Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jaký je rozdíl v plastových a dřevěných oknech?
Plusi a mínusy?
Děkuji.
Mě na plastových oknech (ovšem nová dřevěná eurookna to mají stejné) děsí uzavírací systém. Je to poměrně složitý mechanismus, který má až 15 mazacích míst, která by se měla jednou do roka mazat (což ovšem málokdo ví). Když vidím, jakou neplechu dokáže dělat obyčejná okenní klička, když se neudržuje, nevěřím, že bude po pár letech tenhle mechanismus fungovat. Já osobně zastávám názor, že je lepší zrepasovat stará dřevěná okna, doplnit je vhoným těsněním, případně přesklít dvojsklem (což většinou jde), než je za každou cenu vyměnit za plast. Nikdo taky netuší, co ten plast udělá třeba za takových 50 let (zvlášť na sluníčku). Nehledě na to, že nosná konstrukce plastových oken je železná. Co když se tam dostane voda? případnou korozi ani nezjistíte (než se Vám okno rozpadne).
Magdone.
Plastová okna jsou na našem trhu asi od roku 1953.Možná to není tak přesné,ale osobně jsem to okno boural z činžáku.Asi to bylo v Šumperku.Za š´tastných dní socializmu se vozily okna z Maďarska a vyráběli je pod značkou Rehau.Nic tomu oknu nebylo ani po50,ti letech.Jen bylo značně zažloutlé.
pegas, to myslíte vážně?
prosím, zkuste hledat ve vahledávači, páč to bych napsal celou stránku + a -.
základ, plast je bezúdržbový, levnější, dřevo se musí natírat a přírodní taky již moc není, páč je to celoplošně lepeno ze 3 až 5 vrstev dřeva.
není důležité plast či dřevo, ale skleněná výplň!
hledejte hodnotu Uw!
doplněno 19.04.11 20:19:Magdone, za 50 let tam ty okna nebudou, ani dřevěná. Je statisticky doloženo, že se každých 30 let barák přestavuje. Pokud ten barák nebudete opravovat, okna tam budou déle.
Mám v baráku dřevěná (možná borovice, ale spíš ne, pod nátěrem se to nepozná) okna, stará 80 let. Většina z nich je v nevalném stavu po letité neúdržbě ze strany OPBH. Nicméně i tato okna se dají poměrně jednoduše zrepasovat (odstranění nátěrů a kovotěsu, oprava kliček a pantů, přesklení popraskaných skel, drobné truhlářské práce, těsnění, nátěr). Tato zrenovovaná okna slouží dále k plné spokojenosti a ještě dlouho budou.
o dřevěných oknech ze smrku mám Vážné pochyby. Plast mj. samozřejmě degraduje na slunci, dřevo také. Milan neuvedl, že barvy/nátěry na plastová okna jsou na trhu již několik let také, možná více jak 5. Vzal bych levný plast než levné dřevo, ale obráceně Vám to tu napíše kdokoli další. Naši předkové však byli myslím chytřejší a okna dělali z modřínu nebo borovice, problém je v tom, že se dnes na všem šetří a nic není levné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.