tam chci dát vatu, nebude to pochozí. Asi tak těch 20-25 cm, to by mělo tedy stačit. Šikminy mám jen cca 0,5 m na jedné straně, jinak jsou zdi rovné bez zkosení.

Půda je pak nad podkrovím, proto ji chci zateplit. Střechu zateplovat nehodlám, zbytečně bych vytápěl půdu. Zatím se rozhoduji zda polytyren nebo vatu. Vata je mi sympatická, ale potřebuji to pochozí, takže bych musel dělat rošt, což by zateplení zbytečně prodražilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]