Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč praskají radiátory při uzavřeném okruhu

Od: mirma13* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

mám otázku, celou dobu jsme topili uhlím, expanzní nádoba na půdě, samotíž a vše bylo bez problémů.

Letos jsem rekonstruovala dům a z půdy jsem udělala obytnou místnost. Expanzní nádoba se zrušila, do sklepa se dal expanzovat 35 l . V patře mám nové radiátory Radiky, v přízemí zůstaly staré panelové radiátory. začala topná sezona a během měsice už dole praskly 2 radiátry. Čím to je? V radiátirech je větší tlak to je mi jasné ale že to tak praská z toho jsem na mrtvici. Při posledním karambolu bylo na kotli 80 stupňů, znamená to, že se nemůže topit na vyšší teplotu? To ale budeme v zimě mrznout. Co s tím? Poradíte někdo?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

0x

Jak praskly, jak vyšší tlak? Snad tam máš pojišťovák a topenář si spočítal jak velkou expanzi potřebuješ. To je nějaký divný.

hodnocení

0x

Za první zkontroluj na manometru jaký máš tlak vody v okruhu topení. Hned potom si zkontroluj (nebo nech zkontrolovat) jestli je expanzomat naplněn správně vzduchem.

I ta velikost 35 litrů se mi zdá málo, ale to by snad měl topenář umět spočítat. Taky záleží na velikosti (objemu) celé topné soustavy.

Pokud ty radiátory prasknou při dosažení teploty vody na kotlu 80°C, pak odhaduju že v tom okamžiku se zvýší tlak v topné soustavě natolik, že staré radiátory někde prasknou.

To stejné se mi stává, když přetopím kotel nad 100°C. Taky mi to někde roztrhne plechový radiátor.

Zjistěte si závislost tlaku v topení na teplotě. Jakmile bude tlak prudce narůstat. tak je buď v expanzomatu málo vzduchu a nebo má expanzomat malou velikost.

hodnocení

0x

Kolik metrů je ode kotle k nejvyššímu radiátoru? Když by to bylo např. 9 metrů, tak by měl být pojistný ventil nastaven dejme tomu na 120 kPa ( 1,2 bar). Takový tlak musí plechové panelové radiátory spolehlivě vydržet i při teplotě 100 st. C. Expanzomat je na 100% špatně seřízen a objemová změna vody v systému způsobuje nepřípustné zvyšování tlaku v soustavě. Pokud teplota nepřekročí 100 st.C, tak se celkem nic nemůže stát. Běda ale, kdyby se systém přehřál třeba na 130 st.C - mohlo by dojít k výbuchu!

ladaadal*

aloisb: jestli má OK pojišťovák, tak to nemůže nic udělat. Prostě to vyhází trochu vody. Spíš bych typoval, že má buď špatný nebo zalehlý nefunkční pojišťovák, ale to by nám sem musel tazatel občas napsat odpověď.

Vypadá to na to, že má pojišťovák seřízený na nějaký příliš vysoký tlak, protože nepíše, že by z něj šla voda.

mirma13*
hodnocení

Máte pravdu, voda z pojišťováku nikdy nešla a pojišťovák je na 2,5 bar. Nevím jestli se dá seřídit na nižší tlak. Dá?

ladaadal*

Mirma, ale ani u 2,5baru by to nemělo nic udělat s radiátorama dřív, než odpustí. Spíš bych typoval na zalehlý pojišťovák. Mám doma taky 2,5 a staré plecháče a nikdy nic. Když přetopím na 130°C, prostě si to odšprkne za kotlem a hotovo. Mrkni na ten pojišťovák, určitě nefunguje ani na těch 2,5.

hodnocení

0x

Problematika tlaků v topném systému byla již zde několikráte diskutována. Pokud si naleznete následující otázky a prostudujete si je zcela jistě získáte odpověď, jak Váš problém řešit. _ miro

1. