Nejste přihlášen/a.
Potřebuji udělat podezdívku pod plot a nechci stavět dřevěné bednění a vylévat betonem.
Proto chci použít ztracené bednění 500/150(200?)/250, jak hluboko musím jít do země?
Stačí jenom dvě řady což je 50cm, nebo musí být, tři řady aby to bylo 75cm?
Podezdívka bude dlouhá 10metrů, z toho 2 metry budou 75cm nad zem, další dva metry 50cm, nad zem a zbytek bude tak nějak ve výšce země.
Jaký musí být základ na který se začne stavět?
Stačí pouze malá vrstva betonu pro vyrovnání na kterou se může hned stavět?
Dobrý den. Jestli nemáte nějaký speciální důvod k té podezdívce, tak to jsou celkem vyhozené peníze a ta konstrukce je celkem složitá a tím pádem drahá. Dá se to řešit zabetonováním sloupků a pod plot usadit místo podhrabových desek klasické betonové obrubníčky. Jinak tu podezdívku byste měla udělat úplně stejně, jako se zakládá dům, čili do nezámrzné hloubky. Jelikož to ponese pouze samo sebe , tak základ stačí pouze symbolický. Jednotlivé řady bednících tvárnic proarmujte a sloupky zabetonujte jední vrzem. Na taková plot jsou 20 cm tvárnice dostatečné. S pozdravem laďa
Bednění jsem chtěl, když už to dělám, tak ať mi do plotu nezarůstá tráva, hlavně něco celistvého. Ne dlaždice jak mi všichni radí který my budou stejně prorůstat a vlnit se.
A u něčeho pevnějšího zase musí být protizámrz a tudíž spousta materiálu.
Samozřejmě chci co nejlacinější variantu.
Ty obrubáky mě nenapadli, dělají se nějaké hlubší než 25cm a tlustší, do jak velké vrstvy betonu se to musí zapíchnout a kolik může čumět nad zem?
Bohužel ty poslední čtyři metry musím udělat odstupňovaně jak jsem psal.
Mám již koupené plastové plotovky a soused si udělal 70cm násep, s posezením, tak bych na něj z terasy musel čumět.
Dobrý den. Takže , když máte koupeny plastové plotovky, což asi budou plastové desky z recyklátu vyrobení v Lázních Bohdaneč, tak bych to udělal Vámi popsaným způsobem. A jestli ještě nemáte zakoupeny ty " šalovačky " , tak kupte pouze počet, který budete potřebovat těsně nad zemí a první řadu ( šár ) umístěte tak, aby se to 10 cm schovalo do země, aby se tam dala na nerovný základ nahrnout hlína a vysadit tam tráva. Celková výška takového plotu by měla spolehlivě zabránit čumění na souseda a umožnit nenápadné čumění na sousedku, pokud se nechá očumovat. Jinak železobetonová souvislá zeď, vysoká 3 metry. Inspirace Berlínská zeď. A co se týká založení stavby, tak buď do nezámrzné hloubky 80 cm, nebo stejně hluboký výkop do 1/3 zasypaný makadamem, nebo něčím podobným . Po zhutnění by se dalo hned na to betonovat. Ale z hlediska celkové spotřeby betonu, pracnosti a celkových nákladů, bych to vybetonoval od začištěné spáry. Nezapoměňte to vyarmovat, aby se případné praskliny nerozjely a stěna se v prasklině nerozjela. A dělají se šalovačky i 15cm. Jaká nakonec bude cena a co pro Vás bude nejlacinější je otázka, za kolik všechno nakoupíte. Já jsem před 22 roky stavěl něco podobného, ale pouze betonované do vlastnoručně dělaného bednění, protože šalovačky nebyly. Tenkrá t jsem měl od kamaráda pro zamětnance 6 m3 štěrklopísku za 102 Kč, a dopravu od své zamestnavatele za 36 Kč a dráty do betonu za 1 Kč/kg. Cement stál jestli se nepletu 80 Kč/ metrák. Takže cena mírná a obsluha samodomo. Jak se to dá dneska spytlíkovat, nevím. Budete to muset propočítat na Vaše přesné stanovené spotřeby materiálů. Jestli se nepletu, asi ten prostý beton bude pořád nejlacinější. S pozdravem Laďa
Po základních tereních úpravách, srovnání terénu na stavbě kde jsem pracoval udělali ve vytyčené linii plotu rýhu.CC 80 cm po vložení několika armovacích drátů svázaných do klecového profilu se rýha zalila betonem.Po zatvrdnutí se na ní založila zeď z kb bloků což jsou vlastně betonové krabice, Ztracené bednění..Do vybrání kb bloků se přidaly 2 dráty a opět se vše zalilo betonem. Až do výšky 50 cm nad teren. Na tento základ se postavil plot z cihlových děrovaných tvarovek. mezi vyzděnými sloupky.Pokud se základ neudělá do nezámrzné hloubky mráz jej potrhá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.