Nejste přihlášen/a.
Dobry den damy a panove,
pro rekonstruovany dum potrebuji vybrat kondenzacni kotel. Puvodni projekt pocital s radiatory + podlahovym vytapenim, niny radiatory odpadnou a bude ciste nizkoteplotni podlahove topeni v celem RD.
Puvodni projekt pocita s kotlem Vitodens 300W s vykonem 35kW.
Podlahova plocha: 160m2
Vypoctena celkova tepelna ztrata vsech mistnosti: Qc = 7.1kW
Zakladni tepelne ztraty objektu celkem: 14.9kW (nevim co to presne znamena)
Vypoctena rocni potreba tepla pro topeni: 50MWh/rok
Zasobnik TUV: 300l
Dotaz: je adekvatni mit 35kw kotel? nebo postaci 16kw?
Dekuji
WiZi
Dekuji za rychlou reakci,
ano, zapomel jsem pripomenout, ze jsou planovane solarni kolektory. Puvodne jen pro ohrev TUV. Ted bych rad i s podporou vytapeni, ale zatim jsem nenasel tu spravnou znacku resp. srozumitelnou chemu funkcniho zapojeni.
Takze teoreticky bych tech 16kW mohl snizit i na 12kW?
Dekuji
WiZi
Dobrý den. Chtěl jsem napsat, že ta 300 l bečka bude na solárka, ale byl jsem vyhozen od PC. Nicméně, různí výrobci mají různě kombinované akce a protože Zelená úsporám zkolabovala, tak se snaží více prodat, i za cenu menších zisků. Takže se určitě vyplatí, než uděláte konečné rozhodnutí, všechno bedlivě sledovat. Tam jde o úsporu investic v řádu desetitisíců. A jinak obecně platí, že Vám stačí takový výkon kotle, který je o kapánek vyšší, jak je vypočtení TZ . TZ celková i s větráním. A pokud to všechno spočítáte dohromady a vyjde Vám třeba 10 kW, tak 12 kW bude dostatečný výkon. Nehledě na tu podlahovku, která funguje s velkou tepelnou setrvačností, tak tam nepotřebujete žádný extrémně rychlý náběh teploty. To je pro podlahovku spíše škodlivé. A spíše naopak. Vy potřebujete takový kondenzační kotel, který umí modulovat výkon co nejníž, protože na max. pojede velmi sporadicky na střední výkon ( v rozmezí 40 až 60 % ) na polovinu a na minimální výkon ten zbytek. A jako u každého spotřebiče je dobré, aby prostě jel nepřetržitě , neboli, aby necykloval. A co se týká té AKU nádrže, tak pro nějakou skutečnou a využitelnou podporu vytápění je to celkem málo a měl byste pouvažovat o 750 - 1.000 l, nebo se na podporu topení vybodnout. Ale to je celá věda, závislá na zeměpisné poloze, na počtu slunečních dnů v topnou sezónu, na míře ochoty se nechat ukecat na tomto řešení a hlavně na velikosti Vaší peněženky , lépe řečeno na jejím obsahu. S pozdravem Laďa
Dobry den,
dekuji za odpoved.
Ohledne vykonu kotle to jeste musim nechat preparcovat, nebo podle dostupnych informaci sam "odhadnout" vykon.
Tak jsem prosurfoval par nabidek kompletnich sestav za neuveritelne ceny (ivarcs, vaillant, ...) s neuveritelnym pozadavkem na plochu kolektoru (15-20% vytapene plochy) s prislibem uspor v radu desitek procent. Nevim proc jsem si to zatim neuvedomoval.
V tomto okamziku jsem se znejistil i v solaru na ohrev TUV ... ale toho asi zustanu.
Co se tyka zasobniku 300l se solarnim ohrem TUV, ma smysl zadat moznost ohrevu vody s kotlem pri nizkoteplotnim systemu? nebo je ekonomictejsi mit bojler jen s elektroohrivakem + solar?
S podekovanim
WiZi
Dobrý den. Víte, já se musím asi po stotisící přiznat, že nejsem odborník na žádnou stavební prosfesi a že nějaké konkrétní řešení, až na nějaké prkotiny, neumín popsat. Ale na druhou stranu je na trhu spousta nějakých systémů a jejich možných kombinací. A to je právě z důvodu , aby se mohlo navrhnout právě takové řešení, které všechno bude optimalizovat jak po stránce investičních nákladů, tak postránce oprav a v neposlední straně po stránce provozních nákladů. A to, že je takové kvantum možností, docela spolehlivě vytvoří guláš v hlavách nás všech potenciálních uživatelů a nakonec si nevíme rady a něco již fungujícího okopírujeme od někoho, kdo si to nemůže vynachválit. Ale veškeré návrhy jsou jenom o výpočtu nějakého simulovaného provozu napasovanoho na naše podmínky. Např. u nás v ulici frčí jakási kombinace 2 ks solární deskový panel a KK + 250 l AKU. Značku teď nevím. Ale cena byla asi 110 .000 Kč. Mělo to jít na ZÚ. A pro každého to má abslutně jiný přínos , protože jednak je to instalováno ve dvou různých sklonech a i orientace na svět.strany je trochu jiná, podle plochy střechy, každý dům má jiný počet obyvatel, jinou spotřebu tepleé vody a má jiné TZ. A k té dotaci - pouze jeden říká, že je mu to jedno a zbývající nadávají, že když tu dotaci nedostanou, tak vyhodili peníze. Ale předpoklad na ty dotace u nich je. Ale bez dotace doba návratnosti u solárek nevím, nevím, nevím. Abych se přiznal, já solárka nemám, KK také ne, TČ také ne a FV také ne. Ale silně uvažuji, že po zateplení, výměně oken a instalaci vzduchotechniky s rekuperací všechno předělám na elektriku. Ale to až mě definitivně odejde plynový kotel na věčný odpočinek. Ale opět je to otázka přesných výpočtů a ti dodavatelé zase změní ceny energií, takže je to pořád dokola s nejistým výsledkem. S pozdravem Laďa
Poklona, krasna spoved .
S dotaci nepocitam. Zajimavy je, ze uz nad tim sedim asi 14 dnu a az dnes se vyjasnili nektere veci .. asi z duvodu hezkeho pocasi. Pro TUV na Solar se priklanim z duvodu slusne spotreby teple vody v rodine. Podpurny zdroj bude elektricka spirala (vice versa) - doufam ze nocni proud jeste porad existuje. Pote co jsem podival a mozna pochopil zapojeni, tak solar s podporou topeni je pouze laboratorni zarizeni s trvalou udrzbou a s nejasni rentabilitou. Takze zustane dobry kondenzacni kotel pro nizkoteplotni podlahove vytapeni s vykonem zatim nejasnym (ale jiste s malym startovacim
)
A uz se citim lepe.
Dekuji panove.
S pozdravem,
WiZi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.