Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti

Od: berkly* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

koupil jsem družstevní byt a hned při převodu členských práv jsem zažádal o převod bytu do OV. Ten proběhne v polovině roku. Bohužel jsem se nikde nedozvěděl, kolik a hlavně z jaké částky zaplatím daň z převodu nemovitosti? Prosím poraďte.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Není mi jasné, jakou daň máte na mysli. Při koupi bytu zaplatil prodávající daň z příjmu a v okamžiku přechodu z družstevního vlastnictví do OV zaplatíte za vklad do Katastru nemovitostí poplatek 500,-. Dále budete každoročně platit daň z nemovitosti, k níž se přiznání podává vždy k 31.1. kalendářního roku. Další informace získáte na business.center.cz/.... Patronka

ladajaskva*

Dobrý den. Přiznání k dani z nemovitosti se podává pouze jednou. Po kontrole a prvotním schválení Vám FÚ bude zasílat pouze složenky na zaplacení. To je jedinná výhoda proti ostatním daním, kdy to přizníní se každoročně musí vyplnit a v termínu podat. Dokonce ani změna sazby nemá vliv na přiznání daně z nemovitosti, to FÚ přepočítá a pošle opět složenku s vyšší cifrou. Kolik se platí nevím a ani to nesleduji, ale je to dáno mimo jiné i lokalitou, kde se ta nemovitost nachází. S pozdravem Laďa

buss
hodnocení

0x

OV? Co to je? Řádné informace jedině na FÚ, za to si je i platíme.

ann*

OV - osobní vlastnictví, na jehož základě vzniká povinnost platit daň z nemovitosti, ano je odlišná místo od místa

jabraka*
hodnocení

0x

Výraz: "koupil jsem družstevní byt" neznám.Pokud jsi zaplatil nějaké peníze za získání družstevního bytu,je to v podstatě mimo zákonné normy.Družstevní byt je majetkem družstva a nelze ho prodat.Lze pouze získat za administrační poplatek práva k užívání bytu,poté,co se staneš družstevníkem.Takže po podání žádosti o převedení bytu do OV,člen družstva dostane byt trvale do vlastnictví a musí provést úkony,potřebné na zapsání do KN.Tedy i odhad a žádost o zapsání do KN.Pak se musíš obrátit na FÚ a tam ti řeknou,jak vyplnit dotazník přiznání daně z nemovitosti,nikoliv převodu nemovitosti.Ta se odvíjí z odhadu.Tady jsi udělal asi chybu,protože při dnešních odhadních cenách se daň bude pohybovat asi vysoko.Měl by to zaplatit ten,od koho jsi

byt " koupil".

JABRAKA

patronka*

Jabrako, dovolím si mírně oponovat. Jak jsem psala výše, za vklad do katastru je zatím stále ještě poplatek 500,-. Daň z nemovitosti se ale neplatí z hodnoty bytu, nýbrž pozemku, na kterém je dům postaven a dokud byl dům nebo jen byt družstevní, nemohl bývalý majitel tuto daň platit. Převod práv k bytu do OV je možno uskutečnit po uhrazení anuity ( pokud nějaká je ) . Navíc se daň rozpočítává na všechny vlastníky, protože se zřejmě nejedná o jednopodlažní objekt. Pro příklad uvedu, že za byt v OV cca 90 m2 v jedné z nejdražších lokalit v Praze platím ročně daň necelých 600,- Kč a to zas taková pálka není. Všechny údaje se dají dohledat na netu a přiznání k dani lze od začátku roku 2011 podat i v elektronické podobě. Patronka

doplněno 22.04.11 16:23:

Jabrako, já vycházím ze současné reality a pokud se týká tazatele, tak do léta nikdo zákony tak radikálně změnit nestihne.Asi tak ...brod je ještě v nedohlednu, všechno se může vyvinout i jinak. Takže klid, připravit si pětistovku a radovat se ze sluníčka. Patronka *slunce*

jabraka*

Patronko.

Obávám se za sebe i kolegu,protože se má změnit způsob zdanění.Já jsem ve stejné situaci,převádím byt dceři.Lépe řečeno už jsem ho převedl a ona žádá o převod.V minulosti platilo družstvo za všechny daň z nemovitosti.Ta se rozpočítala na všechny družstevníky.Vlastníci už si platí daň sami.Ale posranci vymýšlejí,jak vytáhnout z lidí peníze a měla by se zvednout daň a to podstatně.Doufám,že se to bude týkat obzvláště jich a neprojde to sněmovnou.Ovšem převod do vlastnictví se bude asi počítat z odhadní ceny.To by byla paleta.Dříve to bylo ze zůstatku členského podílu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]