Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedi jsou mrtvi, katastr

Od: namorax odpovědí: 10 změna:

Poraďte prosím,

malá část mého pozemku sousedí s pozemkem, který má 4 vlastníky. Tchýně má 7/10 - to je vpoho , ale zbývající 3/10 jsou rozděleny mezi tři lidi a ti jsou už 25 let mrtvi. V katastru je jen jméno a město. Města jsou od mě vzdálena od 100 do 150 km. Nevím co mám dělat . Na stavebním úřadě jen vymýšlejí ptákoviny, jako jsou : vyvěsit oznámení na Úřední desku a nechat to viset jeden rok. Nevím ale ani potom roce se přece mrtví nevyjádří. Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plechacek*
hodnocení

0x

To nemáte ani trošku úcty?

namorax
hodnocení

Jak to myslíte? Já opravdu nevím co udělat. To nemám z úcty k mrtvým stavět nebo jak to myslíte?

hm*
hodnocení

0x

To je nějaké divné, v katastru by neměly být pozemky psané na zemřelé vlastníky. Určitě ty pozemky někdo zdědil, pokuste se dohledat dědice. A tchýně by také mohla vědět, s kým spoluvlastní pozemek. Nebo aspoň by mohla vědět něco o těch dědicích. Jinak snad jedině v těch městech zajít na matriku, ...

namorax
hodnocení

Je to fakt divné, tchýně bohužel znala jen jednoho a ten měl syna a ten umřel před 15 lety. Tchýńě na tomhle pozemku platí daně sama od 1995.

patronka*

Tchýně platí daň z nemovitosti za celý pozemek, nebo jen za těch 7/10? Kdo platí za zbytek?Pokud by platila za celý pozemek, mohlo by se případně jednat i o vydržení. Řešili jsme kdysi podobný problém, který byl ještě o něco složitější, protože vlastník 1/3 ve 20.letech minulého století odešel do Rakouska. Muselo se dopsat na matriku do Vídně, prokazovat že vlastník po uvedenou dobu neprojevoval o nemovitost zájem...Sice to nějakou dobu trvalo, ale tenkrát po doložení těchto údajů mohl stát jeho podíl vyvlastnit, od státu jsme tu třetinu odkoupili a teprve pak jsme mohli odkoupit zbývající 2/3. Patronka

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Ta tchýně, co je vpoho, je asi jediná dědička po těch pětadvacetiletých mrtvolách. Kdyby totiž existovali nějací jiní dědicové, tak by vlastníkem nebyly mrtvoly. Je to ale celkem slušný bordel, když neproběhlo dědické řízení u 3 případů a to ještě ve třech různých městech. Nicméně ke stavbě se mají právo vyjádřit majitelé sousedních pozemků, nebo zplnomocnění zástupci. ( Já jsem něco podobného absolvovat s žijícím majitelem, který byl trvale v Kanadě, bylo to na nervy ). A co se týká stavebního úřadu, tak to bych se celkem dost divil, že by po Vás nechtěli zákonem stanovené vyjádření. Osobně si myslím, že tento rok strávíte tím, že tu tchyni ( jestli je tedy dědička ) ukecáte, aby se hlásila o svůj majetek. A když to dobře dopadne, tak by to koncem roku mohlo být zapsáno na katastru a už by to bylo celkově vpoho. Když ale budou hledat dědice, tak to bude viset rok na té úřední desce, potom se třeba stane majitelem stát ( odúmrť ) a nebude to žádná sranda. Držím palce. S pozdravem Laďa

namorax
hodnocení

Díky , taky jsem na ten výpis čuměl jak puk. Tchýně "naštěstí bydlí se mnou, teda já u ní, ale ti tři to je fakt síla. Nabízí se tady řešení, které bude stát 6000 kč a jeví se mě to jako lidová cena než čekat rok a nebo někde bojovat na matrice , ale to heslo, že bordel vždycky někdo zaplatí funguje báječně. Ale jinak dík. Roman

ladajaskva*

Dobrý den. V rámci boje proti korupci, bych po kladném vyřízení formalit zavolal veverce Radkovi. Ale to je mimo téma. Asi bych ten správní poplatek také rád zaplatil. S pozdravem Laďa

buss
hodnocení

0x

Co je na tom zvláštního? Prostě to v době úmrtí níkdo nevěděl, notář to nemusel hledat řádně, vlastník bydlí daleko, nikdo se na výzvu neozval ... toho je. Kdyby to obdělávala, tak to mohlo být třeba její, vydržené. Sehnat si, kdy ti vlastníci zemřeli a jak dopadlo/nedopadlo dědictví. Hledat dědice. No a na to je j i ta lhůta, pak s tím může když se nikdo nepřihlásí úřad hnout.
Poptat se u notáře... ať zahrabe v registru.

avena*
hodnocení

0x

Dobrý večer

Pred pár rokmi som kupoval pozemok, ktorý bol napísaný na 50 rokov mrtveho človeka. Nemal dedičov, len deti po jeho bratovi. Tí dôkaznym materiálom - príbuzenský vzťah, získali všetky pozemky po tom mrtvom. A nakoniec som od nich kúpil parcelu čo som chcel. Trvalo to cca 3 roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]