Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chystáme se konečně dělat strop. Tedy máme trámy (s vrchním záklopem) vysoké cca 15 cm, jde mi o to, aby z nich zůstalo co nejvíce vidět, hodláme na trám připevnit (vrutama) těsně pod záklop hranolek a na něj ob 3 připevnit vrutama palubky (buď do drážky a nebo skrz) vzniklé mezírky mezi trámem a palubkou přikrýt jakoby okrasnou lištou. Moje otázka zní, jaký rozměr - pro mé záměry co nejmenší, mohu použít na hranolky na připevnění palubek? 3 x 3 cm? víc? míň? a na rozteč trámů 70 - 90 cm bez zatížení stačí tloušťka palubek 14 mm? (nebo raději 16mm?) díky
hranolek pripevni vrutem po 20cm, palubky 14mm budou OK. Lepe se bude delat s lati 4x2,5mm
hranolek nebo lat, na ktere pak budou pripevnene palubky pripevni k nosnemu tramu po 20cm vrutem, pak pres sponku, kolarsky hrebicek apod. pridelej palubky
urcite to nedavej rovnou na nosny zaklop
Standame souhlasím, ale ten hranolek jsi myslele plochou 4 cm na trám? Nebo jen těma 2,5 cm? díky
vse je patrne na obrazku, modra je paroteska, zelena izolace, zbytek je snad jasny, u skladby kde je paroteska mezi izolaci je nutny pomer izolace 1:4 - 1:5, vsechny skladby budou mit jeden velky problem tj. studene hlavy tramu na ktere bude pusobit vlhkost v interieru a muze dojit ke tvorbe plisne kolem hlav a naslednem napadeni tramu, reseni je dat veskerou izolaci pod tyto tramy nebo zateplit fasadu, jen uvazuji netvrdim na 100%, ze bude problem, ale jen na 90%
Dobrý den. Nevidím jedinný důvod, proč to neudělat pomocí sponek na to určených a zakotvit to přímo do záklopu. Tím zůstane největší možná viditelná část trámů. Odkaz : palubky-koten.net/... S pozdravem Laďa
Právě jsem zvažovala i nějaké takovéto řešení - díky za odkaz, ale nebude mi to dělat neplachu, když budu zřídka potřebovat po záklopu přejít a tím by se mi na záklop připevněné paluky "hýbaly"? Jinak takovéto řešení by se mi moc líbilo, ale ...
Dobrý den. Neplechu to dělat nebude, když ten záklop je z nějakého nosného a pochozího materiálu. Třeba palcové desky. Sice je mě po tom prd, ale to je už finální stav toho stropu? To budete vytápět ty prostory nad stropen pomocí úniků ze spodních místností? To mě tak trochu moc zajímá. S pozdravem Laďa
Jak tak nad tím uvažuji, tak to asi nebude reálné, teda to s těma "držáčkama", ale nápad je to pěkný, nosné ty záklopové prkna příliš nejsou (původně zde bylo skladováno seno a sláma), každé tak, jak se přichomejtlo pod ruku, různý stav i tloušťka. Půda je nizounká, na záklop přijde parotěska a na to "nějaká" izolace, chodit - plazit se pama budeme jen po vytvořené lávce v nejnutnějším případě (výměna tašky, ...) Výhledově do 10 let budeme pokládat novou krytinu, tak pak se izolace dočasně odstraní, položí se nová střecha a pak se izolace vrátí?!
Jezuskote ... původně to nebylo dělané jako pohledový stav, tak je trochu nějaký trám níž nějaký o fousek výš a nakřivo! těma laťkam docílím vodorovného provedení palubek
Dobrý den. OK. Chcete zateplit, což je dobrá volba. Takže když nám to servírujete per partes, tak tedy správné řešení Vám nakreslil pan Standa. A jedinné, opravdu bezchybné řešení, jsou s parozábranou položenou a slepenou z horní strany záklopu. Tím se totiž docílí, že veškeré stropní konstrukce budou v prostředí , kde je stejná interiérová teplota a interiérová RV. Obavy z nějaké kondenzace záhlaví trámů nemám, neboť proti stávající situaci bez zateplení, se v tom detailu nic nezmění. A samozřejmě, když ty trámy jsou z pohledové strany křivé a záklop také, tak jedině nějaké lajsničky na boky trámů do stejné výšky a roviny a palubky přidělat na ty lajsničky. Ještě bych se přimluvil za řešení, kdy celá vrstva zateplení bude až nad parozábranou a v tloušce min 25 cm a více. Kombinace zateplení pod a nad parozábranou má opodstatnění pouze v případech, že není dostatek místa nad parozábranou. S pozdravem Laďa
No prave Lado nezmeni. Proto ve vetsine pripadu jsou napadene. Jednoho krasneho dne jsem meril cca 25-30cm ve zdi (pocatek hlavy tramu) teplotu u steny 45cm a bylo zde 0°C pri -10°C, mereno pred osekanim tramu, po osekani zde byla patrna vlhkost.
Dobrý den. Píšete naprostý protimluv. Jestli to necháte tak jak to je, tak se nic nezmění a nebudu se dohadovat, jestli to záhlaví je,nebo není ohroženo kondenzací. Ale když napíšete, že před osekáním a po osekání, tak to se na mě nezlobte, to je naprosto zásadní změna. Takže jaká většina, či menšina. Když se nic neudělá, tak se děje přesně to, co se tam dělo pořád, když udělám nějaký zásah, tak se změní všechno a posuzuje se nová situace. S pozdravem Laďa
Panenko skakava ja uz radeji nebudu reagovat. Jak situace proboha. Sundam prkno, vezmu kulatinku udelam kolem tramu prunik, strcim sondu zmerim, vezmu majzlik oseknu vymazani kolem tramu a strcim ruku. Dve hodiny prace, takze zadna zasadni zmena, ale fakt a porad stejny stav. Pokud se sunda podhled(palach) je zmena, ale k horsimu.
dale no comment
Dobrý den. Co je na to nepochopitelného? Vy vysekáte kolem trámu vymazání a totálně změníte teplotu i vlhkost v tom detailu. Takže nemusíte povolávat skákavé panenky, ale trochu víc vlastní logiku. A na mě nemusíte reagovat, to není povinost, natož když v této problematice nemáte až tak moc jasno Sundání palachu i s podhledem je stejná změna, jako když si sudáte čepici. Nelze to vůbec hodnotit bez zohlednění s celou řadou souvisejících vlivů, včetně návazných konstrukci. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.