Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už pár týdnu tady sleduju rady Vás poradců jak spráně a efektivně vybudovat skladbu podlahy v podkroví.
Bohužel jsem zde nenarazil na případ který by byl podobný tomu mému.
Chystáme se v letošním roce na rekonstukci podkroví a tak jsem i já prolezl svou půdičku a zkoumal...
Fakta:
-dům je starý okolo 100 let
- délka domu 13m, šířka 8,6m
- střecha sedlová, zánovní
- plocha podlahy asi 90 m2
- vzdálenost od podlahy ke kleštinám je cca 3m
zjistil jsem, že původně měl dům stropy z dřevěných trámů.
Později byly pravděpodobně odstraněny a napříč domem byly umístěny kovové profily (ička) o rozměrech 80x160cm
ty jsou od sebe vzdálené zhruha 80cm. Mezi profily jsou klenuté stropy.
Celá plocha podlahy je dost nerovná (viz foto) , když jsem párkrát poskočil celá podlaha pode mnou duněla.
Potřeval bych od vás poradit jak na skladbu podlahy, jestli betonovat nebo raději vytvořit nějaký dřevěný rám.
Třeba má někdo z vás podobnou zkušenost. Sám bych raději pracoval se dřevem a volil bych suchou cestu.
Nerad bych strop zatěžoval větší vrstvou těžkého betonu.
Předem díky za každou radu.
Robert
Přidávám ještě půdorys podkroví s nosnými stěnami.
Přerušovaně jsou vyznačeny výše zmiňované profily.
sel bych cestou nejmensiho odporu
na podlahu dej Liapor (zasyp) a desky OSB, sadrovlakno, cetris
je zde jeste moznost udelat dreveny rost, OSB, krocejova izolace a dale dle finalky
to ze podlaha duni je normalni
Díky za odpověd Stando,
už dříve jsem koukal na fotky tvého projektu... RESPEKT
Co se týče mojí podlahy, asi půjdu cestou dřevěného roštu. Jen ještě přesně nevím, jaké rozměry trámků volit
a jak je dát daleko od sebe..? Zvažoval jsem vysypaní roštu tím liaporem, ale nevím jestli to bude mít nějaký význam...
v přízemí jsou vytápěné místnosti. Dále teda OSB, kročejovou izolaci a co dál?
Ještě jednou ty OSB desky nebo raději cetris? Rád bych měl jako finální vrstvu Marmoleum.
Sorry že tak vyzvídám, ale jsem v těhle věcech amatér a potřebuju mít vše dopodrobna promyšleno než spustím akci.
Robert
Diky, ja mel, ale jinou podlahu a rost byl nutny, ted uz jsem dale - davam SDK
ve tvem pripade (pokud tedy nechces jit mokrou cestou) bych opravdu dal Liapor (jen aby jsi to srovnal a min. 10mm frakce 0-4mm) a 1x OSB 22 nebo 2x 0SB 15, pak muzes dat rovnou Marmoleum.
Snazil bych se co nejvice vyuzit teplo ze spodni casti domu a proto jen tolik Liaporu kolik bude nutne.
Ja jsem to uz zde nekde psal, take vyuzivam teplo ze spodni casti domu a v zime me teplota neklesla pod 18°C a ve velkych mrazech pod 15°C, diky zdenym stenam a budouci HOBRE na podlaze se klima meni minimalne coz v podkrovi je dulezite.
Pokud, ale prostor mezi traverzama neni dostatecne nosny, bude asi nutny rost a zde urcite 10x8cm hranolky o rozteci 45cm pak zaklop 1xOSB 22 nebo 1" prkna, pak HOBRU a 1x OSB 12mm a Marmoleum
Pokud bude prostor mezi traverzama dostatecne nosny bude stacit temer cokoli jako rost jen casteji vypodkladat
Cetris je dle me moc drahy a tezky bohuzel nevim tl. by byla potreba aby to vse bylo OK
doplněno 20.04.11 21:34:Ale jak koukam na tve podkrovi, tak bude hooodne pekne a prostorne, kdyz nechas nekde priznane klestiny (treba i oblozene SDK) tj. izolaci skoro az k hrebenu a nad nema bude udelane osvetleni hmm, ale to uz moc predbiham co?
napr.
Díky za radu,
jak jsem už psal, půjdu s největší pravděpodobností do toho roštu. Mám totiž obavy, že ten prostor mezi traverzami nebude
tak uplně nosný. Na roštu se váha všeho toho materiálu alespoň pěkně rozloží.
Jinak rada abych využil tepla ze spodního patra se mi docela zamlouvá. Bydlí tam tožiž rodiče, tak ať nám pěkně zatopí
Koukám na tvoji fotku a říkám si, že až to jednou bude takhle vypadat i u nás na půdě, budu šťastný jak blecha.
Ten nápad abych nechal přizané některé kleštiny, určitě využiju... vypadá to fakt dobře
jj, priznane klestiny a pekne oblozene vse, ale s rozumem aby to nebylo retro, pak to muze byt pekne, bohuzel v mem podkrovi to neslo resp. asi ano, ale to bych je tam musel dodat a navic z 1/2 poloviny mam zdene mistnosti
ke tvemu rostu...
u rostu budes mit problem s vypodlozenim, jak drevo zeschne bude vypodlozeni volne pak to chce znova stahnout
napada me, navarit na traverzu v miste krizeni Ucko a az sem davat vypodlozeni, pak to cele stahnout k tomu Ucku
toto plati pokud pouzijes nevyschle drevo, ale i zne bych mel obavu.
jestli pouzijes tramky cerstve narezane a takto je vyrovnas a stahnes a cca po 6mesicich znovu bude to OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.