Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VYÚČTOVÁNÍ VODY 2010 - nedoplatek

Od: terezaspk* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně nedoplatku, který se mi ani trochu nezdá...

Majitelka bytu, kde jsme s přítelem bydleli rok a půl mi nyní zavolala, že na bytě je nedoplatek za ohřev vody 13.500,-! Naše vodárny mají vodoměry pouze u paty domu, kde měří celkovou spotřebu pro celý vchod. Jejich cena je 68,- za kubík (34 vodné, 34 stočné). Nicméně družstvo si ceny určuje samo a jiné. Bydleli jsme tam od srpna 2009 do ledna 2011. Za první zúčtovací období (srpen09-leden10) jsme měli doplatit pár stovek, a ve stejném "spotřebním tempu" jsme žili dál. Z bytového družstva mi řekli, že naše spotřeba byla takováto:

- leden-červen 2010: teplá voda 38 kubíků, studená voda 36 kubíků

- červenec-prosinec: teplá voda 19 kubíků, studená voda 24 kubíků

Přijde mi šílený i ten nepoměr, vypadá to, jako bychom měli první půlrok na naávštěvě pět dalších lidí, další půlrok "jen" tři... celkem je spotřeba 162 kubíků a to je na dva lidi naprostá šílenost ne?

Dál jsem porovnávala spotřebu s rodiči, bydlí v bytě přes ulici pod stejným družstvem. Platili měsíční zálohy na teplo a vodu za dva lidi 3050,- (to je ročně 36.600,-) a vraceli jim kolem osmi tisíc. My jsme platili zálohy měsíčně 2500,- ( ročně to je 30.000,-) a máme ještě dalších 13 doplácet, vždyť to není ani trochu logické. Moje máma pere víc, vaří víc... my jsme přes den v práci, téměř nevaříme, pračka tak 1x-2x týdně.

V bytě už nebydlíme, samozřejmě že byla naše hloupost nekontrolovat vodoměry, nezapisovali jsme si stavy ani při odečtu, ani při výměně. Za blbost se platí. Bohužel jsem nebyla ani při opisu konečného stavu vodoměrů při předávání bytu, jelikož smlouva náj.smlouva byla na mou mamču a ta to úplně vypustila, nenapadlo ji, že by mohl být někdy problém. Poptávala jsem se i bývalých sousedů, protože mě napadlo, že třeba praskla přípojka a uniklou vodu rozúčtovali všem partajím, ale mají vše OK.

Prosím poradíte, zda se dá vše nějak ověřit, zjistit, vyběhat...? Na družstvu mi prý nesmějí sdělit, jaká přesná výše záloh se na vodu platila, ani kolik se platí za kubík... Nezdá se mi, že bychom spotřebovali celkem 162 kubíků vody, ale i kdyby, přece cena za jeden kubík nemůže být 260 korun?! Díky moc za jakoukoliv radu.

doplněno 13.05.11 07:40:

AKTUALIZACE:

mám v ruce rozpis vyúčtování. Opravte mě, zda smýšlím špatně.

V nájemní smlouvě mám nájem rozdělen na nájemné 3000,- a zálohy na služby 2500,- měsíčně (konkrétně rozepsáno na dodávku tepla, TV, SV, energie ve spol. prostorách). Elektriku a plyn v bytě jsem měla sjednáno sama na sebe. Takže jsem majitelce bytu za rok zaplatila na zálohách celkem 30.000,-. V rozpisu služeb jsou ale zálohy sečteny za celý rok a činí 16.144,-. Zároveň je v nich započtena Anuita2 (úroky z úvěru - revitalizace domu).

