Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu - výška 4m

Od: bothem* odpovědí: 26 změna:

dobrý den, vím že se toho tady napsalo už spousta o zateplení stropu, ale uvažuji o snížení stropu vysokého 4metry a následného zateplení. Dům je cca 110let starý bez fasadního zateplení kvůli staré památkové fasádě. Jakou variantu byste mi doporučili pokud bych nechtěl zateplovat na straně půdy kde ani není možnost, ale snížit strop cca o 60cm a izolaci dát na sádrokarton.

Ještě otázka o eps, je nějaká reálná možnost zateplit zevnitř strop polystyrenem aby nebyl problém? Použít např mezi 2kusy eps parozábranu? Varinta s eps je mi příjemnější...ale jak na to?

Díky za odpovědi

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, jakou máte mezeru od vrchní části okna ke stropu? To bývá problém, protože pokud jsou okna vysoká, tak zateplení s odskokem pro otvírání oken je nepěkné. JInak, pokud nejde zateplit půda tak můžete zvolit konstrukci a sádroš a vložit vláknitou izolaci. Ušetříte na vytápění a investice se vám vrátí.

bothem*
hodnocení

tak je tam těch 50-60cm.. okna jsou vysoká 220cm.. ten sádroš se mi právě moc nelíbí..ještě jsem neviděl aby to někde nepracovalo, nepraskalo..proto tu cpu ten eps..

v koupelně mam falešný strop snížen na 250cm , na roštu eps a nad roštem 20cm vaty..naštukováno a nebe a dudy..

ohledně izolace je tu dost varování proti zateplování zevnitř..

standam*
hodnocení

0x

na EPS a i vatu zapomen strop/konstrukce musi nad teteplnou izolaci tj. studena strana mit moznost odvetrat

takze spise zatepli poradne podlahu pudy a na strop dej parozabranu + SDK

zde klidne muzes pouzit EPS ve dvou vrstvach a styk s konstrukci zapenit kvalitni PUR penou

bothem*
hodnocení

píšu že je nemožný zateplit podlahu..

není náhodou eps neparopropustný?..nebo se pletu?..

kdyby byla nějaká možnost jak snížit a dát naštukovaný eps, bylo by fajn...

standam*

EPS neni parotesny a ani vysoce parotesna folie je porezni, parotesna folie ti jednoduse receno pouze z reguluje prostup na urcite mnozstvi za 24hod./m2 zbytku co projde je nutne dat moznost odvetrani, coz ve tvem pripade nebude

mrkni sem : www.poradte.cz/do/...

bothem*
hodnocení

v mém případě by nebyl odvětrání problém.. z uzavřeného prostoru pod puvodním stropem by se dalo odvětrávat např. komínovou šachtou, ale nevím, jak velký by musel být přístup vzduchu aby to bylo k něčemu dobré...

doplněno 21.04.11 22:28:

nebo pokud bych udělal nějaké drenážní trubky skrze starý strop na půdu kde by to nezavázelo?

bothem*
21.04.11 22:28
hodnocení

.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Já, na rozdíl od Vás tam nevidím jedinný problém. V současném , nezatepleném stavu je rosný bod někde v tom stropu a jestli tam něco zkondezuje, tak se to potom odpaří. To záleží jenom na teplotách. Zateplením z vnitřní strany se rosný bod ve stávajícím stropě posune a posune se směrem k zateplení. To ale platí pro pouhé zateplení. Když tam na vnitřní ( teplou ) stranu instalujeme parozábranu, tak té vodní páry tam bude násobně méně, čili bude tam nižší relativní vlhkost a tak se zase rosný bod posune na opačnou stranu. A z tohoto důvodu u vnitřního zateplení je instalace velmi kvalitní parozábrany zásadní záležitost. Takže to udělejte tak, že na sádrokartonový podhled dáte dostatečně silnou vrstvu izolace a v tomto případě to musí nutně být minerální izolace, která má nízký difuzní odpor, instalujte kvalitní parozábranu tak, abyste ji neprošpikoval vruty na upevnění SDK desek, SDK podhled udělejte podle technologického postupu a není potřeba se ničeho obávat, Ani kondenzace, ani praskání. Na EPS zapomeňte. S pozdravem Laďa

