Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, dnes už tu těžko najdu nějakého instalatéra, ale třeba otázka vydrží až do rána. Bydlím v přízemí, nade mnou jsou ještě 3 patra a ve druhém patře je nový vlastník, který si nechává před nastěhováním dělat různé úpravy. Potud všechno OK, ale dnes mi dopoledne přestala odtékat vana. Dělníci (asi UK) se se mnou odmítli bavit a v prvním patře voda zatím normálně odtéká. Do stejné stoupačky mám ještě zaústěné umyvadlo a dřez, tak jsem to prokrtkovala, ale ve vaně nepomohl Krtek, ani Tiret. Evidentně je to ucpané mechanicky, ale jsou svátky, tak si zatím zkouším pomoct sama. Mám tu někde instalatérské pero asi 5m, ale kam ho strčit? Pod vanu se asi nedostanu, ale mohla bych odšroubovat sifon u umyvadla a zkusit to tudy. Zítra ráno budu dělat další pokusy, ale třeba mi tu někdo poradí. Zatím dík a dobrou noc. Patronka
doplněno 24.04.11 08:19:Zatím můžu Laďovi a Jabrakovi poděkovat aspoň za zájem. Je vidět, že jsem popis závady včera hodně podcenila, takže začnu znovu. Dům je z roku 1912, čtyřpodlažní, každý byt má 2 vodovodní i kanalizační stoupačky. Do předmětné stoupačky je zaústěna v mém bytě vana, umyvadlo a dřez ( WC ne ) . Když jsem v bytě malovala já ( cca 3-4 týdny zpět ), umyvadlo bylo vč.sifonu odpojeno a vana zašpuntovaná. Tento pátek mi pomalu odtékal dřez, tak jsem ho pročistila nejdřív zvonem, potom Krtkem a horkou vodou a zas zvonem. Voda pak odtékala normálně. Včera jsem vstávala trochu později, tak nevím kdy to začalo, ale voda z vany neodtékala. Pomocí zvonu při ucpaných všech otvorech se mi podařilo postupně vodu do sifonu protlačit. Následovalo krtkování - bez úspěchu, pak gelový čistič, opět bez úspěchu. Dnes ráno neodtéká voda z vany ani z umyvadla, které je vedle vany. Do dřezu se zatím bojím vodu pustit . Původně pod vanou byly v zemi sifony " šmíďáky", ale já jsem ho nechala demontovat a nahradit běžným vanovým. Dvířka tam sice jsou, ale až pod umyvadlem. Můj názor je - a Jabrakova odpověď to potvrzuje, že dělníci ve 2.patře vodu při malování vylévali do vany a stoupačka se začala ucpávat odspodu. Může se stát, že dnes už nebude vana odtékat ani v 1. patře. Já to zatím vydržím, sebe i nádobí můžu umývat v plastovém umyvadle a vodu vylévat do WC, ale nade mnou jsou tři dospělí a tři děti, z toho jedno miminko. Instalatétské pero mám, na kruhu pásovina š.6 mm, na konci pružina s kuličkou. Předpokládám, že se za ten kruh otáčí, ale nikdy jsem to nedělala. Instalatéra s elektrickým pérem mohu sehnat nejdřív v úterý. Máte prosím ještě nějakou radu? Děkuji. Patronka
Dobrý den. Jestli se ta stupačka, do které je zaústěna vana ucpává od spodu, tak reálně hrozí, že za chvíli poteče od partají nad Vámi odpadní voda do vaší vany. A protože je objem stupačky malý na to, aby mohl pojmout tolik vody kolik ji vypustí sousedi, tak nebude ucpaná. Já vidím problém ve Vašich odpadních trubkách ještě před napojením do stupačky. Není nic jednoduššího, než odšroubovat sifon na umyvadle a zkusit to prorazit tím pérem. Určitě by bylo nejlepší se dostat do odpadní trubky od vany. Já už na dálku neumím více poradit. Takže hodně úspěchů a příjemné svátky. S pozdravem Laďa
Tak jsem vyzkoušela všechny rady ( mimo louhu, ten si nechám na ty malíře ), odmontovala jsem sifon pod vanou, není to placka, ale jen koleno, odmontovat to šlo snadno, zpátky to bylo horší. Instalatérské pero se mi podařilo volně zasunout 185 cm ( označeno lakem na nehty ) a dál ani milimetr. Já po malování nevymývala nářadí ve vaně, ale chodila jsem to vylévat ven, žádná nečistota nikde u mne nebyla. Bydlím v přízemí, pode mnou je sklep, takže těch 1,85 m jsem bohatě musela být ve sklepě. Já to vidím tak, že ze 2.patra právě mohli ucpat stoupačku, protože tam dělají malíři a Ukáčkům moc nevěřím, že by se s tím někam nosili. Doufám, že už mi nikdo nebude přát příjemné, nebo veselé Velikonoce, byla bych hodně zlá. Patronka
doplněno 24.04.11 13:05:Obávám se, že mimo mne a těch malířů v domě momentálně nikdo jiný není, všude je naprosté a nezvyklé ticho. Volala jsem majiteli toho bytu, zatím zajistil na úterý nějakého instalatéra. Odpad z mé koupelny jde kolmo dolů.
