Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyhnout poplatku za popelnice

Od: rotnej* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám dotaz na polatky za popelnice. Od roku 2012 se mají u nás ve vesnici Libočany poplatky za popelnice zvyšovat z 500Kč na 1000Kč na osobu ročně. Dotaz se týká toho pokud bych měl doklad o odvozu odpadu od jiné společnosti, musím platit poplatek za popelnice? Dá se poplatku vyhnout, proč potporovat nějakou firmu, která vydělává? Děkuji za odpovědi a poprosil bych i o nějaký zákon který tuto věc řeší.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

O zvýšení místního poplatku za "odpad"se hovoří již delší dobu. Je sice fakt, že skutečné náklady na likvidaci odpadů přesahují dosud stanovenou hranici 500 Kč. To vím z vlastní ověřené praxe. Ovšem na druhou stranu je třeba hledat rezervy, důsledně vymáhat nedoplatky a neházet veškeré problémy s financováním na občany. Nakonec na ztrátové činnosti dostává samospráva nezanedbatelný podíl daňových příjmů - daň z nemovitosti i ve 100%ní výši. Také tento návrh předložilo seskupení "starostové". Jak již bylo řečeno, je to zatím návrh, ale mám takový dojem, že ke zvýšení nakonec stejně dojde. Sice to možná nebude celá tisícovka, ale už se hovoří o tom, že možná " jenom"750 Kč. Úhrady za likvidaci odpadů řeší zákon o odpadech

business.center.cz/... především se podívejte na § 17 a 17a. Pokud tento návrh projde, tak se domnívám, že by si občané měli prosadit zavedení druhé možnosti úhrady - dle § 17. To je podle kapacity přistavené popelnice na základě požadavku majitele nemovitosti. Určitě by se to vyplatilo u těch, kteří skutečně poctivě třídí odpad a "nefláknou"všechno do popelnice se slovy: vždyť si to platím!

Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonůZákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů

doplněno 10.05.11 14:24:

Ještě jenom doplním, že systém úhrad řeší na základě zákona o obcích " obecně závazná vyhláška", která musí respektovat zákon o obcích, ale reaguje na místní podmínky a upřesňuje např. prominutí poplatku, splatnost a výši poplatku apod. Jsou i města a obce, které tento poplatek od občanů nevybírají, ale veškeré výdaje hradí z rozpočtu. *cteni*

lui*

Lidko: platba za velikost přistavené nádoby a za četnost svozu funguje zatím v Jablonci. Má to několik nevýhod. Jednak vám neodvezou nic navíc co se nevejde do popelnice. Což je celkem pochopitelné, nicméně v tak tvrdém pojetí, jak tu praktikuje svozová firma, že neodvezou ani jednu igelitku, u plné popelnice, která ať chcete nebo nechcete se občas vyskytne, je to protivné a obtěžijící. A druhá, hlavní nevýhoda, občas najdete u popelnice plný velký igelitový pytel, s cizím odpadem. A jste na tom jak Neruda. Kam s ním? Poponést ho k sousedovic popelnici? Nebo ho odvézt na vlastní náklady na skládku? Proč? Takže platba za osobu je podle mě lepší, protože by se nemělo stávat, že popeláři něco neodvezou. Není tak spravedlivá, jako platba za množství, ale řeší právě problémy s občasným nadbytečným odpadem.

doplněno 10.05.11 19:17:

Lidko: No právě to mě zaráží. Když si nechají platit za množství, tak prosím, ať tedy trvají na tom, že neodvezou nic navíc. Jsem přesvědčen, že je to evidentně cesta do pekel. Nikdo nikdy neuhlídá lidi, kteří platit nechtějí, nebo si pro formu zaplatí málo, a odpad vozí do lesa na černé skládky. A každý kdo tvrdí opak, je naiva. To by se policajti museli rozkrájet, a stejně by jim to nebylo nic platný. Právě proto jsem tiše předpokládal, podle zdravého rozumu, že v okamžiku kdy platím za osobu, se nikdo množstvím zabývat nebude, a odveze vše co vyprodukuju. Ale jak tu čtu, tak jsem taky naivní. Ale dík za upozornění.

Jen pro doplnění, pro Milana i pro ostatní. Platíme za jednu 240l. popelnici, jednou týdně vyváženou, 4800/rok, ve dvou půlročních splátkách. Všechny ostatní ceny za odpad, jsou pro zajímavost na www.mestojablonec.cz.

lidka*

Já vím, že Jablonec nezaváděl místní poplatek a čekal na to, že si Praha prosadí i druhou variantu. Větší města využívají navíc vlastní svozovou firmu, takže zisk zůstává ve městě. U nás je místní poplatek, ale věřte, že popeláři (SKS) nevezmou také nic navíc. Jakmile je víko zvednuté, tak klidně vrchní pytel shodí a nechají vedle popelnice. Samozřejmě, že záleží i na osádce. Ale pokud jsem ještě před 4 roky si dělala rozbory, tak to bylo celkem ekonomicky srovnatelné - spíš ve prospěch té varianty u vás. U nás se počítá na osobu a měsíc 24 l odpadu a podle toho se k nemovitostem přidělují odpovídající popelnice. A to tak odpovídá skutečnosti, pokud se navíc třídí (hlavně petky dělají problém). Marně jsme na úřadě přemýšleli, jak zvýhodnit občany, kteří si vyžádají dobrovolně menší popelnici, protože poctivě třídí odpad a děcka jsou v týdnu na škole mimo město. To právě jim zvýhodní ten váš systém - vyžádají si menší popelnici. Místní poplatek toto neřeší. Co se týče cizího odpadu, to je problém i u nás. Jednou jsem nahlédla do pytle a zjistila jsem podle adresy na vyhozené obálce, že to je soused - lufťák, který měl navíc návštěvu. ;)

doplněno 10.05.11 16:14:

