Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny..jsem tu nový, tak snad se zeptám správně..rekontruuji první patro domku..původní starou trámovou podlahu se struskovou výplní jsem odstranil. Můžete mi poradit, jak na trámový strop?..budu ho dělat na betonovou podlahu..část jsou zalité íčka a část kolejnice..podlaha momentálně trošku pruží,což se snad zlepší po zhotovení trámové podlahy, podlahu chci zvednout cca 15-20 cm, místnosti jsou široké cca 5 m, pár otázek:
1, jakou šířku trámů použít a jak daleko je pokládat od sebe
2,stačí pouze trámy, nebo se musí nahoře zhotovit ještě rošt z latí ( vrchní vrstvu chci použít OSB desky )
3, čím nejlépe trámy podkládat při vyrovnávání
4,jakou tloušťku OSB desek použít, aby se následně neprohýbaly
Pokud je někde návod na tenhle typ podlahy, tak budu rád za odkaz.. Jinak děkuju za odpovědi. Snad jsem posal vše jak má být.
Ještě jednou díky Roman
ty tramy co jsi odstranil slouzily jako polstare pro puvodni podlahu?
podlaha pruzila i pred odebranim tramu a zasypu?
jinak pokud je roztec icek a kolejnice do 1m muzes pouzit tramky 10x8, 10x10, 12x10 o rozteci 45cm, pak coulova prkna nebo 1x OSB 22mm (velky format)
vyklinkovani tramku muzes udelat napr. preklizkou apod. , ale jen v miste icka a kolejnice
ve tvem pripade urcite rovne a suche tramky
mozna bude vhodnejsi dat tvou podlahu do roviny malou vrstvou nivelacky a pres penove tesneni polozit tramky na ktere das take penove tesneni a 1" prkna nebo 1x OSB 22mm pak treba hobru a lamin.podlahu
ano sloužily jako polštáře a na nich byly nabité desky..před sundáním staré podlahy tak nepružila..určitě se to zase spevní po udělání nové podlahy,
ještě musím napsat, že ty íčka trochu ( cca 2 cm vyčuhují nad beton )..jelikož jsou vyšší jak kolejnice..dá se to vyřešit nižšími támy aby se to dorovnalo?..vylévat betonem to moc nechci kvůli statice a taky vlhku, jelikož mám střechu již zateplenou vatou..aby to vlhko nenasála.
co je přesně to pěnové těsnění?...myslím jaký materiál...
penove tesneni najdes v sortimentu SDK, je to tesneni, ktere se lepi pod UW.
"vlhka" se bat ted pri techto teplotach nemusis, vyvetra
muzes podlahu dorovnal Liaporem a vlozit/polozit polstare, mezi muzes dat mineralni izolaci(toto neni krocejovka) a pak na desky krocejovku
doplněno 17.04.11 23:56:mineralni izolaci mezi tramy bych daval jen za predpokladu, ze chces tepelne oddelit spodni mistnost
zvuk ti pohlti dostatecne stavajici podlaha a krocejovy utlum udelaz az na finalni zaklop
doplněno 18.04.11 00:00:OSB muzes prisroubovat rovnou na tramky, penove tesneni nebo mirelon (ten nemam moc rad), textilie atd. ti oddeli drevo od dreva
takže jestli můžu shrnout postup..
1..trámy o velikosti 10x12 ve vzdálenosti 45 cm od sebe..na íčka nižší o ty 2 cm...vypodložit celé do roviny..jako podložky destičky dřevotřísky a podkládat na íčka a kolejnice...mezery mezi trámy nechat volnou a ničím neizolovat kvůli kročejovosti, na trámy našroubovat OSB desky o síle 22 mm...a na to ještě našroubovat hobru..pak dát kročejovou izolaci ( miralon nebo něco podobného ) a následně konečnou vrstvu například...plovoučku...může být?
1. tramky roztec 45cm
2. na tramky dat penove tesneni apod.