Tak ted ja, chce to pero silnejsi, ne ty tkanicky za par korun, ale aspon tech 10 mm v prumeru, na konci tak ty posledni 2 cm lehce ohnute, tak asi na max. 30° a posledni zavit lehce odtazeny, aby tim vznikl takovy maly hacek. Vzit si na pomoc jeste nekoho a za staleho otaceni to pero pomalu strkat do odpadu az dojdu na doraz, tak zase za staleho otaceni pero pomalu vytahnout a sundat z hacku na konci pripadny zahaknuty sajrajt a takhle porad dokola, az se to pero povede dostat skrz. Pokud se vam to nepovede, mauzete pouzit ten louh, ale tam je potreba, aby ta voda aspon trosku odtekala. Kdyztak mi muzete zavolat.
Nastala neuvěřitelná situace, když už jsem všechno vzdala, odpad najednou odtéká. Když jsem to zkoušela perem, tak i konec byl po vytažení naprosto čistý. Člověk, kterému byt patří mi řekl, že volal šéfovi těch dělníků, tak s tím nejspíš museli něco udělat. Gelový čistič jsem tam nalila už včera, není pravděpodobné, že by účinkoval za tak dlouhou dobu. To mne zachránilo, protože jediný tvor, který by mi ovšem velice rád pomohl, má čtyři nožičky, ocásek a fousky pod čeníškem. Jinak na to silnější pero, kterým se dá točit bych musela najít nějaký čisticí kus na stoupačce, z bytu bych se tam nedostala.Stejně moc děkuji, aspoň jsem si na to nepřipadala sama. Patronka
Dobrý den. Gratuluji. Štěstí přeje připravenímu, a to jste byla. Takže těď už bez obav si mohu dovolit popřát šťastné a veselé velikonoce. A opravdu jsem upřímně rád, že se to vyřešilo. S pozdravem Laďa
to pero tam jde normalne tou trubkou od vanoveho sifonu strcit, ja pouzivam na praci pero 12 mm silne, ale to se da spatne sehnat a navic je jeste z tvrdsiho materialu, ale ted uz je to jedno, kdyz uz fungujete
Nechci Vás popouzet, ale pokud by byla stoupačka ucpaná v hlavním potrubí, pak by jistě voda vypouštěná nad Vámi lidmi tekla k Vám do vany. Pokud nepřitéká, tak máte ucpaný odpad Vy, a to než se napojuje do hlavní stoupačky. Instalatérské pero někdy sice projde zkrz ucpané místo, ale neuvolní jej. Mám s tím také zkušenosti. Byl jsem i u lidí, kde mají odpad skoro vodorovně, bez velkého zklonu a tam, i když jsem tam strčil pero a rychle jej vytahoval a zastrkoval zpět, to nebylo nic platné. Voda stále odtékala dost pomalu. Jestli mohu poradit, zkuste tam strčit, pokud to půjde, nějakou hadici nebo elektrický kabel. Já jsem to také dělal, kde pero selhalo. Jde to špatně, to se přiznám. Držím palce.
