Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkoviště před oknem

Od: jita* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny.Měla bych dotaz ohledně parkoviště které by mělo být těsně pod oknama kde bydlíme.Pokusím se vysvětlit.mají se u nás stavět půdní byty,my máme okna do dvora kde by mělo být parkoviště pro auta.Auta by byly zaparkovaný zhruba dva metry od okna a každé auto by muselo při výjezdu couvnout až k nám pod okno-zhruba 50 cm od okna což by pro nás byla hrůza,okna máme pouze do dvora,otázka zní-je nějaký zákon,nějaká hranice jak daleko může být zaparkovaný auto od okna?Možná Vám to bude připadat hrozný že se ptám na takovou blbost ale už mi pod oknama parkuje pět aut a úplně mi to stačí,rámus pokaždé když někdo přijede a to i večer není zrvna příjemné.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

6x

Vzdálenost průčelí budov, v nichž jsou okna z bytných místností, musí být nejméně 3 m od okraje vozovky silnice /§ 25 vyhlášky č. 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území, dříve vyhláška č. 137/1998 Sb. o obecně technických požadavcích na výstavbu/. Ve vyjmenovaných případech umožňuje vyhláška z tohoto ustanovení udělit výjimku. Ta se však týká pouze nově umisťovaných staveb. Pokud řidiči automobilů projíždějí či parkují na pozemku, který není v katastru nemovitostí veden jako komunikace ani není určen pro parkování vozidel, využívají tak pozemek pro neschválený účel. Obraťte se proto na dotčený orgán státní správy - dopravní úřad /odbor dopravy městského úřadu/ o pomoc při řešení v této věci. Tento, ve spolupráci s vlastníkem pozemku a Policií České republiky, podle situace na místě samém posoudí, zda je zde možné problém řešit např. instalací značky "zákazu vjezdu", či "zákazu zastavení".

jita*
hodnocení

moc,moc,děkuji Jitka

ladajaskva*

Dobrý den. Des, myslím si, že to všechno berete za nějaký divný konec. a ono to asi vyplývá z informace, že se bude stavět parkoviště. Já bych to osobně typoval na vydláždění dvora, kde nájemníci budou parkovat svá auta. A to je podle mě naprosto jiné kafé. Mě v této fázi ani tak nazajímají nějaké předpisy a normy, ale prostý fakt, že takto parkujících aut jsou v republice desetitisíce. Onehdy v Uh.Haradišti vypukl celkem velký požár, tak to neuniklo pozornosti TV. Viděl jsem tam shořená auta. Jak na to koukám , tak říkám ženě, pojď se podívat, to je naproti firmy, kde pracuje syn. A protože jsem tam už několikrát parkoval, tak vězte, že ty parkovací místa jsou částěčně pod podloubím toho domu a částečně na volném prostranství. A protože to nebylo označeno nějakým zákazem stání, tak mám za to, že je to dokonce veřejné parkoviště. Takže bych tazateli zase tak moc naděje neservírova a nevzbuzoval plané naděje. S pozdravem Laďa

hodnocení

2x

Dále by jste mohli zaangažovat i hygieniky... hluk a emisie...

doplněno 11.05.11 08:32:

tak tak, jak píše i laďa a mira hygienik je dnes velký pán, téměř každý se mu pokloní...

lidka*
hodnocení

2x

Já bych asi doporučila stavební úřad, když už budete na úřadě a zjistila si, kdo je vlastně majitelem dotčeného pozemku, pokud to není přímo majitel nemovitosti. Není to vůbec příjemné, když někdo parkuje přímo pod okny. Já to mám sama vyzkoušené. Bývalý soused parkoval těsně u mého plotu, přímo pod okny mé ložnice. Větrala jsem celý den a on párkrát startoval a všechen smrádek jsem měla v ložnici. Navíc k němu jezdili zákazníci a to bylo také jejich oblíbené místo. Takže chápu, že to není malichernost. Jednejte včas, třeba se najde jiné řešení. Asi bych nejprve oslovila majitele a když by s ním nebyla rozumná řeč, potom bych zašla na úřad.

hodnocení

0x

Ne, není předpis, že auta nesmí parkovat u okna.

doplněno 10.05.11 20:29:

omluvám se, nepochopil jsem dotaz, myslel jsem zdali na na parkovišti nějaká vzdálenost... omlouvám se...

U vás se teprve hohlá stavět, domnívám se, že to nebude povoleno.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Jedině hygiena a její závazné stanovisko. My tady můžeme psát cokoliv, ale řešit to budete s konkrétním investorem. A o takovém předpisu, který by řešil vzdálenost auta od okna jsem neslyšel. Pokud to nebude zrovna veřejně přístupné parkoviště, tak nemůže být pravda, že se na dvoře nemůže parkovat a že se jedné o něco nenormálního. Zde se to podle mě může řešit pouze vstřícností a to nevidím nijak růžově, neboť vlastníků aut přibývá geometrickou řadou a každý to auto chce mít u nosu. S pozdravem Laďa

hodnocení

0x

v případě takto blízkého parkoviště k domu, nelze splnit hlukové ani emisní limity. Obraťte se na stavební úřad s požadavkem na přezkoumání záměru (stavby) a na hygienu. Argumet: studené vozidlo nejen v zimě ale při každém nastartování Vám vyfukuje špatně spalované zplodiny motoru přímo do oken. to je myslím pro novostavbu nepřijatelné.

pecenkav*
hodnocení

0x

Myslim si, ze pokud ma dum dvur, tak ze by obyvatele toho domu meli automaticky parkovat svoje auta na tom dvore, pokud se tam vejdou. Prece jenom maji svuj "majetek" aspon trochu pod dohledem a neprekazeji na ulici.

Mam na mysli, ze by tam meli parkovat pouze obyvatele domu a pripadne navstevy.

Z vaseho dotazu spis citim, ze jste pěšák, nevlastnici auto a chcete jim toto pravo co nejvice znesnadnit.

Pokud se mylim, tak se omlouvam.

pesak
hodnocení

0x

Teprve dnes čtu váš dotaz-připomínku. To si představte,co se dělo u nás. Bydlíme ve 2O let starém paneláku. Protože dříve tu bylo jen několik aut,parkovalo se podél silnice. Nyní,když má každá rodina 1-3 auta,není výjimkou,že vedle bydlící rodina má auta 4/každý člen rodiny/,tak se to už na tu silnici nevešlo. A teď poslouchejte! Na schůzi si členové výboru odhlasovali,že se zruší trávník a záhonky pod okny a všude bude beton pro auta. Takže lituju lidi v přízemí,kteří spí při otevřeném okně a cca 1,5 metru od okna někdo startuje po ránu auto. Lidi se o tom dozvěděli,že se bude stavět,až když přijela rypadla k baráku. Takže se už nedalo nic dělat,práce pokračovaly,i když se lidé z domu dost zlobili.Na schůzi členskou to nedali záměrně,protože by lidé nesouhlasili,takže takové jsou poměry v našem domě. My naštěstí máme ložnici na druhé straně a jak jsem slyšel,lidé si už místnosti stěhují,aby měli ložnice jinde,ovšem pokud to jde.Opět je tu staré známe o nás bez nás...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]