Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchovat domácí uzené?

Od: rujet* odpovědí: 8 změna:

Jak uskladnit a uchovat domácí uzené?Včera jsem si přivezla 5 asi kilových kusů uzeného s domácí porážky od soukromého farmáře.Nechci maso zatím dávat do mrazáku,ale nevím,jak a kam ho uskladnit a hlavně,jak dlouho mi vydrží,když ho pověsím do spíže,kde je pořád okolo 20 stupňů.A je vůbec možné ho do takového tepla uložit?

Děkuji,rujet.

Jak uchovat domácí uzené?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. Je to neuvěřitelné, ale před polednem jsem si volal se svou zlatou tchýní ( 81 roků ) a mino jiné mě řekla, že dostala od vnučky, která je myslivec! pák kusů uzeného. Říkám jí, to je ale neuvěřitelná náhoda, my máme na oběd uzenou polévku a zapékané těstoviny s uzeným. A do této situace Vaše otázka. Protože já o tom vím celkem kulové, tak jsem kontaktoval tchýni znova a výsledek je zde: Už jsou poměrně vysoké teploty a začínají létat mouchy. Také už se neudí 3 dny , jak za starých časů, takže se musí využít technika a co nespotřebujete do 3 dnů, tak zamrazit, nebo zavařit ( což ona do dneška dělá a je to výborné ). I když oni mají doma kopaný kvelbený sklep, který má solidní teplotu i vlhkost, tak by určitě neriskovala více, jak 3 dny. A já si myslím, že bude mít pravdu a tak bych si nechal pouze takové množství, které zkonzumuji do těch 3 dnů, abyste to nemusela prát v octové vodě, přebalovat a přepisovat datum spotřeby. ( Ten konec, to už je fór ) . Jinak by se to dalo trochu prodloužit, když to dáte do vakuovacích sáčků a uložíte v lednici. S pozdravem Laďa

des*

Jako dlouhodobý pěstitel uzeného odpovím poněkud jinak.Na první pohled a ochutnání je poznat co je uzené a nedouzené.Uzené vydrží i v teple ve spíži několk měsíců.Nejprve z něj začne kapat sádlo,dá se pod něj talířek.Sádlo se seškrábne do polévky.Pak se zatáhne a vysušuje.Je potřeba hlídat aby nezplesnivělo.Což si myslím není problém.Ztvrdne na kámen a to je právě ono.Ukrajují se z něj velice tenké plátečky a mlaští se.Nedouzené je nejlíp zavařit,do menších sklenic,odhadem co sníte naráz.Nedojedené do lednice.D CHt.

stafan*

Ježiši, to je dřistů kvůli pár žďobečků uzeného.Místo tenkých plátečků ukrojím pár silnějších a není třeba se strachovat, že něco splesniví, vyschné atd. A zbytek mrštím do zelňačky a je po problému.

rujet*
hodnocení

Vždyť je toho skoro 6 kg.

stafan*

Rujeto, lada a des radí dobře. Ale ted si představte těch cirátů kolem toho. Není jednodušší hodit uzené do fóra, k tomu postavit kousek slivovice(může být něco jiného), pozvat pár kamošů a je po problému. Nějaké s pěnou k tomu, víte jak Vás budou chválit.

barbakan*
hodnocení

0x

Za mých mladých let se maso po studeném uzení vkládalo do komína,kde se nespalovalo nic jiného než dřevo a že těch komínu ve vesnických stavení bylo.Dobře vyuzené maso vydrželo do jara a také je možnost čerstvě uzené maso uložit do kameňáku a zalít sádlem . Já takto ukládám pár plátků masa po zabijačce,abych si na jaře pochutnal na dobře odleženým masíčku.Podotýkám,že takto naložené maso je nutno uchovávat v suchu a chladu.

hodnocení

0x

U nás se uzené dělalo ve velkém. Domů jsme od babičky dostali 10kg super uzeného. Tak kilo jsme snědli ke chlebu apd místo šunky. Ale zbytek se každoročně zavařil do sklenic a bylo to ideální maso ke křenovce. Babička jedla celý život v soboru křenovku s uzeným...*smich2*

Zavařené maso získá větší šťavnatost a rozsýpavost. Za mě jednoznačná volba na uchování uzeného opravdu dlouhodobě (na rok).

petrl

Uzené zavakuuji do sáčků, v lednici vydrží i několik měsíců

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]