Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mokrá obvodová zeď

Od: fanus* odpovědí: 8 změna:

před pěti lety jsem koupil a začal rekonstruovat starší domek. v první řadě přišlo podřezání. dnes mám tento problém: z jedné strany sousedí moje zeď se zdí sousedovou, která je na ní nalepená a je z kotovice. moje je z pálených cihel. jeho není odizolovaná. táhne vlhkost ze země a ta se přenáší do mé zdi. když jsem s ním mluvil tak říkal, že by nebyl problém tu jeho zeď odstranit. je to nepoužívaná kůlna. ale nemá peníze ani náladu s tím něco dělat. a teď dotaz. je povinen udělat s tím něco jelikož mi víceméně škodí? nebo je to původní stav a já se s tím mám smířit a odstranit to na svoje náklady? spíš mne zajímá co takovému případu říkají paragrafy. hodlám se sousedem vycházet v dobrém a proto asi provedu demolici a odvoz, když je svolný, " za svoje" .

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. I když všechno, ale abslutně všechno hraje ve Váš prospěch, tak to udělejte tak, jak píšete v poslední větě. Na Vaší straně je občanský zákoník, na Vaši straně musí být stavební úřad, který nařídí, aby se vada odstranila, nařídí třeba demolici, demoluje na náklady obce a náklady bude vynáhat po sousedovi. Ale to už nebudete asi mít souseda, ale zapřísáhlého nepřítele, který bude dokonce života čekat za bukem a hlídat si svůj sladký čas pomsty. Odvezte to sám. Já jsem to tak podobně udělal, když jsem koupil za 10.000 svou zděděnou garáž na svém pozemku od chlápka, který pouze tvrdil, že je jeho. Do dnešního dne bych se soudil. S pozdravem Laďa

fanus*
hodnocení

jde mi spíš o to, že jeho zeď tam stála už dřív. i ta moje. a na problém se přišlo až po mém podřezání. do té doby žádný problém nebyl. jaký paragraf se na to vztahuje? on přece může argumentovat tím, že jsem si to zapříčinil sám právě tím podřezáním.. nejde mi o žádné hádky. jsem rozhodnutý udělat to, už kvůli sobě, sám. dumám nad tím pouze teoreticky..

hodnocení

0x
jeste by mozna byla jedna moznost, zeshora dlooouhou jednochlapovou pilou odriznout zdi od sebe a zeshora tam nasunout treba linoleum, bazenovou folii a pod. Dlouhe pily se pouzivaji v lese ,nebo na katrech, kde se kmeny rezou na fosny.

hodnocení

0x

Doporučil bych plošnou injektážní izolaci Vaší zdi až do výšky vlhka. Teď si nevzpomínám, jak se onen přípravek jmenuje, ale vypadá jako tuba s paštikou a do předvrtaných otvorů se zatlačuje speciální pistolí. Není to sice nejlevnější, ale je to účinné.

fanus*
hodnocení

děkuji za rady, ale nezajímá mne co s tím mám udělat. dotaz byl na zákony a vyhlášky a předpisy ...

des*

Jasně,z jedné strany strč vyhlášku,a z druhé předpis.Soused na to bude prdět a ty mít dál mokro.Logicky.

fanus*
hodnocení

se tu zase příště na něco zeptám *zed*

hodnocení

0x

Fando, myslel jste třeba toto:?

Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou

viz občanský zákon... §127?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]