Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Nejsem zedník a na internetu jsem moc návodů na toto téma nenašel. Jde mi o to že u vlhkého sklepa jsem oklepal omítku na cihlu a do vyškrabaných spár mezi cihlami a kameny jsem dal cementovou lícovou maltu (neměla by obsahovat žádné vápno - jak doporučil zedník - že prý vápno pak natahuje a drží vodu). Udělal jsem a vše je v suché a v pořádku.
Nyní jsem obnovoval starou venkovní mírně vlhkou zídku. Opět oklepáno na cihlu, spáry vyškrabány a vyplněny lícovou maltou. Nový zedník mi řekl že správně je vápenná omítka nikoli cementová. Smíchal tedy Multibat plus s pískem a tím zídku nahodil. Mám ale obavy že to bude velice měkké ta omítka, že nic mechanicky nevydrží a ještě bude zadržovat vodu ve zdi.
1.) Jde mi o to - je omítka z multibatu a písku dostatečné a správné řešení?
2.) Jaký je význam vápna v maltách a omítkách? Zadržuje vodu nebo ji propouští maximálně ven a v podstatě tak zeď trochu odvlhčuje?
Děkuji odborníkům za odpověď. G.
Dobrý den. To je zajímavé, já měl doposud za to, že vlhkost se do materiálů dostává ze země kapilární vlínavostí a to nemá žádnou souvislost s faktem, jestli se použije cementová, nebo vápenná malta. Ať už cement, nebo vápno v konečné fázi slouží jako pojivo a vznikne slepenec na bázi vápence. Moderní stavební postupy daly vzniknout moderním pojivům a tak výrobci používají univerzální pojiva, která se používají jak na zdění, tak na omítky, podle toho se to pojivo dávkuje. Význam vápna je, že spojí, obalí písek a vznikne pevná hmota. Takže hovořit o zadržování vody, nebo o odvlhčování nelze. Jedinné relevantní opatření pro vysušení stěn, je zabránit kapinální vzlínavosti. A to tak, že ty kapiláry budou přerušeny vodorovnou hydroizolací... S pozdravem Laďa
Z osobní zkušenosti řeknu toto:Cementové omítce vlhkost, nebo voda nevadí-beton je jako kámen a je mu jedno, je-li na suchu, nebo pod vodou.Vápno ale vlhkostí trpí a zvětrává, ztrácí své pojivé schopnosti.Když po takové omítce přejedeme dlaní, sype se písek,-cementová omítka, když už, odpadne vcelku v celých blocích, pokud se utrhne od podkladu.Navíc dnes prší kyselé deště, vápenná omítka trpí více, než kdysi, za čistého ovzduší.Pokud někdo namítne, že staré vápenné malty nebo omítky vydržely na historických objektech do dneška, musí také vědět, že se používaly staré technologie, které pozdější zedníci rádi zapomněli-byly pracné, byla to dřina. I cementová omítka odvětrává, a hodně. Já , po mnohaletých zkušenostech, používám cementovou omítku pro její dlouhou životnost. Osobně mám vyzkoušeno, že ani omítka z 10let uleželého vápna nevydrží to, co cementová, ačkoliv někdo v uleželém vápnu vidí až zázrak. Musel by použít i původních technologií, a chtěl bych vidět, kdo z dnešních zedníků by tu dřinu dělal-a který zákazník by byl ochoten to platit.
dobry den ja doporucuji ravenit je to prismes do sanacni omitky a nemuzu si stezovat pouzivam ho 10 let s ven i dovnitr na sanace zdiva nejvets blbost kterou potom lidi udelaji je ze to natrou malbou ktera na tyto omitky nesmi prijit a jsou to vyhozeny penize na to je dobre si davat taky pozor jinak je to bez ucinku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.