standam*

jj, tak tak, a jdem vsichni do vnitrniho zatepleni, nizsi relativni vlhkost :) a co vlhkost z vnejska, pri rozdilnem tlaku a vyzsi vlhkosti a posunuti rosneho bodu smerem k izolaci zde spise do izolace, mineral nebo sklo zde je rozdil difuze zanedbatelny

no a ted je tazatel zase na zacatku

takze pro tazatele, pokud chces mit vetsi pravdepodobnost vzniku plisne tim padem i vlhko dej zatepleni z interieru

jinak vyvetrat tento meziprostor, ale jen za predpokladu, ze pujdes do 28 - 30cm izolace lambda 39

bothem*
hodnocení

na začátku jsem...

takže neexistuje jediná možnost jak zateplit a zároveň snížit strop...upozorňuji, že bez zateplování z půdy..

standam*

slovo nejde neni, ale musel by ti to nekdo vypocitat a presne navrhnou na tvou stravajici konstrukci, ale osobne jsem se setkal spar statikama a projektantama a vzdy to bylo zavrhnuto. Takze pokud nasadis vnitrni zatepleni bez odvetrani a vypoctu muzes mit velky problem nebo velke stesti.

sedlib*

tohle téma mě taky zajímá protože stejná situace mě čeká, Ptal sem se okolo všech stavebních firem a všechny to dělají způsobem snížit strop dát vatu parotěska a sádroš.Dokonce poblíž byla velká oprava budovy ČD bylo tam několik projektantů a ti nyvrhly úplně stejný způson jen místo sdk tam je takkový ten závěsný podhled v konstrukcy 60/60. No a právě když sem se jich na to ptal tak se mi vysmáli prý kde mi vzniká rosný bod ted už 100 let a nakonec mi řekli at si vyvrtám v rozích místnosti díry a mám větrání ,ale to mě asi chtěli odpálkovat ,nebo je to možnost?

ladajaskva*

Dobrý den. Pravděpodobnost difuze vodní páry opačným směren je celkem minimální, ale čistě teoreticky může za jistých nepravděpodobných situacích proběhnout. Spíš vysoké riziko je v zatečení již kapalné vody. To je potom průšvih horší, ale i to by se mělo vyřešit samo, ale bude to dlouho trvat. Mesmí být ovšem na vnějším povrchu půdy položená nějaká fólie. Nějak nerozumím konci Vaši věty : " minerál nebo sklo je rozdíl difuze zanedbatelný ". To jste se musel upsat, rozdíl v difuzi mezi minerálem a sklem je nekonečně velký. Tedy, jestli oba hovoříme o minerálním zateplení pomocí vlny. S pozdravem Laďa

standam*

Lado,

mysleno:

cedic. - mineral. - skelna. izolace difuzni rozdil zanedbatelny

ano upsal jsem se melo to byt spise sutr a sklo :)

bothem*
hodnocení

tak mi řekněte kde je pravda..projektanti jedni tak, druzí jinak...

osobně můžu říct že v těchto prostorách je stejný byt v druhé polovině domu kde jsou stropy sníženy a již 5let žádný problém...nebo to je počítáno na desítky let?

celkem by mě zajímalo jak je to s odpařováním skrze styrý dřevěný strop...

standam*

difuze stropu pravdepodobne nejaka bude, ale jaka, pod malbou tam muzes byt nekolik vrstev penetrace a jaka vymalba?!

zde jde spise o to, ze cela konstrukce nad izzolaci bude porad promrzla a "salajici" teplo pujde do teto konstrukce, ktera je diky tomu namahana a navic se vni bude tvorit kondenzat, nedej boze pokud v teto konstrukci bude ditina, zde bude jezirko v zime kluziste, pokud vse neprotece kolem zdi do mistnosti nebo nevyvetra bude plisen.

