Nejste přihlášen/a.
Chystám se ve sklepých dělat základní (podkladní) betony. Na zahradě mám kopu kopaného písku, tak jestli ho můžu použít nebo jestli musí být praný písek.
Díky za radu.
použití spíše možné je, ale obvykle se provádělo přesátí přes nějaké po domácku vyrobené síto, aby v písku nebyly například rostlinné a jiné zbytky. Vhodné je také to asi víte smísení písku se štěrčíkem ve frakci takové - podle tloušťky pokládané vrstvy, myslím že platí, že zrno štěrku nemá přesáhnout 1/3 tloušťky pokládané vrstvy betonu. Pro beton je také důležité aby písek byl tzv. "ostrý" jsou druhy písků, které se spíše hodí na omítky nebo malty (jemnější). zde nemáme informace, takže těžko říct, co tam vlastně u Vás leží.
Dobrý den. Jestli se chystáte dělat ve sklepech podkladní beton, tak použijte složení betonu takové, aby jste spotřeboval optimální množství cementu. A zde platí, že čím bude vyšší podíl té nejjemnější frakce, tak pro dosažení stejné pevosti, jako při použití větší frakce stoupne neúměrně spotřeba cementu. Ono je to logické - cement je pojidlo a písek a kamenivo plnidlo. aby beton splňoval nějaké paranetry, tak prostě tam musí být všechno v nějakém poměru. A kopaný písek, který sám o sobě má celkem hodně organických nečistot není pro beton to pravé ořechové. Nicméně, když ho budete přidávat do kameniva frakce 4/8, tak se asi nic zásadního nestane a beton bude mít i pořadovanou kvalitu. Kamenivo větší jak 16 mm nedoporučuji pro ruční zpracování, je to prostě dřina. A já bych dneska snad ani ručně nic nemíchal, protože ta úspora proti transportbetonu nehraje zásadní roli. Navíc ten čac a dřinu bych už neabsolvoval. Ale to si každý musí sám spočítat a rozhodnout. Ještě maličkost, při domácí výrobě za všechno budete platit DPH 20 %, u nakoupeního a uloženého betonu pouze 10 %. To jenom pro informaci. S pozdravem Laďa
Záleží také na tom,zda ten podkladní beton bude sloužit jen k srovnání podlahy a na něj přijde deska z kvalitního potěru s karisítí.K tomuto účelu se může použít skoro jakýkoliv písek,nebo škvára.Nosnost tohoto materiálu nebude až tak klíčová.
Já jsem dělal základy podlah na klenutí z kopaného písku,z pískovny,kde je zvětralá rula,beton z toho byl jako zvon.Nepoužitelný by byl tak zvaný "malťák" - hlinitý písek.
JABRAKA.
Díky za odpoveď, písek bude asi OK. Nevím jestli to bude zrovna zvětralá rula, ale malťák to určitě není. Budo ho prosívat od nečistot a do betonu budu přidávat štěrk 8/16.Samozřejmě na tento beton přijdou izolace a pak vrchní beton s kari sítí. Na to si ale beton nechám přivést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.