Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Koupil jsem starší dům se samostatně stojící garáží. Popis: 15*5 metrů. Vnitřek je rozdělen příčkou na 12 a 3 metry. Materiál tvárnice (základy i stěny), podlaha betonová s mezerami po deskách (dneska už zaplněné montážní pěnou proti mravencům a myším). Strop z Iček a položenými bloky betonu (desky), potom už jenom oplechování a IPA na střeše.
Problém je následující po zimě jsem si všiml, že jeden konec garáže klesá směrem do lesa a dělají se trhliny ve stěnách a uvolňuje se omítka na stropě (pohyb desek). Tato strana nemá okno a vjezd je na opačném konci. Velikost trhlin je cca 2mm a jsou spíše v horní části pod stropem a táhnou se k podlaze (kde se vytratí). Proto vím, že garáž klesá. Přikládám obrázek.
Jak tomu zabránit? Terén je cca půl metru pod podlahou na klesající straně. Napadla mě injektáž do hlíny pod garáž nebo napojení na základy roxforama a udělat betonovou desku, která se opře o stávájící zem. Ale nevím jaký by byl výsledek.
Díky moc za odpovědi. Kdyby byl nějaký dotaz, tak odpovím co nejdřív.
v prvni rde udejte sadrove terce ktere premaznete na nekolika prasklinach aby bylo videt jestli ti postupuje dal nebo ne a pak se hleda reseni a za druhy mate vlhky steny nebo podlahu?
Dobrý den. Příčina toho praskání je jasná, jde o klesání základu pod stěnami, jak jste správně konstatoval. Když si to promítnete v půdorysu, tak u základu není nic a směrem vzhůru se prasklina rozšiřuje. A jsou tři možnosti jak ta trhlina vzniká. Trhhlina je bod zlomu ( jako houpačka ) a klesá delší strana a kratší je fixní, nebo je to naopak a pak je poslední možnost, že v místě zlomu je únosnější podloží ( skála ) a klesají obě poloviny. Trhlina 2 mm u stropu není zásadní statická porucha. Takové trhliny se vyskytují, jak na běžícím páse. Jak už radil kolega, udělejte sádrové terče. Aby měly nějaký smysl, musí se na nich vyznačit kolmo na trhlinu úsečka dlouhá třeba 100 mm a datum kdy se terč vyhotovil, datum kdy praskl a zapisovat si míry a hodnotit, jestli ten proces pokračuje, nebo si to definitivně sedlo a už se to nehýbe. Ve většině případů si to sedne a potom stačí zatmelit prasklinky a vymalovat. Pokud se ta trhlina bude permanentně zvětšovat, tak by stálo za to si pořádným nivelákem vyznačit výšky jednotlivých rohů a posoudit, která polovina vlastně klesá. Potom můžete dělat opatření na správné straně garáže. Ta injektáž by byla asi drahá a úplně by stačilo asi podbetonování rohů, ale na podstatně větší ploše. S pozdravem Laďa
z lesa může valit voda spodem (podzákladí) a tím může klidne docházet k polesu stavby. Zkusil bych okopat okolo nějakou rýžku jestli tam ta voda je nebo ne, případně oddrenážovat. Je to ale jen pokus (od boku) tak nevim. Mi
Les je ve stejné úrovni jako pozemek , takže cca půlmetr pod podlahu. Co se týká pozemních vod, tak tu nic takového nemáme. Tu stroužku zkusím udělat, dá mi to jenom trochu práce. Myslím, že podzemní voda to nebude, ale zkusím. Může na to mít vliv, že okap je po staru sveden ke garáži? Celá střecha je odvodněna tím směrem, kde to klesá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.