Nejste přihlášen/a.
Čau lidi,renovuju podlahu v paneláku a přemýšlím co dát místo té staré.Dostal jsem se 9cm pod uroven té staré,tak jsem myslel že bych srovnal nivelačkou zakladní podklad ,což jsou panely a poté dal 3cm kročejové izolace nato 4cm polystyrénu ale to nevím jaký.Hlavně se chci zeptat jestly už na tohle mužu položit linoleum nebo dát ještě něco jako finální vrstvu? Moc díky za radu.
Dobrý den. No, to není zdovna optimální řešení. Chybí tam podstatná věc - roznášecí vrstva, Takže asi lepší řešení by bylo na tu nivelačkou srovnanou podlahu položit kročejovku, aby Vás sousedé pod Vámi více milovali, na to EPS 100 Z , na to roznéšecí vrstvu 2x 12 mm OSB a pak už cokoliv. Záměrně nepíši jak silné vrstvy, neboť do těch 9 cm se musíte vejít i s finálkou. S pozdravem Laďa
Děkuji za odpověd,chci se jen zeptat na ty OSB desky jestly se musi nějak spojit dohromady nebo se jen pokládají na sebe nebo spíš přes sebe aby vázaly a do stěn zapěnit nebo jak?
Dobrý den. Nejdříve se položí jedna vrstva a lepí se to v peru a drážce každý jednotlivý pruh. Druhý pruh musí být posunutý aspoň o polovinu délky . Další pruh opět stejně jako první. Třeba začnete první pruh celou a druhý pruh polovinou a další zase celou a pod. Je to stejné, jako u plovoučka, nebo zateplení stěn. Druhá vrstva se položí na první , ale bude otočená o 90 °. Zase se budou lepit pera a drážky a také celoplošně k sobě. Celé souvrství se ihned prošroubuje. U stěny musí zůstat dilatační mezera, která se nakonec vypění a po vytvrdnutí se pěna zařízne. Tento povrch je už velmi únosný a rovný. S pozdravem Laďa
Polystyren ne,sic tě budou nenávidět sousedé pod tebou.Těch 7 cm využij tak,že se nejprve postaráš o to,aby podkladní beton byl co nejrovnější.Pak 3 - 5 cm minerální vlny,na ni dřevovláknité desky (Hobra) .Nejlíp slepené PUR lepidlem do jedné desky.Zajistí to perfektní neprůzvučnost i kročejový útlum.Na tuto desku lze položit plovoucí desku z Rigiduru jako nášlapnou vrstvu.Deska se prodává dvojitá v tloušťce 20 mm a slepuje se do plovoucí podlahy a od stěn se zapění.Na ni už lze položit jakoukoliv podlahovinu,včetně dlažby.
JABRAKA
Děkuji za odpověd,jen ty našlapne desky z Rigidurun jsou dost drahé,potřebuji takto udělat 55 m2 takže to je dost nákladné!Je nějaká levnější varianta?Děkuji za ochotu
Zdravim,
v podstatě máš dvě možnosti a tím je použítí těžké nebo lehké plovoucí podlahy. Lehkou už popisuje kolega výše. Dají se použít i OSB desky, ale co je levnější ti nepovím.
Záleží jak rovný je povrch panelu. V případě rovného povrchu bych dal 30mm zvukové izolace z minerální vlny(např. Steprock, rozhodně ne polystyren, to není zvuková izolace), přikrýt separační folii, na to minimálně 45mm sádrový anhydrit nebo betonovou mazaninu a na to už povrchovou úpravu dle libosti. Nezapomeň dát 1cm tlustý pásek vaty po obvodu zdi na výšku toho anhydritu.
Pokud je na tom podklad tak špatně, že to nesrovná ta izolace, tak musíš použít vyrovnávací vrstvu, zase anhydrit nebo beton. Pak už bude záležet, aby ses vlezl výškově do těch 9cm. K tomu ti pomůže snížení zvukové izolace na 20mm, což by mělo být minimum.
Děkuji vam vsem za rady,jeste jsem prisel na jednu variantu a to srovnat to Liaporem a na to OSB desky co vy nato?
Dobrý den. Já na to ANO. Mám to tak v jedom bytě. Liapor a na tom 2 x 14 mm OSB P+D křížem, celoplošně slepeno, prošroubováno a uloženo plovoucím způsobem. To strašení kročejovým hlukem je sice tak trochu na místě, ale jakýkoliv materiál typu minerál ,plastifikovaný EPS, Liapor, hobra a pod. ten původní stav pouze zlepší. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.