Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou použít brusku na nabytek

Od: tatana* odpovědí: 8 změna:

často potřebuji brousit starý nátěr z nábytku a nevím jaký druh brusky použít vibrační nebo jinou děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Urcite tu vibracni.
vaccent*

Jednoznačně excentrickou. Z mé praxe - používám excentrickou v 80 %, vibrační v 10 %, pásovou 5%, deltu (nebo oscilační) 5%. Po bruskách samozřejmě navlhčení, vyschnutí a opět broušení, nakonec ruční.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Na lak a staré nátěry se podle mě více hodí pásová bruska s odpovídající hrubostí plátna. Ovšem i vibračka si najde svoje uplatnění, záleží na místech a tvarech broušené plochy.

vaccent*

Pásovka má samozřejmě své výhody, má však i svá ale. Vyžaduje cvik a cit. Zapnete-li ji v ploše, záběrovým momentem má snahu postajit se na zadní a v ploše zadní válec vybrousí mělký dolík. Proto lze k lepším bruskám dokoupit jakýsi rám, do kterého se bruska upne. Tazatel se ptá konkrétně na broušení, takže předpokládám, že má silnější nánosy barvy již odstraněny. Každé broušení totiž něco stojí (excentr 125 cca 12 Kč výsek, pás asi 40 kč kus), takže je-li brus po pár vteřinách zalepený roztavenou barvou je něco špatně a na odstranění takové barvy měl být před broušením použit jiný způsob.

doplněno 01.05.11 12:05:

omluva: nikoli postajit, ale postavit

slonbonjohn*

Ano, souhlas, nejsme ve sporu. Každá má své a ideál je mít vše a vybírat podle potřeby. Ale naše dohady jsou teď spíš v akademické rovině, neboť není nábytek jako nábytek, broušení jako broušení atd. atd. ... Z vlastní zkušenosti : renovace skříní - vibračka si takřka nebrnkla, půjčil jsem si pásovku, lak šel dolů a až dřevo srovnal vibračkou. Židle - správně nabroušené Radeko a ruční práce. Tam by si žádná bruska neškrtla.

tatana*
hodnocení

prosím poradte ženské, která tomu vůbec nerozumí jen si chce starý nábytek na chatě obrousit a znovu natřít takže něco pro začátečníka děkuji mocř

patronka*

Dobrý den, pánové mne možná ukamenují, ale když jsem renovovala nábytek na chalupě ( skříňky ), tak jsem měla k dospizici jen vibrační brusku, opalovačku, odstraňovač starých nátěrů zvaný barvožrout a rotační brusku jako přídavné zařízení k vrtačce. Na nábytku byly nejméně 4 vrstvy starých nátěrů, tak jsem začala opalovačkou, tím jsem zlikvidovala větší vrstvu, pak následoval barvožrout až zbyly jen takové ostrůvky barvy. Vibrační bruskou bych to brousila ještě teď, tak jsem nasadila hrubou sílu pomocí brusného kotouče na vrtačku a úplně nakonec jsem to srovnala vibračkou. Jinak existují i speciální brusné papíry na lak, mají tuším žlutou barvu. Pak namočit a brousit znovu. Kdybych mohla volit něco jiného, tak to bude multifunkčí excentrická bruska, která se dá použít i jako delta ( vypadá trochu jako žehlička ) a tím se dostanete i do rohů. Finále ale vždy ručně. Je to ale pěkná dřina. Mnoho zdaru přeje patronka.

Jakou použít brusku na nabytek
ladajaskva*

Dobrý den. Takže začátečník vezme kus skla a nechá ho schválně upadnout na tvrdou zem. Stačí beton. Potom si vybere takový střep, který pohodlně udrží v ruce chráněné koženou rukavicí, a který bude mít jednu stranu do půlkruhu. Potom tímto velmi ostrým nástrojem oškrabuje lak z jakékoli plochy. Pak je ještě jedna možnost - odstraňovač starých nátěrů. To je emulze, kterou to celé natřete, to ten starý nátěr rozleptá a Vy ho potom špachtlí ošrkábete. Ve všech případech se ale nakonec nevyhnete konečnému srovnání smirkovým papírem. Potom už můžete natírat. Pokud by tam byly díry, můžete je vytmelit tmelem na dřevo, který se běžně dostane koupit v prodejnách barvy laky. Existují i základní barvy a konečné lakování, ale to už by asi bylo lacinějčí si koupit nový nábytek v Ikei. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]