Dobrý den. Rekapituluji, jestli jsem to dobře pochopil. Stupačka je společná a je do ní zaústěno všechno z každého poschodí. Odtéká Vám umyvadlo, dřez ,WC a akorát vana trucuje. Sousedům nad Vámi odtéká všechno. Podívejte se dvířkami do šachty, jak jsou napojeny jednotlivé odpadní trubky. Typuji, že WC je samostatně přímo do stupačky a ostatní jsou spojeny do jednoho většího potrubí a to je napojeno do stupačky. Jestli je to tak ,jak popisuji, tak že neodtéká vana by nemělo mít žádnou souvislost s rekonstrukcí, ani s UA dělníky, zvláště, když do stejné stupačky ústí i odpady z patra nad Vámi. Já bych to viděl na nějaký předmět v odpadním potrubí od vany. A tam se musíte nějak dostat. Protože nevím jak to tam máte všechno uděláno, tak si typnu, že bydlíte v činžáku s papundeklovými jádry. Tam se dávaly vany a podélná plocha byla zakryta smaltovaným plechem, který tam volně visí na 4 bodech. Zručnými pohyby ten plech nadzvednete a vyndáte. Pak se Vám odhalí několik tun prachu a mezi ním najdete i sifon. Býval takový plochý. A píšete, že u umývadla máte samostatný sifon, tak ten vanový bude také jenom pro vanu a určitě se k němu přez ten umyvadlový nedostanete. Ještě můžete udělat pokus o vyplavení koupelny. Vezmete sprchovou hadici ( odšroubovat hlavici ) omotáte dostatečnou vrstvou látky tak, aby se tím zakryl vypoštěcí otvor. Dalším kusem látky ucpat přepadový otvor a pustit na plné pecky vodu. Ten tlak by to eventuelně mohl prorazit. Už jsem to mockrát dělal doma ve sklepě, kde máme vanu na máchání prádla a přez ni se pomocí čerpadla vypouští voda do kanalizace. Dříve jsem vždycky ucpané čerpadlo rozebral a vyčistil, a čím jsem línější, tím více mě napadají řešení, abych se nenadělal. Takže tlaková voda by mohla i pomoci. Ale pozor na vytopení koupelny a následně sousedů. Teď by Vás asi ukřižovali, jak Ježíše Krista. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
Velmi s tebou,milá patronko,soucítím..Nedávno jsem totiž tento problém odstraňoval přímo doma.Ten problém bývá v tom,že na dně toho placatého syfonu pod vanou se usazují různé hmoty,obzvláště třeba produkty z malování,které pak ztuhnou a vytvoří tuhou,někdy gumovou,až později tvrdou placku a nad ní je stále dost místa na odtok vody.Jednou se ta placka utrhne a ucpe odtok ze syfonu.Pokud jde rozebrat a sundat z vany dolů,je vyhráno.Mě se podařilo jednu matici převlečku povolit a rouru odtáhnout a tím otvorem jsem mohl ohmatat jedním prstem překážku,podařilo se mi ji šroubovákem rozdělit na tři části,z nich dvě jsem vyjmul.Jedna tam zůstala.Odtok neucpává¨,vana vždy vyteče.Počítám,že to vzniklo při vymývání nádob po malování a stěrkování.
JABRAKA
Takže teď můžeme bezpečně popřát Patronce klidné svátky,prožité vleže na gauči při sledování televizních pohádek.
JABRAKA
Ty máš nějak podezřele dobrou náladu. Že by to byly ty Velikonoce...? Zítra konečně jedu makat na chalupu, úplně se děsím, že už bude nutno sekat trávu. Mám v plánu zapojit vodárnu, prořezat ještě nějaké keře, posekat tu trávu a asi i pohnojit jahody. Já bych tam normálně už dávno byla, jenže jsem na bytě u svých kočiček a nechci je nechávat dlouho samotné. Posledně vypadaly nešťastně, jako že už jsem je opustila. Teprve je pomaličku zvykám na přírodu tady na zahrádce, v životě to neviděly, celých 2 1/2 roku svého života strávily v bytech. Nechala jsem se zotročit dobrovolně, tak to beru s humorem. Televize? Tak to neznám. Pohádky nechám těm, co už mají všechno hotovo. Ty si to ale pěkně užívej. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.