Dle mé teorie mě napadlo, že z těch 30.000,- na zálohy nemám ani náhodou platit úroky z úvěru, natož pak vlastní splátku revitalizace, k čemuž asi došlo: majitelka podle mě posílala na družstvo stále 2500,- a odečítaly se z toho služby, splátky za revitalizaci, úroky z úvěru na revitalizaci, a dále ještě fond oprav (zjistila jsem od sousedky.) Takže se ptám: mám nebo nemám povinnost platit za revitalizaci, kdžy to není uvedeno ve smlouvě?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

terezaspk*
hodnocení

Ještě jsem zapomněla dodat, že všichni nájemníci domu měli v ruce vyúčtování již před 14ti dny, a majitelka mi zavolala až v pondělí... to mi přijde taky divné, kdyby někdo měl tolik doplácet mě, ozvu se hned. A na družstvu už se mnou také komunikovat moc nechtějí.

hodnocení

0x

Tohle za Vás těžko někdo vyřeší...

Cenu za 1m3 studené i teplé vody musíte vědět Vy..

Systém vyúčtování musíte také znát Vy..

Udávaná spotřeba vody Vám vychází na 160 l/so/den...to je sice "normově" přípustné číslo...nicméně realita bývá zpravidla nižší, zvláště v případě používání sprchy místo vany.

Dále se mi nezdá poměr mezi teplou a studenou vodou.., který v praxi bývá spíše tak 1:2...Tedy pokud máte za rok 60m3 studené vody, pak by teplá měla být cca 30m3 a ne 57m3..

Jenže pokud nemáte pravidelně zapisované stavy vodoměrů, tak se můžeme dohadovat nahoru dolu...

Jinak cena studené vody může být těch 68Kč co uvádíte...ale teplá voda je určitě o dost dražší...na ohřev 1m3 teplé vody je potřeba cca 60kWh energie...to je cca 100Kč a více (podle ceny tepla a způsobu jakým je voda ohřívána..Za 1m3 teplé vody tedy budete platit více než cca 170Kč..

terezaspk*
hodnocení

Jdu na to selským rozumem, což mi asi je k ničemu :) Vanu si nenapouštíme, včera jsem měřila kolik je jedna přítelova sprcha a vychází to celkem na 26litrů vody. Sprchuje se tak, že zastaví vodu během mydlení a takovéto srpchy má dvě denně. Já jednu bez zastavení, když to přeženu, vypotřebujeme sprchou cca 105 litrů vody za den, ale OBA DVA. Něco samozřejěm wc, mytí rukou apod., i tak ale nechápu, kde je těch zbylých 160 litrů...

Nebouřím se proti zaplacení toho, co jsme skutečně vyčerpali, ale nechápu tu spotřebu a proto je mi to proti srsti.

Terezo pláčete sice hezky...ale na špatném hrobě...jak se říká.

Vy si musíte nejdříve zjistit všechna potřebná fakta jak, na základě čeho...a za kolik Vám spotřebu účtují...a pak teprve lze diskutovat o tom, zda je to správně či nikoliv.

Zatím nevíme prakticky nic..takže s Vámi můžeme cítit..., ale nemůžeme pro Vás nic udělat.

terezaspk*
hodnocení

Nepláču nebojte :) Moje máma má s paní majitelkou sraz zítra, okopíruje si to vyúčtování a pak to budu řešit. Jen nejsem zvyklá nechat věci plavat a spíš si ráda zjistím vše o problematice, ať mám trochu přehled o všech možných situacích, co mohly vzniknout.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Jaké je Vaše právní postevení vůči družstvu? Typuji to, že zádné a tudíž se ani nedivím, že s Vámi nekomunikují. Vy musíte komunikovat s majitelem bytu. A majitelka bytu asi nemá žádné pochybnosti o výši spotřeby, protože to bez mrknutí oka přeposlala Vám Jestli je to správně spočteno, nebo není se asi nedá nějak porovnat a dodatečně asi už vůbec ne. Mimochodem, když jsem sečetl ty čtyři cyfry, tak mě vyšla celková spotřeba jen 117 m3, ale i tak je to celkem hodně. Na druhou stranu, jestli to rozpočítání spotřeby je podle počtu osob, nebo podle odečtu domácích vodoměrů, by se dalo celkem lehce zjistit. Ono se klidně mohlo stát, že všechny byty mají své měřáky a pouze Váš byt ne. A tak se jednoduše odečte spotřeba podle vodoměru vodáren ( Ten je daleko citlivější a přesnější ) a spotřeba součtu jednotlivých domácích vodoměrů ( ty neumí zaznamenat úniky vody - prokapávání kohoutků a protékání WC ) a tak se jednoduše do toho zbytku, který se účtuje Vám započítají i všechny úniky všech partají na stejné stupačce. Ale Vy máte 2 možnosti. Buť to majitelce zaplatíte a zde nevím co Vás k tomu nutí, nebo to nezaplatíte a bude to muset řešit ona. A nebo si sednete a domluvíte se na dělbě na polovinu a ona si nechá všechno překontrolovat a udělat stejně, jak to mají ostatní ve vchodě. Ale nebude to lehké. S pozdravem Laďa