toto vse se muze, ale i nemusi stat, proto se nedoporucuje zatepleni z interieru

jsou vyjimky kde to nelze (pamatkari apod.) pak je nutne pouzit speci desky, ktere brani tvorbe plisne a jsou difuzni, pak je zas nutne aby takto vytvorena "vlhkost" vyvetrala z interieru (oknem apod.)

pokus se nepletu tak plati u vnitrniho zatepleni (tvuj pripad, paroteska-izolace) aby nedoslo k prekroceni 40% vlhosti pri 20°C a porad takto zateplenou cast vytapet a nejlepe bez velkych tepelnych skoku

mrkni na zatepleni krovu a vzdy je nutne mit odvetrani nad izolaci + odvetrani u hrebene, osobne vim jak vypada vysrazeny a nasledne zmrzly kondenzat na difuzce, kde neni udelene odvetrani u hrebene.

Takze pokud me nekdo presvedci, ze tva konstrukce bude mit difuzi = difuzi folii, pak budu souhlasit se zateplenim ze strany interieru

ladajaskva*

Dobrý den. Pane Stando, mě někdy činí problém pochopit, o čem vlastně mluvíte. Cituji : difuze stropu pravdepodobne nejaka bude, ale jaka,... Co tím myslíte? Podle všech dostupných, známých a běžných znalostí difuze je vlastně proces rozptylování se nějakých částic v prostoru, až jejich koncentrace je v celém prostoru stejná. Z toho plyne jednoduchý závěr, že když je v našem konkrétním případě někde vyšší koncentrace vodní páry ( RV ), tak je naprosto přirozená difuze do okolí, až se koncentrace vyrovnají. A protože mluvíme o molekulární velkosti, tak difuze, v tomto případě vodní páry probíhá přez pevné konstrukce.. Každý materiál má jiný difuzní odpor. A kvalitní pokovené parozábrany mají tak velký difuzní odpor, že ta vodní pára přez ni neprojde v množství, které by bylo nějak škodlivé. Navíc, když vezmu v úvahu, že stávající strop má relativně malý difuzní odpor, tak i to malé množství vodní páry, které by eventuelně přez parozábranu prošlo, se spolehlivě dostane v létě ven. A zde se pořád dokola omílá, jak v té konstrukci bude kondenzovat voda a tak se ptám : JAKÁ VODA, JAK SE TAM DOSTANE VODNÍ PÁRA A PROČ BYCH TEN PROSTOR NUTNĚ MUSEL ODVĚTRÁVAT. Odpověď může být pouze jedna. Vy dopředu počítáte s tím, že to každý zmrší, parozábrana nebude plnit svou funkci a bude malér. Tak to bych i mohl souhlasit. Ale když tu konstrukci udělám přesně podle technologického postupu, tak nemůže být problém. Aspoň já tam žádný systémový a fyzikou podložený problém nevidím. Pokud o nějakém, pro mě doposud neznámém problému víte, tak mi ho popište a fyzikálně zdůvodněte. Argumenty typu, že když se to odflákne, nejsou relevantní. Děkuji. S pozdravem Laďa

standam*

Lado to bude tim , ze to pisu jak me zobak narosl, navic jsem zde nepsal nic o spatne odvedene praci

Lado co se stane, kdyz budu mit:

SDK, vysoceparotesna folie (vse peclive utesnene), izolace, bez zaklopu a na krokvich budu mit zaklop sprken + nejaka lepenka a krytina - studena puda nebude odvetrana

SDK, vysoceparotesna folie (vse peclive utesnene), izolace, bez zaklopu na krokvich budu mit difuzku, kontralate, late a krytinu -

studena puda nebude u hrebene odvetrana

SDK, vysoceparotesna folie (vse peclive utesnene), izolace, strop(palach), zaklop, noviny, pisek, beton

studena puda bude bez difuzky a tim padem vetrana

vysledek: na oznacenem materialu bude vysrazeny kondenzat

ladajaskva*

Dobrý den. Taková diskuze postrádá logiku a začíná vypadat jako souboj. Ale jistě pochopíte, že jsem vznesl na Vás dotaz jako první, tak bych očekával Vaši odpověď podloženou fyzikou. A co se stane. Nejen ža se nic nedovím, pravý opak je pravdou. Takže ještě jednou. Vaše citace :

