Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na výměnu bojleru v bytě?

Od: yarek* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. V obecním bytě jsme při nastěhování měli osazený el. ohřívač vody - to bylo před cca 30 lety. Tento jsme vpodstatě splatili v částkách po dobu 10 let. Po uplynutí životnosti ohřívače (a jeho splacení), jsme o tuto vypočtenou částku neměli snížený nájem, platíme ji dosud. V současné době je již ohřívač ve špatném stavu, a je nutná jeho výměna. Můj dotaz: je možné uplatňovat na vlastníkovi bytu (obec) výměnu tohoto ohřívače, popř. jsem povinen jej opět splácet? Existuje v současné době nějaký předpis životností těchto spotřebičů? Může mi obec - v případě, že budu muset zase ohřívač splácet, zkrátit dobu splácení, např. na dobu 3 let? Děkuji za odpověď!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tomu asi nerozumím...

V obecním bytě prostě platíte nájemné...a v něm je započtena amortizace všech potřebných "věcí" k provozu bytu..., včetně topné soustavy, oken, zdí, zaizovacích předmětů i toho ohřívače vody.

Pokud se ohřívač rozbije, pak vlastník bytu musí osadit nový ohřívač...Ale nechápu proč by Vám měl snižovat či zvyšovat kvůli tomu nájemné. To s tím vůbec nesouvisí.

yarek*
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověď. A ještě bych měl doplňkovou otázku... původní třicetiletý ohřívač je ještě funkční, "jen" jeho stav už neumožňuje jeho vyčištění (je plný kamence - následek tvrdé vody) a vytékající voda zapáchá. Proto žádáme o jeho výměnu. I v tomto případě musí nájemce osadit novým ohřívač? Děkuji předem za odpověď!

"Musí"...tak to nevím jestli opravdu "musí", ale po 30ti letech ohřívače v provozu...a vzhledem k tomuy že se kotelní kámen nedá vyčistit, a tím pádem máte i nižší objem vody v ohřívači...a horší ohřev vody, by to bylo "vhodné"..

Jinak upřímně Vašemu ohřívači gratuluji k životnosti 30ti let..., v drtivé většině případů se ohřívače mění daleko dříve.

lidka*

V každém případě by vlastník skutečně měl ohřívač vyměnit, pokud je jeho stav takový jak píšete. A je to určitě po těch letech zázrak, že ještě ohřívá. Možná vás budou přesvědčovat, abyste počkal do 2. pololetí. A to mohu potvrdit, že to je zase z jejich pohledu oprávněné, protože potřebné daňové příjmy obec/město dostává ve větší míře až po 1. pololetí. Ale nechte si potvrdit, že vás zařadili do plánu oprav bytového fondu. To by mohli potvrdit na kopii žádosti na výměnu ohřívače. *tuc*

lidka*
hodnocení

2x

Našla jsem informaci o životnosti zařizovacích předmětů v nájemním bytě. Citovaná vyhláška MF už sice neplatí, ale dává to určitý obrázek, na jak dlouho se předpokládá životnost vybavení. Je to jenom vodítko. Ale pokud se např. ohřívač porouchá dřív a oprava by nebyla rentabilní - tak se vymění za nový. U nás na úřadě jsme si k tomu ještě vyžádali potvrzení opraváře. Co si budeme povídat, to vystavil prakticky skoro vždy. Takže nezáleží v žádném případě na splacení, ale skutečném technickém stavu. Pamatuji se, že nové byty osadili nějakými italskými bojlery, no a ty odcházely těsně po záruční době někde v rozmezí 3 až 5 let. Požádejte vlastníka a to písemně, o výměnu spotřebiče a případně si vyžádejte na opraváři písemné potvrzení o neopravitelnosti.

ekonomika.idnes.cz/...

Ale pozor, neopravitelnost si může vlastník bojleru nechat prověřit. V případě, že to nebude pravda, můžete mít problém.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Abych pravdu řekl, tak v nájemním bytě 1.kategorie je topení, tekoucí voda studená a tekoucí voda teplá, jakož i další příslušenství jako koupelna a WC. Vy jako nájemník platíte nájem za byt, kdy by mělo být všechno majetkem obce a tudíž jaksi nesplácíte " Váš " bojler. Vím, že existovaly jakési vyjímky, kdy v hluboké minulosti si nájemník byt 4. kategorie na vlastní náklady překopal byt na 1. kategorii a vesele si dál platil nájem za 4. kategorii. Ale podle popisu Vašeho problému to zřejmě nebude Váš případ. Vy máte asi plně vybavený byt ve vlastnictví obce a je povinnost obce se o byt starat péči správného hospodáře. Takže s životností to nemá nic společného. S pozdravem Laďa

V dnešní době se už byty do kategorií nezařazují.

ladajaskva*

Dobrý den. Jakou to má souvislost s výměnou bojleru? Popisoval jsem situaci, která byla běžná za totality. Dneska určitě platí smluvní cena a regulovaná cena, zděděná z totáče, která se má měnit, ale jaksi to skřípe. A jestli si pronajmu kůlničku na dřevo i s vybavením, tak platím v nájmu za všechno. Přece to nikdo neporcuje na jednotlivé komponenty. Ale raději toto vlákno opouštím, je tu pro mě moc složitých pohledů. S pozdravem La´da

Možná naporcuje, ale měl by. Tedy u regulovaných nájmů, u smluvních je to samozřejmě o něčem jiném.

hodnocení

0x

Bojler má životnost 10 let. Po tuto dobu za něj platíte měsíčně 10% z jeho ceny v době pořízení (je už započítána v nájmu). Po uplynutí životnosti platíte paušál 5,00 Kč/měs. (tedy celkový nájem by měl být menší). Pokud dojde k závadě, je pronajímatel povinen tuto odstranit, není-li to možné, musí bojler vyměnit. V tom případě ale budete opět platit po dobu dalších 10 let 10% jeho ceny měsíčně. To všechno platí, pokud se s pronajímatelem nedohodnete jinak.

doplněno 21.04.11 17:07:

Oprava: samozřejmě 10% ročně, nikoliv měsíčně.

hodnocení

0x

Bydlím v nájemním bytě, boiler přestal ohřívat, kolem těsnění sákl, oznámil jsem to majitelce a pověřila mě, abych si koupil ihned nový a nechal vyměnit. Vše uhradila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]