Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je vlastníkem příkopu - správa silnic?

Od: petajs* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, omlouvám se, pokud to tu už někde je...

Mám prosím 2 otázky :
- když mi parcela podle katastrální mapy končí přesně na hranici asfaltu silnice, je příkop můj, nebo silničářů? V případě, že můj není, jak daleko od kraje povrchu vozovky? Kdo je povinnen (jestli je to povinnost) sekat trávu atd. v příkopu?
- kvůli špatnému terénu mi pan řidič složil fůru písku na kraj vjezdu (jediná přijezdová cesta). Podél pozemku mi ale vede silnice a mohl bych využít příjezdu z ní, avšak nemám vybudovaný tzv. sjezd, ke kterému potřebuji řadu povolení a běhání po úřadech. Mohu beztrestně příkop překlenout ocelým plechem po kterém přejedu a zase ho dám pryč, nebo mám prostě smůlu?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. Vy máte na sebe jakési zvláštní měřítko. Pokud je pozemek Váš, tak je Váš až po hranici pozemku. Jestli není v listu vlastnickém zmínka ( věcné břemeno ), že musíte strpět na vašem pozemku příkopu, tak má vlastník silnice jaksi smůlu a Vy jste ve výhodě. To by chtělo zajít na správu silnic, nebo za majitelem silnice a problém vyřešit jako vzájemnou výměnu práv a poviností, bez jakéhokoliv zápisu do KN. Oni strpí a případně i vybudují můstek, nebo položí troubu a Vy zase strpíte tu příkopu. Jinak nikdo neřeší přechodné položení nějakého plechu, který stejně hodláte oddělávat. S pozdravem Laďa

petajs*
hodnocení

Děkuji za dobrou odpověď.

jabraka*

Cesty a silnice v obci spravuje obec sama,buď odbor dopravy,nebo u menších obcí pověřený radní.Neměl by být problém nahlásit i vybudování můstku(roury ve strouze)na přejetí.Pak se nemusíš s nějakou čarodějnicí dohadovat,ta se bude při udání blamovat a příště si dá pozor.

JABRAKA

appi

mela jsem stejny problem, dopravka vyhrozovala , ze musim mit povoleni ,ale nakonec zahmourila oci.

hodnocení

0x

"Mohu beztrestně příkop překlenout ocelým plechem po kterém přejedu a zase ho dám pryč, nebo mám prostě smůlu?"

Když Vás vezmu "za slovo"..., tak nevím komu bude vadit když v 9:20 dáte přes příkop plech...přejedete po něm...a v 9:22 plech dáte pryč...

petajs*
hodnocení

Vadit to bude sousedce, která mě sleduje jak ostříž (ovšem jestli ostříž sleduje - když mě berete za slovo ;) ) a práskne mě na obecním úřadě stejně jako předevčírem, když mě byla nahlásit, že mi z kanystru ukapával benzín (množství tak 2 víčka od PET flašky - přiznávám se), když jsem lil do sekačky. Navíc bych potom asi blbě vysvětloval, proč od inkriminovaného místa vedou vyjeté koleje.

des*

Silnice v obci jsou obecní.K profilu silnice patří i strouha,kterou obhospodařuje obec.Určitě by nebyl problém domluvit se na obci o zhotovení můstku v předpisové velikosti.Třeba na svoje náklady,když to potřebuji.Je to jen o vzájemných vztazích.

buss
hodnocení

0x

Pokud by to bylo skutečně! na hranu, tak je to vlastnictví. Některé komunikace jsou ve vlastnictví osob, prostě se nevykoupili, nevyvlastnili. Tam jsou problémy, dohadování s obcí. Vlastníka se nikdo neptal, když se komunikace např. zpevňovala. Obecně "vlastník" - obec či organizace se stará i o příkopy. Oni mají záíjem, aby komunikace byla sjízdná.
S plechem, na dobu potřebnou, tedy nezbytně nutnou k provedení akce bych si starosti nedělal. Zvl. pokud to není nějak na očích, odvezu, odstraním a za chvíli je tam nic. Nepoškodit komunikaci. Ostatně už složení materiálu na komunikaci by se nemělo dít bez souhlasu vlastníka. Slabší povahy by se šli domluvit na obec

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]