Nejste přihlášen/a.
mám dotaz ohledně chodníku. Potřebujeme udělat chodník rovný k domu. Nevím jak zjistím, že je rovný a nejde zešikma. Díky za rady předem
Dobrý den. Já jsem ten Váš dotaz přečet asi 1.000 x a dešifroval jsem, že Vy vlastně myslíte chodník, který bude kolmý k přední stěně domu. A předpokládám, že se nemýlím. Potom je to celkem jednoduché, protože si vzpomeneme na školu a pana Pythagorase, který vyslovil slavnou, na věky věků platící a dodnes hojně používanou pythagorovu větu. Jedná se o konstrukci pravoúhlého trojúhelníku. Napíšu to postaru : čtverec nad přeponou se rovná součtu čtverců na oběma odvěsnami pravoúhlého trojúhelníka. Z tohy plyne po všech zjednodušeních praktické využití : přepona 5 dílů, jedna odvěsna 4 díly a druhá odvěsna 3 díly. Schválně píši dílů ,protože si tam můžete dosadit jakékoliv jednotky. Takže, pro Vás je to využitelné v metrech. Vezmete provázek a jednoduše odměříte 5 metrů a uděláte uzel, potom 4 m a uděláte uzel a nakonec 3 m a konec svážete se začátkem.. Nebo si to prostě vyměříte přímo desetimetrem a pod. Přesnost celkem vyhovující. s pozdravem Laďa
Buď již zmíněná šlaufka..., nebo sklonoměr, a pochopitelně také nivelační přístroj...pokud to chcete mít opravdu přesně.
Vodováha je sice nejjednodušší...ale také nejméně přesný přístroj..
Záleží na tom, jaká chyba je pro Vás ještě přípustná...
to @martincakl mezi námi, já bych si třeba nikdy rovný chodník nedělal, vždy malinko spád od domu a to vodováha zmákne. OVšem není jasno jakou rovinu má tazatel na mysli. Třeba jen rovinu, jako přímku, to pak stačí třeba i jen pružný provázek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.