terezaspk*
hodnocení

Díky za odpověď Laďo,

také jsme měli vlastní měřáky v šachtě. S družstvem jsem komunikovala konkrétně s jednou dámou, protože jsem s ní řešila něco dřívě a také ona se mnou, po pracovní stránce jsme si vzájemně pomohly, a proto jsem ten dotaz vznesla přímo na ni.

Součet čísel skutečně nesedí, omlouvám se, je to jak píšete 117m3. Těch 162 nevím, jak se mi tam dostalo :))

ladajaskva*

Dobrý den. Ty spotřeby korespondují se skutečností naměřenou na Vašich měřácích? Poku ano, tak s tím asi nic nenaděláte. S pozdravem Laďa

terezaspk*
hodnocení

No to je právě ta moje hloupost, že jsem si stavy nezapisovala. Takže nevím ani počáteční, ani konečný stav. Majitelka se vždy jevila jako slušný člověk, a já jsem byla poprvé v nájmu, takže mě ani nenapadlo něco takového kontrolovat sama za sebe. Je mi pomalu ale jistě jasné, že když nemám nic v ruce, budu muset nedoplatek uhradit tak jako tak.

ladajaskva*

Dobrý den. I když je to nepochopitelné a s největší pravděpodobností s tím nice neuděláte a zaplatíte, Tak tio bude mít na Vás aspoň výchovný účinek. Člověk, až zaplatí za své chyby, které si nota bene ani neuvědomuje, protože nepředpokládá výskyt něčeho podobného uvědomí, na jakém základě jsou postavena česká přísloví. Tak jsem je zde okopíroval, aby řeč nestála.

• Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

• Kdo si svého mistra váží, na toho hlad nedoráží.

• Kdo si krká, kdo si prdí, ten si jenom zdraví tvrdí.

• Kdo seje vítr, sklízí bouři.

• Kdo šetří má za tři.

• Když pánbůh dopustí i motyka spustí.

• Když se dva perou, třetí se směje.

• Když se kácí les, tak lítají třísky.

• Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

• Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

• Komu není rady, tomu není pomoci.

• Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

• Komu se nelení, tomu se zelení.

• Koho Bůh miluje, toho také křížem navštěvuje.

• Koně můžeš přivést k vodě, ale napít se musí sám.

• Košile bližší než kabát.

• Kráva zajíce nedohoní.

• Kuj železo dokud je žhavé.

• Láska hory přenáší.

• Lepší dobře se oběsit, než zle oženit.

• Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše.

• Lidé pro nás stromy sázeli, sázejme my též

• Líná huba _ holé neštěstí.

• Lež má krátké nohy.

• Malé ryby _ taky ryby.

• Mezi slepými jednooký králem.

• Mladí ležáci staří žebráci.

• Mluviti stříbro, mlčeti zlato.

• Mnoho psů _ zajícova smrt.

• Mráz kopřivu nespálí.

• Mrtvý prd ví.

