Nejste přihlášen/a.
Zdar ,
potřeboval bych poradit, jak levně rekonstruovat podlahu viz. obrázky příloha .
jedná se o starší dům z 50tých let , kde jsou prkna a násyp, který klesl.
Děkuji , za tipy . DB.
Dobrý den. Všechno jsou kecy,kecy a zase kecy. A Vy opravdu nedostanete žádnou relavantní radu jak postupovat, jak to udělat a co se vlastně stane když... Alfa omega celého řešení spočívá na vorovné izolaci a to jak pod stěnami, tak pod podlahou. Jestli nemáte dobrou izolaci pod stěnami a dáte na radu zedníků, tak ta vlhkost do stěn stejně poleze a budete tam, kde jste. Takže není možné se řídit radami nějakých zedníků, ale brát v úvahu pouze dlouhodobé a ověřené řešení. A každá rekonstrukce se přeci dělá hlavně z důvodů, abych dosáhl na kvalitu nově stavěného domu. A myslet si , že to nebude drahé, je celkem velká iluze. Bude. Já předpokládám, že pod tou nafocenou podlahou není žádná hydroizolace, násyp nesedl, ale od samého počátku ta vzduchová vrstva má fuknci tepelné izolace a částěčně slouží i na odvod nějaké vodní páry, ale pouze ve velmi omezeném množství. Pokud byste tu rekonstrukci chtěl udělat pořádně a na dlouhou dobu, tak je potřeba starou podlahu vyhodit, vybrat do takové hloubky, aby se dala zhotovit betonová deska, na kterou se instaluje hydroizolace. Tato hydroizolace musí být napojena na vodorovnou hydroizolaci, která je pod stěnami. Když tam ta izo lace nebude, tak se stěny musí podřezat a vložit izolace, nebo tam natlouci nerezové plechy, nebo to počástech odbourávat a po vložení hydroizolace znovu dozdít. Ta betonová podkladní deska by měla být tak hluboko, aby se celá plocha podlahy dala zaizolovat pomocí EPS v tloušťce aspoň 10 - 15 cm. Na EPS potom můžete dát další vrstvu potěru ( 6 cm ) vystuženou armovací sítí, nebo aspoň plastovými vlákny. Na to už cokoliv. Nebo místo potěru OSB desky 2 x 12 mm křížem slepit a prošroubovat, plovoucím způsobem. Bude to sice stát dost pěněz, ale nic nebude vlhnout, ani plesnivět. Tak by jste to měl udělat. S pozdravem Laďa
Já nevím pánstvo.
Tazatel chce vhodně a levně zrekonstruovat stávající podlahu.Pár jsem jich už opravil.Takže můj návrh je toto:
Původní zásyp ponechat,prkna která jsou viditelně špatná,tak vyměnit,volná přitáhnout novým hřebem.Mezera se může dofoukat polystyrénem.Všechno zaklopit zpátky.Zpevněnou podlahu vybrousit a nalakovat.Já používám lihové laky na bázi vosku a nebo postačí i epoxidový dvousložkový.
Určitě nedoporučuji měnit za beton.Fůůůůůj tajxl.
Případné dotazy do vnotřní pošty(brusku podlahářskou mám taky).
doplněno 08.05.11 11:52:Jo a cena je asi 80,-až 150,-kč podle práce včetně materiálu.
doplněno 08.05.11 11:54:...a ještě pro Laďu.
Máš to dobře.Jen trošku víc nákladné.To tazatel nechce.
Dobrý den. Základní otázka zní. Proč to chcete, nebo musíte rekonstruovat a co má vzniknout nového ( zateplení, nebo podlahovka, nebo něco jiného ). Bez této informace se dá odpovědět pouze viz kolega, také bych to tak nechal, protože podle fotografie se to jeví OK. Doplnit info a pak se uvidí. S pozdravem Laďa
Lze jen teoretizovat,když není dost detailů v otázce.Pokud je podlaha v přízemí,asi nejlevnější úprava by byla v zásypu dutiny drceným polystyrenem,který se dá leckdy sehnat velmi levně.Prkna bych nechal jak jsou,jen bych pro lepší rovinnost na ně připevnil,nebo jen položil dřevovláknité desky(Hobra)aby se plocha srovnala a dala položit třeba plovoučka.
Pokud je podlaha v patře,ta by potřebovala i snížit průzvučnost a kročejový hluk.
To by znamenalo i trochu větší investici.
JABRAKA
Otázka směřuje k tomu , že zedníci co mi spravují zdi, tak mi furt vykládají , že v případě ponechání stávajících podlah bude způsobovat velkou vlhkost a budou mi plesnivět zdi a prý bude cítit i stařešina jakmile zatopím. A druhá věc, je ta že tam prý bude v zimě staršná zima a protopíme majlant ...
Tak mě furt nutí k tomu abychom to vytrhali, zarovnali , dali podkladní beton , ípu a stěrku. Do tohohle se mi moc nechce protože, se jedná o časově a finančně nákladnou akci.
Tak teď právě přemýšlím nad tímto foukaneizolace-auda.cz/...
Co si teda myslíte vy? Nechali by jste to tak? beze změn ...
Pokud tam budete bydlet, topit a větrat, tak to zvládnete. Ale s rekonstrukcí zdí se natahá do domu neskutečné množství vody a samovolně to vysychá rok. Počítejte s tím, že ještě v zimě budete vytápět a vyhánět vodu ze stavby. Zaklopení prken OSB deskami by vedlo ke hnití trámů, ta neizolovaná podlaha musí větrat.
Jen tak mimochodem, betonová podlaha bez tepelné izolace určitě nebude teplejší, než stávající.
Podstatne jsi nenapsal zda se jedna o podlahu v patre ci ne, nebo posklepenou mistnost
jiz v domech z roku 30 se davala ipa, jak pod steny tak podlahu, doporucuji prohrabnou nasyp a proverit
rozhodne nove omitky(rekonstrukce omitek) nebude mit vliv na zvyseni prichazejici vlhkosti z konstrukce pod podlahou
Beton nebo lehkou podlahu? nenapsal jsi co je pod a z ceho
to arakain:
ty jsi se nejak tady nejak rosouplnul
uvedu na pravou miru, jak jsem to myslel, pokud se jedna o patro a mame zde nosne tramy nebo beton salunk je nejvetsi volovina sem naprat beton, bez statickeho posouzeni, ktere stejne nebude dobre
jinak souhlas, kdyz bylo drevo dat zase drevo
pokud pod polstarem mame ipu, ktera navazuje na steny, bude nejlepsi variantou vybrat nasyp dat izolaci a zaklopit
pro Standam.
To není rozšoupnutí.Jen moje praxe v oboru podlah a renovace.Oni totiž někteří řemeslníci neumí opravit stávající a konkrétně to,co chce tazatel výše.
Není zbytečné rozbíjet něco,co je v dobrém stavu,co chci za každou cenu nahradit něčím novým a hlavně dražším?
Navíc renovace stávající podlahy je minimální oproti založení nové.Tipl bych asi pětinová na práci i finančně.To pak řemeslníci nechcou dělat jen kvůli malému zisku.O to tady asi jde hodně lidem.Proč bych měl bourat něco,co bude funkční ještě dalších aspoň 30,let?
A ještě otázka:Co je hezčí?Ta původní plně zrekonstruovaná palubka a nebo plovoučka na betonu?Plovoučka to určitě nebude.
arakain-petr
Dobry den, vyjadril bych se k tomu proc nasyp klesnul. Kdyz ja jsem delal podlahu ktera byla pravdepodobne stejneho slozeni jako ta vase, zjistil jsem ze mezi prkny v zaklopu jsou mezery cca 1-2 cm zpusobene vysychanim prken v prubehu let a ze ten zasyp proste propadal. Takze jsem nejdrive odstranil tento problem (na zaklop jsem polozil paropropustnou folii a na ni jsem rozprostrel zbytek zasypu). Dale se podlaha srovnala liaporem, dala horba a OSB ve dvou vrstvach. Cenu si spocitejte sam podle urovne kam ma sahat finalni podlaha + rozlohy bytu.
Jestli je to podlaha na polštářích přímo nad terénem, tak bych v celé ploše místnosti opatrně odkryl pár prken, vzniklými mezerami vyrovnal násyp tak, aby vznikla alespoň 10cm dutina, do ní nasypal drcený EPS a opět zakryl prkny.
Upgrade 1: Umístit (postupným podhrabáváním) pod trámky několik cm XPS .
Upgrade 2: Jestli vlhnou zdi, po obvodu vyhloubit kanálek, do něj drenážní trubku 100, obsypat štěrkem, na to zas drcený EPS. Drenážní trubku vyústit do exteriéru, zajistit komínový efekt.
Trámky i prkna (tam kde to jde, štětcem zárožákem) natřít prostředkem proti škůdcům. Podlahu nezakrývat ničím neprodyšným (lino, apod.).
Takhle ten RD vypadá zvenku , tak si můžete udělat obrázek o tom jak je ten náspy dělaný ...
Dobrý den.
Znovu odpovídám stejně.Neničte tu podlahu.Pokud si sám netroufnete ji vybrousit,pošlete mi kontakt do vnitřní pošty.Ona se dá krásně zrenovovat bez trhání a zalití betonem.
Petr
Dobrý den, zrovna řeším ten samý problém.Zakoupul jsem taky takový dům s totožnýma podlahama.Jen s tím rozdílem,že bych ty podlahy chtěl zanechat.Dřevo je dřevo Potřeboval bych pár rad,jak to brousit a ošetřit.Hlavně co to je za liho lask ,nebo jak se to jmenuje.Chtěl jsem poslat dotaz do vnitřní poštyx,ale nějak nechápu ,kde to najdu. jsem tu nový a moc se v tom neorientuji. Poprosil bych o zaslání rady sem ,nebo na email: Macek1971@seznam.cz. předem děkuji radek
tak jsem na tu vnitřní poštu vyzrál Stačí se jen podívat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.