Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

UV folie na okno proti teplu

Od: fjakub odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal jaký máte názor na UV folii na okno, kde od odpoledne až do večera svítí slunce, hlavně v létě je tam hodně teplo! Myslíte že to něčemu pomůže?

Děkuji za vaši odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krkovicka*
hodnocení

0x
Ano.máme jí.Byl to výborný nápad.Navíc prodávají různý motivy-ale ty UV už nemají.Máme jí 3.rokem a dá se kdykoliv sundat-je přilnavá.Máme jí spíš kvůli viditelnosti,světlo propouští jen minimálně.

lucinkaf*
hodnocení

0x

my jsme si ji nechali dát do oken, když jsme dávali nová. Je to folie, která brání jak úniku tepla ven, tak naopak prostupu UV paprsků do místnosti. Zdálo se nám to trošku nadnesené, taková mucholapka na lidi, ale byl to takový řekněme bonus. A je fakt, že je pro mě mnohem příjemnější stát před tímto oknem, opravdu to tolik nepaří, výhled je mnohem příjemnější a sklo je lehce kouřlé, což navíc místnosti dodává elegantní vzhled a kdokoliv k nám přijde, jak je z toho nadšený. Ale podotýkám, že nemluvím o fólii, kterou vezmu a nalepím na sklo, tato zkušenost je s folií uvnitř, nevím, třeba je to stejné, ale aby se toho pak někdo nechytil a nevynadal mi;):D

krkovicka*
Tu přilnavou folii máme v kuchyni a v pokoji plastové okno s UV lehce kouřové.Ale to už je v tom plastu.

hm*
hodnocení

0x

Jen bych pro jistotu dal dobrý pozor na to, aby ta fólie zadržovala (odrážela) i infračervené záření. Zkratka UV znamená souvislost s ultrafialovým zářením a to je to, které opaluje a vybledává barvy apod., ne to, které hřeje. Hřeje infračervené (IR). Vím, že se dělají fólie kombinované UV i IR a také je označují jen UV, ale co kdyby někdo nabízel UV a byly opravdu jen UV.

standam*
hodnocení

0x

jakube, nejlepsi reseni je predokeni zaluzky, ale nakladne. Pokud se jedna o stresni okno da se koupit venkovni roletka a za rozumny penize u klasickeho okna je to uz financne narocnejsi. UV folie a folie proti pruniku tepla (jednoduse receno) je rozdil, vem v potaz, ze v zime ti zase slunce mistnost castecne bude vytapet

Muj nazor je folie proti UV proc ne, folie proti pruniku tepla ... radeji predokenni stinitko

krkovicka*
Taky záleží kde to chce mít.My jsme tam taky měli předokení žaluzie,jenže pod oknem máme sporák a veškerá pára a cákance od jídla z hrnců byla na nich,těžko se to udržovalo čisté.U nás opravdu nebylo zbytí a jsem ráda,že žaluzie šly do háje a dala jsem tam tu folii.
standam*

urcite pises o venkovni roletce nebo zaluzii?

krkovicka*
Ne o vnitřní,myslím,že tazatele odradí cena za venkovní žaluzky.Navíc takové ani neznám,buď vnitřní,ty vně oken,nebo předokení.
standam*

pak jo, to se nedivim, zde stejne pokud se dostane "teplo" za sklo uz se neodrazi zpet ven, takze vnitrni zaluzka je rozpalena a vydava teplo

nejucinejsi je nepustit "teplo" za sklo, ale... ta cena, ale napr. pro me stresni okno stoji "jen" 1tis.

UV folie na okno proti teplu

jabraka*
hodnocení

0x

Správnější název je reflexní termofolie.Je jich několik typů,exteriérová - odráží vstupující sluneční záření zpět,a podle výrobce jsou některé orientovány na celé spektrum,některé hlavně na Ič záření(IR)

Další typy jsou nabízeny jako ochrana proti vyzařování tepla ven,ovšem úspora je iluzorní.To tu bylo v některém příspěvku hodnoceno.

Poslední typ je folie,která je nazývána Heathmirror - je montována mezi okenní dvojskla jako třetí izolační sklo.

JABRAKA

doplněno 26.04.11 21:27:

Cena exterierové folie bývá asi 700 - 800 Kč/m2

JB

stirecek*
hodnocení

0x

Tyhle skla jsem dostal jako bonus, ani jsem o tom nevěděl. Zvenku je nanesená tvrdá pokovená reflexní vrstva. V praxi to funguje tak, že v létě se místnost tolik nepřehřívá a v zimě není takový únik tepla z místnosti ven. Údajně zamezuje UV záření a ven je vidět jako přes normální sklo, ale zvenku dovnitř je viditelnost omezená, jelikož sklo je reflexní. Pro vás je řešení ta fólie nebo žaluzie.

standam*

Asi me to take ceka(udelam vymenu zaskleni), nastesti jen u jednoho okna u stresniho dam venkovni stinitko, zde bohuzel nelze samostatne udelat vymenu skla

marabu*

zaluzky nebo rolety, prip filie cekaj i me. tak kdo mate zkusenosti z praxe, piste:)

petr11*
hodnocení

0x

Dobrý den.Nemá někdo praktickou zkušenost s termoizolařní foli?Ta by měla dle výrobce bránit uniku tepla přes sklo (takže má pomoci tam kde jsou starší skla) ale hlavně částečně eliminovat rosení/kondenzaci na oknech.Nikde se mi v domě okna nerosí jen bohužel v koupelně (nebylo to štastné řešení)mám střešní okno kde se kondenzace v zimě sráží a občas i steče až po zdi dolůChci tam termoizolační folii vyzkoušet je mi jasné že nemohu čekat zázrak ale kdyby to problému trochu pomohlo bylo by to fajn...díky

tesa-tape.cz/...

stanislav*
hodnocení

0x

Řeším stejný problém: vedro v mém podkrovním bytě.

Protože jsem nechtěl vynaložit velké peníze na něco s pochybným účinkem, použil jsem termoreflexní fólii z povinné výbavy auta a samolepící čtverečky, a začal jsem dělat testy.

Provedl jsem celkem tři testy: fólie jako roleta uvnitř, fólie zevnitř na okně, fólie vně na okně.

Pokus skončil jednoznačně: fólie vně oken dopadla nejlépe: teplota v místnosti poklesla o 5 stupňů.

Pokud jsem fólii použil jako roletu, teplota v místnosti klesla zhruba o 1 až 2 stupně. Ovšem teplota okenní tabule samotné vzrostla o nějakých 10 °C, a předávala teplo do místnosti. Teplota u stropu nad oknem vzrostla o několik stupňů. O málo lépe dopadla fólie zevnitř na okně. Ovšem v tomto případě se na teplotu kolem 40 °C ohřála samotná okenní tabule.

Pokud byla fólie zvenku, byl efekt nejvýraznější. Teplota v místnosti klesla o 5 °C, teplota okenní tabule také.

Takže fólie z povinné výbavy je určitě nejlevnějším řešením. Její nevýhoda je v tom, že pohlcuje hodně světla, a uvnitř je šero.

Pokud chcete kupovat fólii, která má zabránit letnímu žáru, pak kupujte rozhodně venkovní. Značku zatím neproadím.

Když se to spojí s vhodným větráním (v noci se větrá, ve dne je zavřeno), dá se tím ušetřit za nákup klimatizace.

Protože v zimě slunce naopak pomáhá vyhřívat byt, doporučuji něco, co půjde na zimu odstranit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]