• Můj dům _ můj hrad

• Naděje umírá poslední.

• Nakřápnutý hrnec nejdéle vydrží.

• Nedovol, aby tě strach z prohry vyřadil ze hry.

• Nehas, co tě nepálí.

• Nechval dne před večerem.

• Nemluv o provaze v oběšencově domě.

• Nemoc na koni přijíždí a pěšky odchází.

• Nemusí pršet, stačí, když kape.

• Není růže bez trní.

• Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.

• Není všechno zlato co se třpytí.

• Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

• Nezasel, prý aby mu kroupy nepobily.

• Nové koště dobře mete.

• Ocas ničím nenahradíš.

• Odříkaného chleba největší krajíc.

• Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán.

• Oko _ do duše okno.

• Oko za oko, zub za zub.

• Pečení holubi nelítají do huby.

• Pes který štěká, nekouše.

• Pička proti vodě, utáhne tři lodě.

• Plný břich, rozum tich.

• Po bitvě je každý generál.

• Pod svícnem bývá největší tma.

• Pomoz si a bůh ti pomůže.

• Pomocnou ruku najdeš nejspíše na konci svého ramene.

• Potrefená husa se vždycky ozve.

• Potmě každá kočka černá.

• Pozdě bycha honit.

• Pozdní hosti jedí kosti.

• Práce kvapná málo platná.

• Prázdný sud nejvíce duní.

• Pro jedno kvítí slunce nesvítí.

• Protiklady se přitahují.

• Přátelské služby se neúčtují.

• Příliš mnoho psů zajícova smrt.

• Přátelství Přítel k pomoci třeba o půlnoci.

• Ptáka poznáš po peří, vlka po srsti, člověka po řeči.

• Pýcha předchází pád.

• Pýcha peklem dýchá.

• Psu ocas nenarovnáš.

• Raní ptáče dál doskáče.

• Ráno moudřejší večera.

• Ruka ruku myje.

• Ryba i host třetí den smrdí.

• Sedávej panenko v koutě, nenajdou tě.

• Sejde z očí, sejde z mysli.

• Sklenka vína ti neuškodí, a plnou bečku nevypiješ.

• Smůla ve hře, štěstí v lásce.

• S poctivostí nejdál dojdeš.

• S chutí do toho, půl je hotovo.

• S čím kdo zachází, tím také schází.

• S jídlem roste chuť.

• Sytý hladovému nevěří.

• Starého psa novým kouskům nenaučíš.

• Stokrát nic umořilo vola.

• Strach má velké oči.

• Šaty dělaj člověka.

• Ševcova žena a kovářova kobyla chodí bosy.

• Ševče, drž se svého kopyta.

• Špatný vozka, který neumí obrátit!

• Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

• Tichá voda břehy mele.

• Trpělivost růže přináší.

• V nouzi poznáš přítele.

• V hněvu vyvře, co na srdci vře.

• Vojna není kojná.

• Vrána k vráně sedá.

• Všechna sláva, polní tráva.

• Všechno zlé je pro něco dobré.

• Všude dobře, doma nejlépe.

• Vrána k vráně sedá, svůj svého si hledá.

• Vzduch _ boží duch.

• Zlaté slovo které zůstane v ústech.

• Žádná píseň není tak dlouhá, aby jí nebylo konce.

• Žádný učený z nebe nespadl

A to závěrečné to podtrhává. S pozdravem Laďa

terezaspk*
hodnocení

:)) Laďo díky. O výchovných účincích jsem si jista, vždyť hned druhý den jsem si opsala stavy vodoměrů, topení, plynu v naší nové domácnosti. No a teď jdu hledat brigádu, abych na ten dluh měla :))

m123*
hodnocení

0x
I když jste udělala chyby není to jednoznačné, vypadá to, že Vás chtějí pěkně natáhnout. Podívejte se na byt-sluzby-vyuctovani.swe/...

proč mě hned napadlo slovo

REKLAMA?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]