Bianco, asi u vás zastupitelstvo schválilo a zavedlo úhrady podle § 17. Ovšem kdyby se místní poplatek zvednul o 100%, věřím, že ta vaše varianta bude pro vás příznivější. Jinak pokud poslanci schválí navýšení limitu na 1000 Kč, není řečeno, že zastupitelstvo musí schválit tuto výši. Klidně může ponechat i stávající výši poplatku. Jak už jsem psala, nemusí zavádět poplatek a může vše hradit ze svého rozpočtu. Tuším, že tak to mají třeba v Teplicích - alespoň pokud se pamatuji, pan Kubera se tím hodně chválil. *hej*A samozřejmě také záleží na tom, jaké podmínky vyjedná starosta se svozovou firmou. *tuc*

cyril*
hodnocení

1x

Podle jakého zákona víte, že se bude od roku 2012 platit 1.000,- Kč? Podle současně platných zákonů je max částka stanovena na 500,- Kč a v PSP proběhla zmínka o návrhu na příští rok zvýšit tuto hranici až o 100%, ale to je jen návrh, který zatím ve sbírce zákonů nevyšel, takže neplatí. Jinak poplatek stanovuje obec a ne soukromá firma. Sám si můžete zařídit likvidaci odpadů, kde je Vám libo, ovšem musíte to obci řádně zdokladovat. Pokud dokážete stejnou kvalitu služeb za nižší částku sehnat sám pro sebe, pak je to jen plus pro Vás, ale mám obavu, že toto se Vám nepodaří.

hodnocení

1x

toto je spíš na dotaz na Vaši obec, která poplatky spravuje, ale pochybuji že Vás z toho vynechají. Každý region to může řešit malinko jinak podle místních možností, ale spíše to bude všude velice podobné. Pokud byste poplatek nehradil, stejně asi příjde na řadu potřeba zdokladování toho, kam odpad od Vás jako konkrétní osoby jde, a kdo jej vlastně likviduje. Jinak ceny všeho půjdou nahoru a platy spíše dolů . . . to jste si nevšiml strategie naší vlády = vydřít z lidí maximum a hlavně na nešetřit.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Jak to funguje u Vás nevím. Ale normálně to funguje tak, že smlouvu s firmou, která zajišťuje svoz a likvidaci TKO uzavírá město a Vy platíte poplatek městu ( obci ). A nevím, jestli Vám obec uzná, že Vy to budete likvidovat separé. Spíše určitě ne. A pochybuji, že se Vám to podaří zvrátit. S pozdravem Laďa

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Také se přikláním k variantě, že poplatky za popelnice bude vybírat obec (město) od každého, kdo má v obci trvalé bydliště. To by potom každý odvážel odpadky do lesa, nechal si vystavit "imaginární" potvrzení od firmy.

Případ z naší obce: Já i bratr se nezdržujeme v místě trvalého bydliště (jsme oba studenti a zdržujeme se jinde), obec byla oproti potvrzení o studiu ochotná slevit 50% z poplatku. Aspoň něco.

rotnej*
hodnocení

Dobre ale proc by to melo narust o 100%? To nechapu.

cocinkamichalka*

Protože tak zřejmě rozhodlo zastupitelstvo obce, které jste si v obci zvolili...

hodnocení

0x

je to podle obce, jak si to zařídí...

klidně se vybírá maximálně 500Kč na osobu (1000Kč je jen v návrhu) takto je to v Pardubicích

nebo

si sám zřídíte smlouvu se svozovou firmou... Jaroměř a platím 1100Kč za 14denní svoz.

buss
hodnocení

0x

Mrknou do zákona o odpadech. A kdo by to dělal zadarmo?

hodnocení

0x

Nedávno jsem o tom četla na netu,a je to zatím návrh.Pokud by tove sněmovně odsouhlasili,platilo by to pro celou ČR. Sisa

hodnocení

0x

poplatky za odvoz odpadu se zvyšují asi všude. U nás se do loňska platilo Kč 500,00 za trvale přihlášenou osobu a bylo jedno, jestli člověk měl před domem 1 nebo 2, 3 popelnice (nádoby na odpad), od letoška změna, platíme podle velikosti vyvážené nádoby a četnosti odvozu, tj. týdně nebo za 14-dní. Celkově došlo k navýšení ceny.

bianco, příklad, čtyřčlená rodina platí 2000Kč ročně, kolik platíte vy ročně za popelnici?

1 200Kč?

doplněno 10.05.11 18:49:

pokud jste sama, tak nepotřebujete tak často vyvážet, nebo máte lepší nápad jak nerudovský problém vyřešit spravedlivě?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]