Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodárna pořád čerpá?

Od: med® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

vodárna začla pořád čerpat-1 hrníček na 2 načerpání, kde je chyba? Děkuji!

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pečenkav napsal pár možných příčin...při častém zapínání čerpadla chybí v nádrži vzduch a nemá se co stlačovat. Doplnit se dá různě: pokud máš expanzku starou, bez membrány nebo gumového vaku, stačí kompresorem nebo pumpou na kola auta přes ventilek na vrchu nádrže dohustit vzduch. Vypni před tím vypinač čerpadla a otevři ventil, aby část vody mohla odtéct a bylo místo na ten vzduch. Pokud nemáš pumpu, nebo na nádrži není ventilek, otevři nějaký ventil blízko darlingu nebo povol přírubu a nech vytéci samospádem všechnu vodu z nádrže. Potom zavři ventil a zapni čerpadlo.vzduchu bude dost.doplněno 18.04.11 10:33: u nádrže s membránou nebo vakem je to to samé, v případě, že je málo vzduchu nad membránou nebo vakem ho musíš natlakovat kompresorem nebo pumpou... u prasknuté membrány či vaku doplníš vzduch stejně, jako v případě bez membrány a bude to fungovat i bez výměny membrány...Pokud utíká vzduch přes ventilek, vyměň ho za nový, vlastně jen tu vložku do ventilku, co těsní... v každé mototechně nebo jak se to dnes volá, a i na pumpě koupíš náhradní... jen potřebuješ takovou kovovou čepičku s výstupky, aby jsi ten ventilek mohl vy/zašroubovat...čím kratší dobu čerpadlo čerpá, tím více vzduchu musíš natlačit nad hladinu vody nebo nad membránu nebo do vaku... málo vzduchu se málo stlačí, cyklus čerpání je častější... větší množství vzduchu se stlačí více a přestávky mezi čerpáním jsou delší...ještě si vpravo nahoře napiš do okénka hledaný výraz napiš heslo vodárna a vyhledá ti více rad na toto téma...doplněno 18.04.11 19:08:tak to je vodárna, kterou jsme montovali v 70. roce minulého století, dodnes u babky slouží... ta si o membráně může jenom nechat zdát... takže jak jsem psal, my povolujeme tu přírubu na výstupu čerpadla, příruba se na té gumové hadici dá odtáhnout od tělesa čerpadla a voda z nádrže vyteče. Když vyteče, znova přírubu dotáhneme a zapneme čerpadlo, po dočerpání vody je v nádrži dost vzduchu, cykly jsou dost dlouhé...pokud se pamatuji, ta ještě nemá nahoře ventilek na vzduch... něco vyčnívá v prostředku té nádrže, mám dojem, že tam byl ventilek a na něm skleněný vodoznak... ten ventilek už bude móóc rezavý, ani bych se ho nedotýkal...teď koukám, že vlevo dole na nádrži je nějaký ventil a za ním kus trubky se zátkou... možná, že by šla voda vypouštět i tudy.. ale opět pozor! bůhví v jakém stavu je ventil a zátka... tak raději tu přírubu...

pecenkav*
hodnocení

0x

Nemas v nadrzi vzduch, bud ti odesel gumovy vak v expanzomatu, nebo ti jenom netesni ventilek a nebo u starsich vodaren se ti vstrebal do vody a je ho potreba doplnit.

med®
hodnocení

co mám tedy dělat, vůbec tomu nerozumím...

pecenkav*

"co mám tedy dělat, vůbec tomu nerozumím..."

v tom pripade zavolat instalatera

hodnocení

0x

Tohle jsme řešili nedávno ;), byl špatný vak...manžel ho vymněnil za nový ( cena asi 250 kč) a už je vše v pohodě...

hodnocení

0x

med, pokud tomu nerozumíte, vezměte foťák a z několika stran vyfotit, umístíte sem foto, pak se najde možnost poradit.

Je mnoho druhů vodárny.

doplněno 18.04.11 20:02:

mede,

máte určitě někde venku kohout na zalévání a kompresor? Vypnout čerpadlo, vytočit co nejvíce vody jde, (ale není nutné) spojit kompresor s kohoutkem a natlakovat zásobník vzduchem. Jak hodně, těžko na dálku sdělit, ale pokus a omyl. Určitě se to zlepší po chvilce foukání, a časem to dořešíte přesněji. Já so našel na nádobě zátku, do ní jsme namontoval ventilek z duče od auta a pak tudey kdykoliv doplnil, když jsem měl pocit že často spíná vodárna.

