Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych konzultovat, zda má smysl, pod nosné zdi vkládat penetrační nátěr a dvě vrstvy izolace proti vlhkosti (IPU) nebo zda stačí pouze jedna vrstva. Projektant mi napsal dvě, ovšem osobně si myslím, že stačí jedna. Dříve se tam dával igelit a sucho je tam také.
Děkuji za rady :D
Minulý týden jsem sledoval stavebníky na stavbě řadovek u "sousedů"Všichni izolují jednou vrstvou po celé ploše(Ypou)a ještě přidávají jeden pás pod obvodové a nosné zdi.Samozřejmě je penetrováno asfaltovou penetrací.Jeden z důvodů vidím ve větším měrném tlaku nosných zdí.
JABRAKA
To si taky myslím, že tam bude ten tlak a i případné možné poškození, tak slouží jako ochranná vrstva.
Dobrý den. To je celkem úsměvné, jak si to necháte vysvětlit. Měrný tlak je tlak na nějakou jednotku plochy. Dejme tomu 1 cm2. Když ta izilace v tloušce 5 mm snese bez újmy nějaký měrný tlak, tak dvounásobná tloušťka nesnese dvojnásobný, ale úplně stejný tlak. Postavete si na sebe dvě kostky cukru a zkuste je rozdrtit nějakým závažím a bude Vám to ihned jasné. Ta mechanická ochrana spodní vrstvy proti protržení by se nabízela, ale tak se to nedělá. A nedělá se to proto, že většina plochy izolace je ihned zastavěna a tím pádem chráněna proti protržení a ten napojovací proužek se ochraňuje třeba deskama, nebo jiným plošným materiálem. Podle mě dvojitá vrstva lepenky svědčí o důkladné izolaci, například proti tlakové vodě, nebo proti radonu. S pozdravem Laďa
Tak to určitě také chrání dům proti tlakové vodě, to každopádně. To o narušení hydroizolace mi vysvětlil projektant a jak jste sám říkal, mám poslouchat odborníka, který jistě o okolním terénu, tlakové vodě aj. ví dost a má to spočítané. Dokonce mám návrh jednu vrstvu a na to pouze ochranou izolaci s papírovou vložkou proti poškození spodní vrstvy. Tak si myslím, že zde mi to bude sloužit pouze jako ochrana proti oděru a úsměv na tváři je důležitý, prodlužuje nám život
Dobrý den. Neznám podmínky vlhkosti a jestli není přítomna spodní voda. Ale obecně platí, že izolace proti zemní vlhkosti se dělá na základě místní podmínek a Váš projektant z toho zřejmě vycházel. Ten igelit je zajímavý. Jestli si to chcete totálně znehodnoti na samém začátku , tak ho tam dejte také. Ale já bych doporučoval používat standartní materiály, standartní postupy a trochu věřit lidem, kteří se tím profesně zabývají. Asi bude nejlepší, to probrat se stavebníky v okolí, kteří mají také čerstvé plány. Ta izolace by se až tak moc nemusela u různých domů v okolí lišit. I když každé jednotlivé místo může být jinak mokré. A zkuste si to nechat vysvětlit od projektanta a potom to zde popište. Ale očekávat, že se zde dovíte, že tam stačí igelit je nereálné očekávání. S pozdravem Laďa
Když doporučuje dát 2 vrstvy tak bych je dal . Kdyt 1 m dlouhý a 0.5 šíře vyjda na 25 Kč , tak jestli barák má 80m nosnejch zdí (což by byl spíš malej South Fork ) tak si připlatíte 2000,- a to vás snad nesloží
V žádném případě mě to nesloží, to je samozřejmé, ale taky je samozřejmé, že se optám, zda to není nějaký zbytečný nadstandard, kterým projektant předimenzovává svůj plán. Pokud je to dnes již takový standard, dávat dvě vrstvy, jdu do toho, jen jsem měl v paměti, že bohatě postačující je jedna vrstva lepenky proti vlhkosti.
Rozhodně nepomýšlím na igelit, to je jasné, jen jsem to chtěl konzultovat, zda to není přílišná přehnanost, dávat dvě vrstvy. Je jasné, že dvě vrstvy je lepší jak jedna, ono tři budou ještě lepší jak dvě Projektant mi to vysvětlil tak, že druhá vrstva slouží jako krycí pro manipulaci a pokud dojde k jejímu protržení při zdění, tak je pod ní ještě jedna vrstva, která bude sloužit dále.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.