Nejste přihlášen/a.
Dobrý den obracím se vás s trošku zvláštní otázkou...nově máme zahrádku a není tam elektřina - zavedení by stálo docela dost peněz takže jsme se rozhodli, že to zkusíme bez.A teď prosím poraďte...vaření asi na plynovou bombu(jde o to uvařit si kafe, né žádný vyvařování), sekání trávníku asi benzínovou sekačkou nebo nějakou ruční? Ale třeba osvětlení nebo hudba při večerním posezení s přáteli?Máte někdo vychytávky jak se obejít bez elektřiny?Moc děkuji za tipy!
Dobrý den. To Vám byl slavný den, když k nám byl zaveden elektrický proud ... Tak nevím jestli se bez něho obejdete. A já si myslím, že se neobejdete, noboť už nejste jenom homo erectus, ale i homo sapiens. A ten je na elektrice přímo závislý. I když ten homo erectus - kdoví, na čem je závislý on, že jo. Ale bez elektriky to vydržíte několik pobytů a potom si zakoupíte benzínovou elektrocentrálu někde v akci v nějakém bau... a ta to na chvillku pořeší. Kdyby se náhodou mělo jednat o dlouhodobé pobyty, tak to chce nějakou značkovou, která je určena na více, než jedno použití. Sekání trávy kosiskem je OK. Benzínová sekačka je ale 20. století. A louče vyhodíte po prvním požáru a petrolejku po druhém rozlití petroleje na zem, jak na potvoru v ložnici. Nechci být skeptik, ale technická evoluce a z toho plynoucí profity Vás dohoní i na té zahrádce. Ale dá se chodit spát se slepicemi ( když je máte a máte tam kurník ) a také se dá poflámovat celá noc u táboráku. Za deště nic moc. Takže já to vidím na elektrocentrálu, nebo na speciální mobilní akumulátorovou stanici, kterou si vždycky dovezete na přívěsném vozíku. S pozdravem Laďa
Dobrý den.Takéj sme byli takový nadšenci.Po pečlivém uvážení a propočtech nákladů jsme po 15 letech různých provizorií přikročili k elektrifikaci pozemku.Alternativní způsoby se v konečném důsledku prodražovaly.Záleží na tom čemu říkáte dost peněz ale také v jaké vzdálenosti je přípojný bod elektřiny od Vaší zahrádky.Do 50 metrů by to ještě šlo bez stavebního povolení.Taktéž je nutné zvážit jak často budete na pozemku trávit volný čas.
Možná-pokud tam máte sousedy a ti mají el.proud zaveden se s nimy domluvit a za určitý paušál,popřípadě sehnat starší elektroměr se na ně třeba přes prodlužku napojit.ALE jde o to jak jsou sousedi vstřícní.Aby pak z toho nebyla sousedská válka.Nebo 100-120AH 12V a UPS-záložní zdroj-používá se k počítačům atd.a napojit tu baterii na ní a máte štávu,doporučuji se domluvit s elektrikářem aby vám na to udělal vývody.
Měl jsem stejný problém a vyřešil jsem ho pomocí FV panelů. To bylo ještě v době, kdy fotovoltaika nebyla tak běžná a náklady vyšší. Mám ostrovní systém 10 let a úplná spokojenost. Jen baterku jsem po 5-ti letech měnil za větší a kvalitnější. Šetřit energií musím jen v zimě, to je málo sluníčka.
Jinak zahradní technika na spalovací motor je již dostupná, řešení je i centrála + prodlužovák. Centrála pak umožňuje případné dobíjení baterie v zimě.
Váření na PB. Používám kombinovanou chladničku na PB / solár. Lze přepínat elektřinu z panelů nebo plyn. Podle potřeby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.