ICQ 55180641.

med®
hodnocení

zátím tohle:

Vodárna pořád čerpá?

Tak podle toho obrázku je to hodně staré zařízení. Ta nádrž je zřejmě jen prázdná nádoba, bez membrány, ventilku či čehokoliv jiného. Množství vzduchu v těchhle nádržích se udržovalo automaticky přisávacím ventilkem na čerpadle. Pokud již tento ventilek nefunguje, vzduchu v nádrži postupně ubývá a dělá to tuhle neplechu. Nejlepší by bylo samozřejmě vetilek opravit, či vyměnit. V nouzi ale stačí, když všechnu vodu z nádrže vypustíte (tím do ní vnikne vzduch) a po zavření kohoutů necháte znovu naplnit vodou. Ovšem je to řešení jen dočasné, po čase to musíte opakovat.

tohle je on

Vodárna pořád čerpá? #2
pecenkav*

Tak tady bude v cudu prisavaci dudlik, ale podle stari a jak si psal, ze to strika ze zdi, tak by taky mohla byt praskla stara trubka ve zdi a pak ten ubytek tlaku nemuze to cerpadlo dohnat a proto nevypina

doplněno 18.04.11 19:06:

Aha, tak to strikani vody psal nekdo jinde, tyhle nadrze gumovej pytel nemaji, prisava se vzduch dudlikem a ty si obcas delali co je napadlo. Nejlepsi je to, co psal prede mnou, vypnout ze zdi, vypustit uplne vodu i veskery tlak z nadrze, mela by mit vypousteci kohout u dna, zavrit kohout a zase cerpadlo zapnout, muze to vydrzet klidne i pul roku a pak znovu to samy a zase takhle porad dokola a az te to nase..., tak dat novou nadrz uz s gumovym vakem, tam uz se to lip dofukuje.

hodnocení

0x

zkuste výtlak čerpadla odpojit a zapnout zda čerpadlo vůbec tlačí vodu,čerpadlo nemá žádný přisávací dudlík*zed* protože kdyby mnělo tak jse čerpadlo zavzdušní ta zátka slouží k zalití čerpadla vodou pčed spuštěním čerpadlo musí mít na konci trubky sání funkční zpětnou klapku aby bylo zalití viodou vůbec možné to poznáte tak že při lití vody do otvoru po zátce jse musí tento otvor zaplnit vodou a nesmí mizet vůbec! pak zátku zašroubujete a čerpadlo by mnělo nasát vodu a tlačit do zásobníku,potom můžete mít ještě vadné simerinky na ose čerpadla, zpětnou klapku můžete namontovat i na výtlaku ale tam není nutná pokud nemáte expanzomat

doplněno 29.04.11 17:20:

OMLUVA MAGDON máš pravdu tyto čerpadla ve spojení s nádobou bez vaku musí mít přisávací ventilek jeho nastavení závisí na hloubce čerpání vody volal jsem do Sigmy a vysvětli mi to nějaký technolog ventil se montuje místo zátky na přírubě

Možná jsem to z toho obrázku špatnš poznal, ale pokud tohle je to jen napouštěcí šroub, musí být přisávací ventilek někde jinde na čerpadle. Trochu jinak je to na čerpadle ponorném, tam je zavzdušňovací ventilek na výtlačném potrubí hluboko ve studni a funguje zcela jinak. Ale u těchle čerpadel přisávací ventilek prostě být musel, jinak to dělalo tuhle neplechu.