SDK, vysoceparotesna folie (vse peclive utesnene), izolace, strop(palach), zaklop, noviny, pisek, beton

studena puda bude bez difuzky a tim padem vetrana

vysledek: na oznacenem materialu bude vysrazeny kondenzat

Múj dotaz zní : proč na záklopu pod novinami z roku 1910 bude kondenzovat voda, kolik ji tam zkondezuje, když konstrukce bude dokonale parotěsná a perfektně zateplená.

Děkuji za odpověď. S pozdravem Laďa

standam*

na vsem co jsem popsal a oznacil zkondenzuje voda diky rozdilnym teplotam, tj."teplejsi" vzduch z interieru prijde do styku s promrzlou difuzkou ci zaklopem a zde uz je jedno, ze mam interier v vysoceparotesne uzavreny

samozrejme toto se nedeje cele zimni obdobi orientacne interier 22°C, exterier -10°C a vlhkost k tomu potrebna

to je fyzika

ladajaskva*

Dobrý den. Fyzika vychází z naprosto jasných paranetrů. Parotěsná fólie je samozřejmě i vzduchotěsná. TAkže doplňuji dotaz : O jakém teplém vzduchu mluvíte? Popište mě mechanizmus, jak se ten teplý vzduch dostane do staku s promrzlým záklopem?Ten teplý vzduch je nosičem vzdušné vljkosti. Takže teplý vzduch se na záklop nedostane, vodní pára z interiéru také ne, tak co tedy tam bude kondenzovat? Mohu pouze souhlasit - cituji : vlhkost k tomu potrebna to je fyzika. Je to konec Vaší poslední věty. A mě by tedy zajímalo, a ptám se už podruhé , kde se tam ta vlhkost k tomu potřebná veme? S pozdravem Laďa

doplněno 23.04.11 23:31:

Mám to samý překlep, protože už nevidím. Sorry. Snad to bude jasné.

standam*

vse je porezni i paroteska, paroteska pouze reguluje mnozstvi na mnozstvi prijatelne a toto prijatelne mnozstvi je nutne odvetrat

i toto mnozstvi ma nejakou hodnotu + hodnota vlhkosti(z exterieru) pred jiz zminenym zaklopem apod.

pokud cela ruznoroda konstrukce bude v jedne vrstve bez dutin apod. bude to jako celek teplotne konstatni a zde je tedy jen nutna difuze, pak nemusi byt problem, ale porad je konstrukcne vice namahana a je zde jeste problem v miste ulozeni tramu, zde je volny nevetrany a studeny prostor.

Hele Lado jinak to napsat neumim, tahat chytre hodnoty nebo teoreticke vypocty ci citovat z netu nebudu (na to nemam cas ani naladu) a vubec nemam chut zde nekoho presvedcovat, proste to tak je, kdyby to bylo tak jednoznacne vsichni by mozna resily zatepleni z interieru

ohledne vysrazeni na difuzce, zaklopu podlahy/strechy kde je absence vetrani je pruser o kterem jsem se nekolikrat presvedcil a bylo nutne udelat dodatecne reseni, ktere je funkcni. Reseni, ktere doporucuje vyrobce napr. JUTA, Bramac atd.

doplněno 23.04.11 23:54:

jo jakym smerem a kam jde vyrorobene teplo, to nebudu komentovat, beru to jako spatny vtip

ladajaskva*

Dobrý den. Vy jste se nějak rozohnil. Pouze k tomu dovětku - musíte si to číst pořádně, nepsal jsem o nějakém teplu, ale o teplém vzduchu, který je nosičem té vzdušné vlhkosti. A jelikož já si někdy najdu čas, tak se podívám, jak moc jsou porézní ty pokovené parozábrany a kolik vodní páry propustí. Zatím to střelím od pasu - bude to méně, jak nic. S pozdravem Laďa

doplněno 24.04.11 00:39:

