Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
čeká mě položení plovoucí podlahy Parador Trendtime 2. Nějaké údaje o postupech pokládky jsem už nastudoval, ale stále ještě trošku přemýšlím nad základem a to je příprava podkladu pro podlahu. U betonových podlah v panelácích není co řešit, ale já jsem ve starším rodinném domě kde je podlaha tvořena dřevenými trámy, na nich prkenný záklop a na tom položená zpevňovací a srovnávací vrstva z OSB. Díky pružnosti trámů podlaha pruží a mám tam nerovnost typu "lavor" - podlaha je v jednom místě prohnutá dolů.
Ohledně pokládky samotné nemám pochyb ale jde mi o to jak připravit podklad na pokládku abych neměl ten lavor a plovoučka se v tom místě neprohýbala když se na to šlápne (jinak bude trpět zámek a dříve nebo později asi dojde k poškození). Nechtěl jsem celou podlahu vylévat nivelizační stěrkou a idea tedy byla taková vylejt stěrkou jen ten lavor (kraje stěrky půjdou do ztracena) - tím bych zmenšil propad dolů a přiblížil se na předepsanou odchylku od výrobce podlahy. Na to by přišla hobra 3 nebo 5 mm nebo nějaké izolační desky podl plovoučky 3 nebo 5mm.
1.) Protože na dřevěnou podlahu musí přijít extra stěrka na to určená dostávám se trochu do problému s krajema (nechci kvůli relativně malému místu prohnutí vylévat celý pokoj velmi drahou stěrkou) - stěrky na dřevěné podlahy mají předpesanou min. tloušťku 1-3 mm (to se u krajů do ztracena nedá dodržet) - tak jak to podchytit? Ztracené slabší kraje počítám že by mohly praskat a drolit se na prach.
2.) co použít pod plovoučku? Hobra je trvdá a časem by se prý mohla drolit -je to papír (pokud vyrovnává nějaké nerovnosti), různé styrenové a já nevim jaké umělé podložky jsou měkké a moc nerovností asi nevyrovnají. Tak co je nejlepší použít v tomto případě.
Máte někdo zkušenosti jak na tento případ?
Díky G.
geoxi, HOBRA neni papir, ale drevo
pises, ze podlaha pruzi apod. a mas lavor, bohuzel dle me nivelaci ci dalsima deskama jen oddalis problem, ktery te muze vyjit dost draze
doporucuji celou podlahu rozebrat a zde zacit, pak te to prezije
Ahoj.
Termín práce se blíží a já ještě špekuluji kdyby jsme se vrhli do toho že bych sundal OSB desky a vytrhal prknenný záklop a udělal nějaký zásah v konstrukci - tak co mám udělat? Pokud to otevřu tak tam najdu nosné trámy které jsou vysypané škvárou nebo čím. To prohnutí podlah je hádám způsobeno tím že trámy vysychají a lety se prostě prohnou. To bych vykompenzoval jen podložením záklopu. To že pruží by mohlo být způsobeno jejich malým vyčvachtání jak jsou zazděný. Je to tak jestli se nemýlím? 100% řešení by tak bylo asi podložení 1-2 ocelovými traverzami zespod.
Jinak s konstrukcí stropu si nedělám nějaké naděje že je tak jak má být. Na půdě jsou nosné trámy na kterých záklop shora a souběžně s nima jsou slabší trámky co mají záklop (strop spodní místnosti) přibytý zdola. Žádné polštáře napříč apod. . Čekám že tady to v prvnim patře bude podobný.
Ještě otázka - co se děje s takovou konstrukcí z trámů dále. Budou se trámy prohýbat více a více? Nebo to již zůstane tak jak je.
Ahoj
Cim je budes mit vysypane netusim nebo zda nahodou nemas na nosnych tramech hlinu, polstare, mezi hlina a 1" prkna
ja mel zaklopu 15cm hliny, polstare a 1" prkna
pravdepodobne budes mit 1" prkna rovnou na nosnych tramech a nasyp bude na zaklopu oddeleneho stropu, ale dokud to castecne nerozdelas tezko neco navrhnout
otevri podlahu, zmer tramy (roztec, rozmer, delka) a hlavne zjisti co to je za konstrukci a stav tramu, pak budem chytrejsi
vykvedlany urcite nebude, tram se daval nevyschly a diky zatezi (nabytek, nasyp apod.) dojde k malemu pruhybu, ktery uz zustane
pokud se jedna o poddimenzovanou konstrukci pruhyb se bude dle zatizeni
drevo je pevne a pruzne v nekterych konstrukcich plati i pro podlahu je lepsi nez zelezo
Dobrý den. Já mám obecnou zkušenost, že když se na samém prvopočátku podcení základ, tak to další na základě nemá dlouhé trvání. Podklad po plovoucí podlahou musí být pevný a rovný ( max. nerovnosti 2 mm/2m ). Jestli Vaše podlaha vykazuje při chůzi citelný průhyb, je to na totální rekonstrukci. Pokud se pouze přeměřeně chvěje, tak by neměl být problém. Jestli si nejste jistý, tak na posouzení podlahy si pozvěte podlaháře. Ještě poznámka - jestli se prohýbají pásy mezi nosnými trámy a trámy jsou OK, tak to musíte sundat záklop a dát pevnější, nebo nainstalovat napříč trámů rošt s roztečí kolem 50 cm a teprve na to nový záklop. Ale podle tlouštěk podkladních desek pod plovoučku do 5 mm, tam moc místa nemáte. Takže já jinou konkrétní radu neumím dát než tu, aby se to všechno udělalo na, pokud možno pevný, podklad. S pozdravem Laďa
No myslím že trámy by měly být v pořádku, podlaha pruží přirozeně- prostě dřevěné trámy nikdy nebudou co betonová podlaha v paneláku. Pruží jak záklop tak trochu trámy. Vím že by vhodnější bylo lino, ale manželka si to bohužel nenechala vymluvit. Celkově se mi povedlo celkem výrazně zpevnit OSB deskami které jsem kompletně i s trámy a záklopem prošrouboval naskrz. Nyní není houpání a vrzání prken, zůstalo jen mírné pružení (ale to mam na půdě kde je holej záklop taky - asi ještě mnohem větší). Plovoučka by tak tedy mohla nějak fungovat. Spíš řeším jak vyrovnat nejlépe to prohnutí (asi 10mm na 2 m) a jak stěrku a tu podložku - jakou.
