Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
nevite nekdo jaka je praxe mam-li pozemek docela v hezkem miste cca 66 km od Prahy za vsi, kde kdysi planovali rozparcelovani a povede tam i obchvat kolem Prahy, ale bohužel je to kus bez přístupové cesty. Kolem tohoto kusu pole jsou jednotlivi majitele a maji take kusy pole takze pres nektery by bylo mozne se dostat k silnici.
Protoze prvni kontakty s majiteli nedopadli, jelikoze se stale domnivali ze obec udela pruh s pristupem jinudy a jelikoz mam na jednom ze sosuednich pozemku neprijemne rodinne vazby, radeji bych to resil prodejem nez tim ze bych ja sam nekde daval nejaky navrh na soud aby cestu urcil, ale nevim jestli muzu cekat jen cenu za pole to bych samozrejme do prodeje nesel.
Dobrý den, píšete že tam kdysi plánovali rozparcelování, ale zřejmě k tomu nedošlo. Z jakého důvodu? Začít byste měl na MÚ nebo OÚ na odboru místního rozvoje nebo stavebním úřadu a zjistit jak je uvedený pozemek registrován, nebo pokud znáte katastrální čísla, dá se to najít i na netu. Může být stále veden jako zemědělský půdní fond, pak přes to vlak nejede. To není jen o přístupu, ale hlavně zasíťování - elektřina, voda, kanalizace, to všechno by se zřejmě muselo pokládat přes cizí pozemky. Předpokládám, že v současné době jsou všechny tyto pozemky obhospodařovány jako pole - to si každý svůj pozemek obdělává sám, nebo jsou někomu propachtovány? Kdo je plátcem daně z nemovitosti? Pokud platí druhá možnost, nejspíš by jako kupec přicházel v úvahu jedině současný nájemce, ale nečekejte závratnou sumu. Patronka
Jistě že se to dá prodávat, otázkou je, zda se za takové podmínky najde kupec, k čemu by to měl. Je třeba se s ostatními vlasetníky domluvit. Proč by obec měla dělat pruh na cizím pozemku když se vlastníci nedomluví, jaký má zájem? Můžete se domluvit a zřídit věcné břemeno. Pak by ještě přicházelo v úvahu vyvlastnění, ovšem za náhradu a musí tu být veřejný zájem.
Bez právníka znalého problému si tu nešrknete..
Dobrý den. Vážený pane, dá se prodat všechno. Je to pouze otázka smluvního vztahu prodávající a kupující. Ale pozemek bez přístupové cesty je pro mě bezcenný a dělat si iluze, že obec něco zřídí? To snad nemyslíte vážně. To by museli asi vyvlastnit někomu pozemek a to se dělá pouze ve veřejném zájmu. A jak jsem tak sledoval farmářku Havránkovou, tak raději sjezd z dálnice udělali někde jinde. Možná by ten pozemek koupil někdo ze sousedství, kdo ten přístup má. Ale nedělejte si iluze, ža na něm něco zásadního vyděláte. Pokud na některém ze sousedních pozemků není zřízeno věcné břemeno, které by Vám umožňovalo přez něj chodit, tak ten Váš pozemek má nulovou cenu a je neprodejný . A nedovedu si představit soud, který by někumu nařídil, aby zrovna Vám umožnil prístup přez jeho pozemek. Tudy cesta nevede. Podle mě musíte buď narovnat rodinné vztahy, nebo se smířit s nepříznivým osudem. S pozdravem Laďa
celkem překvapivá informace, že Praha se nám rozroste až k Turnovu nebo Čáslavi. No k problému, zapátral bych, nechce se mi moc věřit, že by takový pozemek byl, že by některý z okolních neměl zapsané břemeno, prostě něco. Pokud opravdu ne tak jsou dvě možnosti, najít blba (který koupí jak je) nebo to nějak vymyslet s pomocí právníka.
Dobrý den. Když vím, kde ten pozemek nám, tak se podívám na mapu z katastru nemovitostí. Vypíši si všechny čísla parcel, včetně adres majitelů. Čísla parcel použiji na vyhledání výpisů z katastru nemovitostí. Nahlédnutím do těchto výpisů ihned zjistím, jestli je někde zapsáno věcné břemeno. Odkaz : http://www.cuzk.cz/ Až Vám bude jasné, že není, použijete adresy, které jste tam získal k obeslání majitelů sousedních pozemků na ten raut, kde to budete chtít vyřešit. Pozor, majitelé ve věku 85 roků, trvale žijící v Kanadě, nebo Brazílii, se nebudou chtít dostavit. A když to konečně dáte dohromady, tak se stejně na ničem nedomluvíte, protože český člověk chce pro sebe urvat největší kus výhod, majetku, prospěchu atd. A kdyby jste se náhodou domluvili, tak to bude pro Vás drahé. To si myslím já. Jedinné řešení, sice bez Vás a i ostatních majitelů sousedních pozemků je, že to někdo všechno vykoupí, a zainvestuje, včetně přístupových komunikací a znovu prodá. A na to určitě sousedi nečekají. Takže já to pro Vás vidím jako černý pátek na burze v NY. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.