Nejste přihlášen/a.
Jak uskladnit a uchovat domácí uzené?Včera jsem si přivezla 5 asi kilových kusů uzeného s domácí porážky od soukromého farmáře.Nechci maso zatím dávat do mrazáku,ale nevím,jak a kam ho uskladnit a hlavně,jak dlouho mi vydrží,když ho pověsím do spíže,kde je pořád okolo 20 stupňů.A je vůbec možné ho do takového tepla uložit?
Děkuji,rujet.
Dobrý den. Je to neuvěřitelné, ale před polednem jsem si volal se svou zlatou tchýní ( 81 roků ) a mino jiné mě řekla, že dostala od vnučky, která je myslivec! pák kusů uzeného. Říkám jí, to je ale neuvěřitelná náhoda, my máme na oběd uzenou polévku a zapékané těstoviny s uzeným. A do této situace Vaše otázka. Protože já o tom vím celkem kulové, tak jsem kontaktoval tchýni znova a výsledek je zde: Už jsou poměrně vysoké teploty a začínají létat mouchy. Také už se neudí 3 dny , jak za starých časů, takže se musí využít technika a co nespotřebujete do 3 dnů, tak zamrazit, nebo zavařit ( což ona do dneška dělá a je to výborné ). I když oni mají doma kopaný kvelbený sklep, který má solidní teplotu i vlhkost, tak by určitě neriskovala více, jak 3 dny. A já si myslím, že bude mít pravdu a tak bych si nechal pouze takové množství, které zkonzumuji do těch 3 dnů, abyste to nemusela prát v octové vodě, přebalovat a přepisovat datum spotřeby. ( Ten konec, to už je fór ) . Jinak by se to dalo trochu prodloužit, když to dáte do vakuovacích sáčků a uložíte v lednici. S pozdravem Laďa
Jako dlouhodobý pěstitel uzeného odpovím poněkud jinak.Na první pohled a ochutnání je poznat co je uzené a nedouzené.Uzené vydrží i v teple ve spíži několk měsíců.Nejprve z něj začne kapat sádlo,dá se pod něj talířek.Sádlo se seškrábne do polévky.Pak se zatáhne a vysušuje.Je potřeba hlídat aby nezplesnivělo.Což si myslím není problém.Ztvrdne na kámen a to je právě ono.Ukrajují se z něj velice tenké plátečky a mlaští se.Nedouzené je nejlíp zavařit,do menších sklenic,odhadem co sníte naráz.Nedojedené do lednice.D CHt.
Ježiši, to je dřistů kvůli pár žďobečků uzeného.Místo tenkých plátečků ukrojím pár silnějších a není třeba se strachovat, že něco splesniví, vyschné atd. A zbytek mrštím do zelňačky a je po problému.
Za mých mladých let se maso po studeném uzení vkládalo do komína,kde se nespalovalo nic jiného než dřevo a že těch komínu ve vesnických stavení bylo.Dobře vyuzené maso vydrželo do jara a také je možnost čerstvě uzené maso uložit do kameňáku a zalít sádlem . Já takto ukládám pár plátků masa po zabijačce,abych si na jaře pochutnal na dobře odleženým masíčku.Podotýkám,že takto naložené maso je nutno uchovávat v suchu a chladu.
U nás se uzené dělalo ve velkém. Domů jsme od babičky dostali 10kg super uzeného. Tak kilo jsme snědli ke chlebu apd místo šunky. Ale zbytek se každoročně zavařil do sklenic a bylo to ideální maso ke křenovce. Babička jedla celý život v soboru křenovku s uzeným...
Zavařené maso získá větší šťavnatost a rozsýpavost. Za mě jednoznačná volba na uchování uzeného opravdu dlouhodobě (na rok).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.