Pružení by bylo určitě správné vyřešit v příčině jak píše Standa - jenže se mi už opravdu nechce jít do základu. Trámy jsou myslím dost dlouhé a řešením by tak byla asi jejich výměna za silnější, nové trámy - nebo jejich podepření zespoda třeba ocelovou traverzou /na což možná jednou třeba dojde, ale nyní na to nemám sil, chuti a peněz.
no jak myslis, sam vis jaky mas pruhyb a jak bude stabilni v budoucnu, pokud mas nosne tramy tak jak se drive delalo bude to na 100% v polstarich, ktere muzou byt napojovane, tak jak se to delalo prkna z bohu a par hrebiku (zde muze byt problem), dale se davaly daleko od sebe kde 1"prkna byla malo, sice do drzel zasyp, ale casem sedne.
Je pravda, ze v budoucnu muzes podeprit strop napr. Ickem a zadelat ho do napr. SDK podhledu
Uz mas OSB na podlaze, tak nebudu psat co by se melo udelat (ve tvem pripade nic draheho a casove narocneho)
Jinak mrkni na eshop.floorwood.c/...
jsou i jini vyrobci, ale cena podobna
Diky za info. Ke stropu - je to zvlastni ale dle pudy a myslim ze to bude stejne o patro niz tak je podlaha strop udelana tak ze jsou nosne tramy - na tech je nabity horni zaklop (podlaha) a strop zespoda je nabit na slabsi tramy ktere jdou soubezne s nosnymi tramy ale nejsou s nimi vubec nijak spojeny. Strop zespoda ja tak na extra konstrukci a kdyz se nahore skace tak se strop nehoupe protože je na svych tramech.
Co se tyka sterky diky za info, dobra cena. Nabidli mi i tady v Chomutove sterku a do ni vlakna jako mikroarmaturu - taky reseni.
Co bude lepsi na temer srovnanou podlahu? - hobra nebo styren desky - hobra je pry schopna snad preklenout nektere zbytkove odchylky coz penove desky asi tak pevne nebudou. Takze hobru?
Jinak dik za rady, jses velice vykonny a znalý radič. Hodně mi pomáháš - to tě musí stát dost času takova aktivita.
Díky a s pozdravem G.
Dik za kompliment, az jsem se zacervenal, stejne vecer sedim u PC a hledam dalsi inspiraci pro mou rekonstrukci, az ji doladim tak asi prestanu byt tak aktivni, stejne je zde plno dalsich radcu
EPS ci styren zde bych mel obavu aby zamky neluply, znam lidicky co maji laminat na 10cm EPS 150S, ale... .
Ted mam doma HOBRU steico (zelenou) 250kg/m3 a je dostatecne pevna, taky jak jinak a dle vyrobce vezme az 3mm nerovnosti
budu ji davat na zaklop pod lamin.podlahu ve dvou vrstvach 5+5, 5+8, 8+8 jeste nevim
Takze se priklanim k HOBRE nez k EPS,Styren, mirelon a dalsi nabizene podlozky
Ještě upřesnění - pod podlahu (jeste pod hobru tusim) se dava folie jako parozabrana. Protoze mam ale OSB desky které nic nepropusti a jsou impregnovane proti vlhku-tak mam tam tu folii davat? Ja myslim ze to asi nebude nutny ne?
mrkni sem www.mta.cz/Docume/...
pokud se jedna o mistnost v patre zde bych PE folii nedaval mozna snad jen zduvodu pripadneho zateceni
Zdravím,
pod plovoucí podlahu určitě použít hobru, postačí tloušťky 8mm. EPS, miralon a pod. nejsou zvukové izolace a kročejový hluk tlumí nedostatečně. Pokud jde o podlahu mezi vytápěnými patry, parozábranu bych nepoužíval(není zde potřeba), přesto se Vaše OSB desky můžou uvažovat jako parozábrana, ale pouze pokud se přelepí spáry speciální páskou (možná i lepením pera a drážky, nejsem si jistý)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.