Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovná střecha nemá odvětrávání

Od: alam odpovědí: 7 změna:

Dobrý den loni koncem léta jsem zrekonstruoval střechu na svém domě...Dal jsem na radu pokrývače a zvolil druh lepenky a krytiny(bohužel nevím jak se jmenuje , ale jedná se o pásy, na kterých je něco jo tartan nebo gumovoá antuka)v obchodě pro kutily jsem si nechal poradit a zvolill jsem druh podkladní lepenky a vrchní lepenky dle doporučení...v současné době se, ale potýkám s problémem, že mi do domu zatíká a to přitom ani neprší..Mé podezření je takové, že se sráží vlhkost v domě a ta neodchází ven...dům jsem také před třemi lety zateplil...dnes jsem zkontroloval odvětrávaní střechy, které mělo být firmou zachované, ale k mému zděšení jsem zjistil, že z půodních 6ti odvětrávacích děr, jsou funkční jen 2...Nevím si rady...prosím o jakoukoli radu ...děkuji...Alan

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkacz*
hodnocení

0x

Vaše podezření je správné, jde o kondenzaci. Obraťte se na firmu která Vám to z... nebo v horším případě, sehnat a zaplatit jinou firmu, která Vám problém odstraní a vyřeší správné provětrávání.

Nešlo by např. do stávající střechy namontovat větrací komínky nebo ventilační turbínu Lomanco? Samozřejmně je třeba zajistit u spodního okraje střechy nasávání!

alan*

Předem děkuji za odpověd...po zkontrolování všech stávajících odvětrávacích otvorů jsem se sděšením zjistitl, že z 6 ks, jsou 4, jen vyřezány do polystyrenu a za nimi je zed, takže firma odvětrávající otvory předělala polystyrénem, když se před třemi lety dům zateploval...paradoxně před výměnou krytiny jsem takové problémy neměl...do tepelné izolace střechy se vůbes nezasahovalo, měnily se jenom lepenky...ale zarážející je množství vody, které mi proteklo do domu..vylil jsem zhruba za 32h 11l vody...Takže udělám další odvětrávací průduchy...v koupelně mám ventilátor, takže by to mělo pomoct...

ještě jednou děkuju za odpověd...A.K.

jirkacz*

No to je dost vody, nemáte tam nějakou vývařovnu nebo bazén :)? Zkuste ještě pokropit střechu obarvenou vodou (např. modrou skalicí nebo nějakou potravinářskou barvou).

Psal jste ale, že zatéká i když neprší, tak to je jasná kondenzace, ale tolik? Nemáte ten ventilátor z koupelny zakončený pod střechou na půdě?

ladajaskva*

Dobrý den. Také jsem přesvědčen, že se jedná o zkondenzovanou vodní páru, ale to množství je jaksi neuvěřitelně velké. Trocha počtů : vzduch o teplotě 23 °C pojme 22 g vodní páry /m3. Kolik vzduchu se musí do prostoru střechy dostat, aby tam vznesl 11 kg vody? 11 kg = 11.000 g 11.000 g : 22 = 500 m3 což je zhruba 15 m3/hod. Já mám v této souvislosti dotaz, kudy se může dostat takové kvantum vzduchu do té střechy a zanést tam takové množství vodní páry? Další věc je difuze vodní páry. Předpokládám, že máte na vnitřní straně difuzní fólii. Potom by takové množství vodní páry také nemělo difundovat ( čili projít přez pevnou hmotu ) do střešního meziprostoru. Další věc je teplota rosného bodu. Ten se dá od pasu pouze střelit, ale nepředpokládám, že se tam vyskytuje po celých 24 hod., ale pouze třeba polovinu. Potom by těmi odvětrávacími otvory muselo odejít dvojnásobné množství vzduchu a to už jsme na spodní hranici celkové běžné výměny vzduchu. Zase je to pro mě záhada. Další věc je, zda je vůbec teoreticky možné, aby takové kvantum vody pomoci vzduchu, nebo i difuze vniklo do střechy za 32 hodin, když v normálně provozovaném domě se přirozeně větrá , otvírají se dveře, okna, odsávač ( digestoř ) odvádí vlhkost z vaření ven, to samé ventilátor z koupelny. Takže pokud se nesnižujet relativní vlhkost v interiéru, tak by se podle mě muselo v bytě vyrobit a dostat do vzduchu aspoň 30 a více litrů vody. A to se mě zdá už silně přitažené za vlasy. Takže, když to shrnu, myslím si že tam mohlo i zatéci a voda zůstala v nějaké kapse, která se posléze protrhla. Jak z této situace vybruslit? Z interiérové strany musíte mít dobrou parozábranu, která jednak účinně potlačí difuzi a zvýší vzduchotěsnost a tím i možnost proudícího vzduchu vnášet vodní páru do střechy. Další věc, kterou správně budete dělat je obnova odvětrání střešního prostoru. Musí být proudění vzduchu, jinak to nebude fungovat - čili vstupní a výstupní otvory. Ale podle mě alfa omega řešení je zamezit vodní páře v průniku do střešního prostoru. S pozdravem Laďa

alan*

děkuji za všechny odpovědi a rady..., prorazil jsem všechny stávajíci odvětravací průduchy střechy a přidal jsem ještě dva aby byly proti sobě(do průvanu)..takže jich mám v současné době místo dvou nefunkčních 8 funkčních... Týden jsem měl klid, ale včera odpoledne voda začala opět kapat, ale podstatně méně než kdykoli předtím...takaže jsem vyřízl v koupelně sádrokarton, a taky desku do střešního prostoru aby jsem se podíval, kam mi jde odvětrávaní z verntilátoru..A opět k mému zděšení jsem zjistil, že vede jen do střechy , a to jsem byl ujištován firmou které to prováděla, že je to udělané tak jak má atd...má rada proto zní, za žádnou cenu neobchodujte se známýma a co hůř ještě s rodinou...;-(
Kdyby jste měli někdo nějaký typ, na kominkoév turbínky a nebo ventilátory, co by se daly použít tak by jsem si raději nechal poradit...z koupelny na střechu to mám 90cm...předem děkuji Alan. Kosniovský

ladajaskva*

Dobrý den. Co se týká té kondenzace, tak se potvrdilo moje pochybování o množství vzduchu,keré do střesní dutiny může vnést vlhkost. Teď je jasné, že se ta vlhkost tam zaníší programově a pořád. No buď to udělali schálně, nebo IQ bublajícího bahna. První opatření udělejte hned - pořádně to nechejte větrat. Možná bude účinné nechat zapnutý ventolátor, aby tam tlačil suchý vzduch. Jestli máte ještě jinou koupelnu, tak tuto přestaňte používat do doby, než to všechno vyschne. Odtah ventilátoru bych asi poupouze prodloužil do vodorovného vedení a vyústil na boční stěně se spádem směrem ven, aby případný kondenzát vytekl ven a nešel do ventilátoru. Jestli se nedostanete do toho střešního prostoru, tak by to šlo i z venkovní strany. Průraz, prostrčení trubky a pež koleno spojit se stávajícím odtahem. Pokd ani toto nepůjde, tak průraz střechy jít kolmo vzhůru. Ale ten kondezát se musí někam odvést. Je na to takový sběrací kus, lapač kondenzátu : ventilace.cz/... S pozdravem Laďa

jirkacz*
hodnocení

0x

Rád bych Vám pomohl, ale admin mi zde bezdůvodně maže mé příspěvky, takže je zbytečné zde něco psát!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]