Vodárna pořád čerpá? #3
vaccent*

to machp - tentro druh vodáren (potažmo čerpadel) měl a má přisávací dudlík. Starší vodárny, patří k nim i vyobrazená, má na nádrži -vlevo od tlak. spinače trochu níže aut. regulaci přisávaného vzduchu pomocí plováku v nádrži a jehlového ventilu. Tento ventil byl spojen hadičkou s přisávacím dudlíkem. U novějších vodáren (nádrž tvaru čočky nastojato) je k regulaci vzduchu jen šroub s rýhovanou hlavou. Jinak- zalévání čerpadla a sacího potrubí si neumím představit naléváním vody do otvoru průměru asi 12 mm

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Toto zarízení jsme měli doma. Jmenovalo se Darling. Ta zásobní nádoba je velká jak kráva a na jedno načerpání stačila napustit vanu ( když to přeženu ). Ale jeden hrníček na 2 čerpání znamená, že je v té nádobě nepatrně vzduchu. Jak známo, kapalina je nestlačitelná a tak tam je vzduch, který vlatně vytvoří tlakovou zásobu, aby to fungovalo bez čerpání od nastveného maximálního do nastaveného minimálního tlaku. A když ten tlak vzduchu poklesne, tak se sepne stykač a čerpadlo to dotlakuje na max. nastavený tlak. V dnešních zásobnících je vak, který odděluje vzduchovou část od části vodní, ale princip zůstává stejný. A jak poznáme, že v tlakové nádobě je málo vzduchu? Jednoduše. Podíváme se na manometr, jaký ukazuje tlak a začneme vypouštět vodu. Mohou nastat tyto situace. Manometr ukazuje nějakou hodnotu třeba 3 atm, začneme vypouštět vodu a sledujeme tlakoměr. Když zapne hned po vypuštění malého množství vody a tlak klesne skoro na nulu, je tam málo vzduchu. Když zapne hned po vypuštění malého množství vody a tlak neklesne, tak je v čoudu tlakový spínač. Když tam není vzduch, tak ho tam musíme doplnit. Jak, to už zde bylo několikrát popsáno. Ten označený " dudlík " není žádný přisávací vetilek, je to obyčejný šroub, který uzavírá napouštěcí otvor, když potřebujeme zavodnit sací potrubí mezi košem a čerpadlem. Tyto staré krámy si ve většině případů vodu ze studny nenasály. Takže bych zkusil identifikovat, jestli tam chybí vzduch, nebo jestli je ten tlakový spinač v čudu. S pozdravem Laďa

patronka*

Omlouvám se, že se připojuji, ale zdálo se mi nesmyslné zakládat na stejné téma nové vlákno. Mám na chalupě stejného "miláčka", jen v zelené barvě a je to pro mne 2x ročně těžké trauma. Od podzimu 1996 je pouze v mé péči a i po mnoha vylepšeních mi není všechno jasné. Možná mám výhodu v tom, že na zimu celou nádobu i potrubí vypouštím a tím se do t. zv.větrníku dostane vzduch Celé zařízení je dost těžko přístupné, přišroubovat čerpadlo k přírubě lze jen v hlubokém předklonu v kleče. Vypouštění jsem si zdokonalila hadičkou připojenou na malý vypouštěcí ventilek za průběžným ventilem a zaústěnou do kanalizace. Tím se ale zbavím vody z rozvodu za nádobou, kdežto většina vody z přívodního potrubí zřejmě spadne zpět do studny. Je možné, že vodu udrží jen zpětná klapka u redukovaného kolena mezi čerpadlem a nádobou a ve studni žádná není? Kdyby ve studni byla, jak bych potrubí vypouštěla? Zavodnění potrubí otvorem v čerpadle mi pomohl vyřešit kamarád pomocí plynového kohoutu s naletovanou nádobkou ( je tam závit G1), letos jsem si musela podobné zařízení vyrobit nové ( kohout+ dvojnipl+ nádobka). Přestože mám postup sepsaný, pokaždé se mi podaří hodně vody vylít na zem. Byla by i pro mne nějaká rada? Dík patronka

Patronko, zdravím, 3x jsem si to přečetl a matně chápu dotaz.

Začnu od studny, nejníže je sací koš a všechny musí mít klapku, kouli, a podobně, která MUSÍ udržet sloupec vody až k čerpadlu. Zpětná klapka mezi čerpadlem a zásobníkem je proto, aby tlak vody v zásobníku, netlačil na sloupec vody. (osobně jsem jí demontoval a nebyl problém) Jestliže sací koš nedrží, teče (slabě) zpět do studně a při čerpání se "přetrhne" sloupec vody. Pak voda není čerpána.