3. 1x OSB 22 nebo 1" prkna a prisroubovat k tramkum
4. Hobru (ktera je urcena pod lamin podlahu) radeji 20mm a volne polozit - toto je krocejova izolace
5. lamin podlaha
díky mockrát..moc jste mi pomohl..jenom poslední otázka..je něco na co si mám dávat pozor při realizaci?..nějaký důležitý fakt...
Dobrý den. Já tomu Vašemu popisu rozumím tak, že nosný prvek té podlahy jsou íčka a kolejnice zalité betonem. Z toho mě vychází, že nosnost podlahy je pořád stejná a ta trocha pružení je způsobena odlehčením celé konstrukce a změnou setrvačné hmoty, kterou tvořil ten struskový násyp. Vy jste tam měl klasickou plovoucí podlahu a ty trámy ( nazývané polštáře ) v té strusce plavaly a byla na nich zřejmě přibita prkna. Já osobně nevidím žádný důvod k odstranění toho násypu a jeho nahrazení nějakou trámovou, nebo hranolkovou konstrukcí. Ten násyp byl zárověň i protipožární izolace a akustická tlumící vrstva. Škoda, že jste tento dotaz nezadal před odstraněním toho násypů, protože jste se připravil o hromadu peněz a nadělil si spoustu zbytečné práce. A to zvlášť při konstatování, že podlahu chcete zvednout o 15 - 20 cm. Já bych tam zase dal plovoucí desku na kročejové izolaci a na vyrovnýní toho podkladu použil třeba Liapor. Pokud to chcete mít tip top, tak tam zabudujte ekostyrenbeton v požadované tloušce s hmotností 600 kg/m3. a finální vrstvu 3 cm potěru, všechno v jednom kroku. Na takový povrch můžete už přímo položit cokoliv, třeba laminátovou plovoučku, nalepit parkety, položit koberec, nalepit lino atd... S pozdravem Laďa
ANO, souhlas, ale jen za predpokladu, ze prostor mezi ickem a kolejnici bude nosny
myslim si, ze odstraneni nasypu nebyla spatna volba, zde muze byt plisen, torza mysi a ruzneho sajrajtu
1,ano byly to kdysi dvě místnosti...a ted to bude jedna do tvaru L...tudíž pod nimi je nosná zeď a íčka i kolejnice jsou na ní položené. na té nosné zdi je teď i trám, který drží novou střechu místo zdi,
2, prosím co bylo myšleno tím pěnovým podložím?
3, a můžu tedy přímo na trámy přišroubovat OSB desky?
4, jako izolaci asi nejlíp tu vatu?
Dobrý den. Nevidím žádný důvod, abych pochyboval o nosnosti toho celého zbytku. Odstraněný struskový násyp má nosnost nulovou a tudíž veškeré zatížení se skrz něj přenášelo do toho konglomerátu z íček, kolejnic a betonu. A většinou to bylo vylepšeno plochou klenbou z naležato položených cihel, která měla sama o sobě jakousi nosnost a po zmonolitnění betonem se z toho stala velmi kompaktní a únosná vrstva. No a o plísni, zbytků havěti a různém sajrajtu zatím nebyla zmínka. A i kdyby byla, tak to stačilo desinfikovat a ošetřit proti plísni a hnilobě. Ale to je věc názoru. A můj názor podle předložených dat je , že odstranění násypu byla chyba. S pozdravem Laďa
ano máte pravdu..byly na nich nabitá prkna a mezi trámy struska...měl jsem dole ceké horní patro, tak šlo všechno dolů a staré prkna taky kvůli napadení..můžu mít levněji dřevo...tak právě přemýšlím o trámové podlaze a mezi trámy dát vatu kvůli kročejové izolaci...mokrou cestou moc nechci jít kvůli zateplení střechy vatou...obava z vlhkosti v zateplení...myslíte si že cesta trámů...mezi vata a na to OSB desky není dobrá?...díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.