Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jakožto naprostý laik, bych se s někým chtěla poradit o mém záměru. Máme roubenou chalupu s hlavní dřevěnou místností, která je vymalována očividně několika vrstvami nátěrů, s tím, že ten poslední je očividně naprosto neprodyšný. Chtěla bych tento lak ze zdí a stropu (vše dřevěné - masivní trámy) odstranit. Nejdříve jsem zvažovala horko vzdušnou pistoli, to jsme však vzhledem k suchosti dřeva zavrhli. Momentálně jsem přistoupila k chemii, i tak už je mi ale jasné, že chemie neodstraní vše do čista a bude tedy zapotřebí dřevo dobrousit (bruska), pak teprve napustit a připadně nalakovat. Chtěla bych vědět zda uvažuji správně, nebo se mýlím? napadla by někoho i jiná cesta?
Děkuji
Eva
souhlas,drateny kartac ,nejlepe ocelovy,ale pozor bruska nesmi mit hodne otacek,nejlepsi je z regulaci.zeptejte se u stolaru,oni katrace pouzivaji.existuje i masina ale stoji cca 27tis.pak dokoncit rucnim kartacem,
Také moc děkuji za odpověď.
Já si to s tím drátěným kartáčem neumím vůbec představit! Nebude pak dřevo poškrábané, poškozené?
Děkuji
Mám velice dobrou zkušenost s odstraňováním nátěrů z různých povrchů ( kov, dřevo, omítka ) nástavcem na vrtačku, kde jsou volně navlečeny drátky na kolíky, umístěné kolem středu. Moc jsem tomu nevěřila, ale vůbec to povrch nepoškrabalo a bezvadně šla barva dolů. Tenhle přípravek se stále dá koupit v železářství za přijatelnou cenu, ale co se výkonu týká je "k nezaplacení ". Patronka
Tak to abych si k narozeninám přála vrtačku. Ale popravdě ta změť drátů ve mě také nebudí zrovna důvěru, ale za zkoušku připadně člověk nic nedá. Práší to alespoň méně než bruska? A připadně tušíte jaký druh brusky použít?
Děkuji
Eva
Mne nenapadlo, že někdo nemá vrtačku, ale určitě si ji přejte, já sama jich mám několik. Tenhle přípravek jsem objevila po manželovi na chalupě a taky jsem k tomu zpočátku důvěru neměla. Vlastně jsem to vyzkoušela až po několika letech a byla jsem mile překvapena, jak skvěle to funguje. První pokus byl odstranění nátěrů ze starých plechových vrat a už jsem byla lapena. Barva mizela, jako sníh na sluníčku. Nedávno jsem si ověřila, že se to stále prodává, ale bylo to normální železářství, ne nějaký bau... S žádnou bruskou se to nedá srovnávat, protože to funguje na jiném principu - spíš by se to dalo přirovnat k tomu pískování, ale bezodpadovému. Jinak do vrtačky můžete upnout i drátěný kotouč, nebo gumový kotouč s brusným papírem. Kupovat kvůli tomu brusku se mi zdá zbytečné. Prášit bude každé broušení, tak si dejte přes ústa respirátor nebo šátek a nábytek stejně budete muset vystěhovat. Patronka
Tak s tímhle nástrojem velmi opatrně! Na čištění kovu úžasná věc, ale na dřevo... Asi bych se to někde napřed naučil. A taky pozor na hrany. Když trochu víc přitlačíte, jednotlivé struny se lámou a létají nekontrolovatelně po okolí. Mám s tím dost nepříjemnou osobní zkušenost. Ocelová struna, zabodnutá v lýtku až ke kosti nepatří rozhodně mezi příjemné zážitky
.
Pokud se rozhodnete pro brusku, je několik možností. Kotouč do vrtačky je sice účinný, ale chce to trochu cviku. Snadno si naděláte na dřevě nerovnosti (kolečka). Vibrační bruska by byla výborná, mívá i odsávání, takže práší málo, ale její účinost na tuhle práci je malá. Pásová bruska by snad byla nejlepší. Nemusíte jí hned kupovat, existujou půjčovny. Jenže brusný papír si koupit budete muset v každém případě a není to úplně levné.
pri vetsi vrstve nateru se vam bude brusny papir rychle zanaset a to se prodrazi,jestli bydlite na severni morave,tak vam pujcim specialni stroj hned jak vybrousim svoji drevenici.budu sice brousit nove tramy ale stroj umi vsechno.
Tak asi nakonec na radu mistniho truhlare si koupime nastavec na flexu, nebo vrtacku z diamantu)...pry stoji jen 150,- a sice prasi, ale udela to vsechnu praci najednou. Mate s temi diamanty nekdo nejakou zkusenost? Pry je to jakysi kotoucek, ktery temi diamanty osrabe nater a smirglem pod tim to vyhladi...no jsem na to zvedava
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.