Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.Chtěl bych se zeptat na tuto otázku.Rodiče vlastní nemovitost každý z nich 1/2 domu.Jsem jejich jediný syn. Rodiče mi tvrdí,že není za potřebý žádná dědická závět.Z důvodu že jsem jen jediný dědic(ze zákona).Tudíž žádná závět není.Má otázka směřuje k tématu,když by nastala situace,že by se s některým z nich něco stalo.Tak jestli jsem povinen platit dan z převodu nemovitosti,z té či oné poloviny nemovitosti.I za předpokladu,že dům si chci ponechat.Dále ho obývat,a pečovat o něj.A i v něm mám přes dvacet let trvalé bydliště.Nikde jsem na tuto otázku nenašel odpověd.Děkuji všem kdo odpoví. Dan.
Dobrý den, divím se že jste tu nenašel odpověď, protože tohle je zrovna velice frekventované téma. Ne, daň z převodu nemovitosti jako syn platit nemusíte, v daném případě (odchodu jednoho z rodičů) byste se dědictvím stal vlastníkem 1/4 nemovitosti - za předpokladu, že nemovitost je v SJM rodičů. Jen se bohužel z hodnoty majetku vypočítává notářská odměna, takže se nevyhnete odhadu ceny. Pevně doufám, že tak to bude i nadále, daň z převodu u dědictví v první skupině byla zrušena k 1.7.1997. Patronka
Dobrý den. Vy jste jedinný syn, tudíž jste jedinný dědic. Jestli každý z rodičů vlastní polovinu, tak to se zřejmě jedná společné jmění manželů ( dříve tzv. bezpodílové spoluvalstnictví ). Nepředpokládám, že by oba rodiče zemřeli společně. Tudíž nastane situace, kdy se společné jmění manželů vypořádá tak, ža pozůstalý manžel svoji polovinu získá do osobního vlastnictví, to znamená , že mu z tohoto vypořádání připadne polovina nemovitosti. Druhá polovina nemovitosti se stane předmětem dědického řízení. A zde na každého dědice připadne stejný podíl. Pozůstalý manžel z té poloviny dostane polovinu a Va jako jedinný potomek také polovinu. Z toho vyplývá, že Vy se stanete podílovým vlastníkem 1/4 nemovitosti a Váš žijící rodič 3/4 vlastníkem. A protože se v každém případě jedná o dědice z 1. skupiny, tak se žádná dědická daň neplatí a také se nedělá z tohoto důvodu ocenění toho domu. Jelikož se začíná mluvit o změně zákonů, tak celkem hrozí, že se znovu zavede dědická daň. Z tohoto důvodu by možná bylo vhodné, aby Vám rodiče nemovitost darovali ještě za života. Tento akt je samozřejmě dobrovolný a vyžaduje určitou důvěru dárce k obdarovanému. Ve většině případů darovací smlouva obsahuje klauzuli o zřízení věcného břemena na dožití a doopatrování dárců. Věcné břemeno zaniká smrtí dárců. A všechno toto řeší Občanský zákoník. S pozdravem Laďa
Dobrý den. Pro Bruna - ano, jsou dva dědicové a přdpokládám, že jsem to tak napsal. S pozdravem Laďa
No nevím, ale v prvním řádku píšete jasně, že tazatel bude jedin(n)ý dědic. Ale to je vedlejší. Odměnu notáři při vyřizování dědictví stanoví jednoznačně vyhláška č. 196/2001 a odměna vychází z hodnoty majetku, jenž je předmětem dědictví. S dědicem si může notář smluvit pouze paušální úhradu za hotové výdaje (poštovné, kolky, překlady apod.), aby nemusel prokazovat všechna drobná výdání.
Dobrý den. Nebudeme se přece dohadovat o tom, co píši v pvní a co v dalších větách. Ale pro pořádek jediný sysn je jediný deic majetku po rodičích. A když nezemřou najednou tak jsem tu situaci jasně popsal ve větičkách dalších. A co se týká té odměny, tak to samozřejmě nevím přesně, ale nejedná se třeba o maximální odměnu? Nebo o minimální odměnu, Nebo o paušální odměnu? Nebo o co? A každý notář dostane za stejný úkon stejně, i když stojí za ho.. no? A nebo všichni notáři jsou stejní? Stejně dobří a stejně špatní? U právníků to určitě neplatí. S pozdravem Laďa
Dobrý den Laďo, velice si Vašich odpovědí vážím, sama jsem se z nich hodně poučila. Jen tady v případě dědictví nemáte tak docela pravdu, protože notář vyžaduje ocenění nemovitosti pro výpočet své odměny. Darovací smlouva může ale být v některých případech problém, ani mladý člověk není nesmrtelný. Zní to strašně cynicky, ale nepsala bych to, kdybych to sama nezažila. Pevně doufám, že v tomto případě bude všechno jen dobré. Patronka
doplněno 17.04.11 21:07:Doplnění pro Laďu : připouštím, že s některým notářem je v případě dědictví domluva možná, jenže notář je přidělen, toho si sami vybrat nemůžeme a vlastně jednání nevede přímo notář, ale notářský koncipient. Co se týká darovací smlouvy, tak tu jsem si na podzim sepsala sama, včetně návrhu na vklad do katastru nemovitostí, podle vzorů uvedených na netu. Přijato bez výhrad. Patronka
Dobrý den. Pro Patronku - nevím jestli je to povinnost, ale mám osobní zkušenost, že to tak nemusí být. Ona se dá ta odměna sjednat dohodou. Předpokládám, že je tam stejná smluvní volnost jako u zedníka, který někomu dělá za 100 Kč/hod. a druhému za 500 Kč/hod. A miomochodem ta darovací smlouva nemusí být sepsána u notáře, stačí komerční právník. To vím naprosto jasně, protože jsme onehdy v rodině něco podobného měli. S pozdravem Laďa
doplněno 17.04.11 22:32:Dobrý den. Uznávám, že dědictví je něco jiného, jak darovací akt. Ale na druhé straně jsem měl na mysli to darování, darovací smlouvu a odměnu za sepsání atd. Ale to je fuk. Hlavně, že zhruba víme vo co gou, kam se obrátit a vědět, jak by to mělo vypadat. Atd... taková SVVŠPPTPODVL ( střední všeobecně vzdělávací škola pro pokročilé těsně před odchodem do věčných lovišť ). Aspoň pro mě. S pozdravem Laďa
Naivní dotaz - musí smlouvu psát právník, notář?
Tož ať rodičové napíší závěť, že dědicem je jen syn.
Dobrý den. Dědí se podle závěti, když není závěť ,dědí se ze zákona. Dědění ze závěti nesmí být v rozporu se zákonem a když náhodou v některé pasáži odporuje zákonu, tak v tomto bodě je neplatná. Tudíž není žádná povinnost mít napsanou závěť. A jak se sepisuje závěť a hlavně jaké musí splňovat podmínky je stanoveno v Občanském zákoníku. A závěť můžete sepsat vlastní rukou a můžete jich napsat nekonečnou řadu. Platná je pouze ta poslední podle data sepsání a ruší platnost té předešlé. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.