DELTA-REFLEX / DELTA-REFLEX PLUS vykazuje vysoký odpor proti pronikání vodní páry (hodnota rd >100m). Tato vysoká hodnota zajišťuje bezpečně a dlouhodobě správnou funkci tepelné izolace a brání vzniku škodlivých difuzních procesů.
Výhody: až o 10% vyšší účinnost tepelné izolace . Až o 30% nižší prostup elektromagnetické záření zatěžující lidský organismus. Schopnost odrazu až 50% sálavého tepla. 100% parotěsná a vzduchotěsná zábrana. Pevnost 450N/ 5cm. Těžce hořlavá B1 dle DIN.
Takže, když je něco 100 % parotěsné a vzduchotěsné chápu tak, že skrz tu fólii neprojde ani vzduch, ani vodní pára. S pozdravem Laďa

standam*

to bothem:

www.rigips.cz/dat/...

mrkni na stranu 3

jabraka*
hodnocení

0x

Z diskuze se skutečně stal nic neříkající souboj názorů.Když se podíváme a vrátíme k původnímu dotazu,tak tazateli jde hlavně o snížení stropu.Jeho názor,že by ještě přitom ušetřil teplo,je pochopitelný.Bohužel,při použití jakékoliv izolace uvnitř stropu docílí pouze toho,že posune rosný bod zvenčí,nebo z půdy,dovnitř té izolace.Parozábranou zabrání pouze tomu,že kondenzace vody neproběhne v izolaci,ale nad ní.I tak může natropit nečekané problémy.Já bych nechal dutinu nad sádrokartonem volnou,tím se cirkulace teplého a vlhkého vzduchu vf místnosti odbude jen ve snížené výšce a ztráty se značně sníží.

JABRAKA

ladajaskva*

Dobrý den. Tak tazateli nejde o snížení stropu, Ale o snížení stropu a následné zateplení. A že by šlo o nic neříkající souboj názorů? Tak tomu jste nasadil kurunu tvrzením, že kondenzace neproběhne v izolaci, ale nad ní. Jenom pro vysvětlení pro ty, kdo to čtou a nemají o tom žádné vědomosti. Kondenzace, čili změna skupeství vody z plynného na kapalné, proběhne za současného splnění dvou podmínek. Jedna podmínka je teplota a druhá podmínka je vlhkost. Když není vlhkost , nemá co zkondenzovat. Když není teplota ( teplota roného bodu = teplota skupenské přeměny ) tak tam může být vodní pára a také nic nezkondenzuje. Vodní pára v konstrukci škodlivá není. Vodní pára se do konstrukce dostane dvěma způsoby. Jeden je difuze. Je to jev,čili proces, kdy se vyrovnává koncetrace látek v celém objemu, v našem případě vodní pára před konstrukcí a za konstrukcí. Difuze a její rychlost je nejvyšší u plynů ( mají nejvyšší kinetickou energii ) a závisí na teplotě a čase. Druhá možnost, jak se vodní pára dostane do konstrukce je vnesení vodní páry proudícím vzduchem. Takže stačí instalovat parozábranu, která je současně vzduchotěsná. A aby se snížila difuze vodní páry, tak se instalují parozábrany a pokovené parozábrany jsou tak nepropustné, že prostě přez ně nic neprojde. Neprojde ani pára a neprojde ani vzduch. Takže jedinná možnost, jak se tam z interiéru může dostat vodní pára je díravá parozábrana, jejíž instalaci někdo zmršil, odflákl a tudíž ji vlastně zničil. A navíc k celému problému dodávám, že než se začalo zateplovat, než se do systémů začaly instalovat parozábrany, difuzní fóli atd., tak všechny konstrukce byly tzv. difuzně otevřené a ve všech docházelo k nějaké kondenzaci, která nebyla natolik škodlivá aby napáchala zásadní škody. Prostě samovolně se to všechno srovnalo, protože celková roční bilance vodních par byla bezpená. Tím nemám na mysli všechny stavby, neboť některé byly zmršené, nebo postavené ve vodě. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]