Vy asi na zimu vypouštíte vodu?

doplněno 28.04.11 19:38:

Patronko, máta to namakané, a těžko bez místní znalostí bych mohl něco zjednodušit...

potrubí je do spádu?

patronka*

No tak vidíte Milane, já si myslela jak je to srozumitelné. Já jsem si sepsala manuál, podle kterého postupuji, tak ho sem teď vložím a počkám na případné připomínky

Manipulace s vodárnou

Vypuštění vodárny na konci sezóny
-načerpat plnou nádrž (pokud chceme zásobu vody)
-vypnout jistič na vodárně
-vypustit vodu :
-a / z potrubí do vany,umyvadla a dřezu - nechat otevřené kohoutky
b / z boileru _ ventilem a pak odšroubováním matic
-c / z vodárny _ otevřít malý ventilek za hlavním uzávěrem ve vodárně,
-zbylá voda odteče hadičkou do kanalizace
-odšroubovat koleno na horní straně čerpadla a hadici otočit nahoru
-povolit matky na motoru,motor zvednout na stoličku (vratové šrouby)
-odšroubovat přívod vody ( zadní příruba čerpadla)
-na přírubu přívodního potrubí našroubovat zaslepení,vytřít podlahu
-celý podstavec i s čerpadlem vytáhnout a odnést do dílny
-čerpadlo odšroubovat z podstavce ,otvory zaslepit, otevřít nalévací kohout, doplnit vodu a kohout zase zavřít.
-čerpadlo dát do tašky vyložené molitanem a umístit tam, kde nezmrzne.
-spláchnout na WC a všechny sifony zasolit.
Jarní napouštění vodárny
-zavřít všechny kohoutky,přišroubovat hadičky k boileru
-zavřít malý ventilek za hlavním uzávěrem ve vodárně
-odstranit zaslepení na čerpadlu (2x) a přírubě na přívodu vody
-čerpadlo namontovat na podstavec v dílně,nedotahovat úplně šrouby
-protočit osu čerpadla dle šipky na jeho čele (třeba velkým hasákem)
-do vodárny na zem igelit a gumu ( jen na kraj )
-na to položit podstavec s čerpadlem a připevnit motor (nedotahovat)
-srovnat čerpadlo a motor do osy a všechny šrouby dotáhnout
-celé posunout až k přírubě,vložit těsnění a přišroubovat
-přišroubovat koleno od hadice se zpětnou klapkou(nezapomenouttěsnění pod i nad klapkou!)
-otevřít kohout pod nálevkou na čerpadlu a pomalu nalévat vodu,občas protočit(probublává vzduch)
-zavřít kohout a pustit jistič ( po chvíli se začne zvedat ručička manometru)
-zkontrolovat všechna odběrní místa, jestli to někde neteče kam nemá

:) to bych do ženský neřekl tak odborně popsaný součástky a postup. Ta moje by na to čučela jako tele na nový vrata,ale knedlíky umí výborný .

lidus*
hodnocení

0x

Omlouvám se ale přečetla jsem jen první odpověď. "nemáš tam vzduch" souhlasím a když nepomůže ani pošroubovat ventil tak my na chalupě na radu instalatéra napustíme kompresorem vzduch (kam a jak nám ale musel ukázat).

hodnocení

0x

Podle fotografie se jedná o dost starou tlakovou nádobu. Ze zkušenosti bych radil zjistit si skutečné stáří té nádoby ( např. podle štítku nebo vyražených čísel obvykle na vrchlíku klenutého dna). Nádobu starší 20 let bych rozhodně vyřadil z provozu a zakoupil novou - expanzomat s vakem. Tyto staré tlakové nádoby měly nedostatečnou ochranu vnitřního povrchu proti korozi, která způsobuje zeslabení tlouštky stěny. V lepším případě důlkové koroze se projeví netěsnost a v horším případě nádoba vybuchne. Byly případy, že uhnil spoj mezi spodním klenutým dnem a pláštěm a nádoba vystřelila jako vodní raketa a prorazila strop místnosti!

nonazdar
Tlak se přitom pohybuje nejčastěji mezi 2 a 3,5 baru (někdy se udává míra v Mpa - megapascalech - pak by to bylo 0,2-0,35 Mpa, jednotka v barech číselně odpovídá staré dobré atmosféře),to je teda raketa!

*ee*Teda Vy dokážete lidi uklidnit! Ale je pravda, že minimálně tlakovou zkoušku by to asi po těch letech chtělo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]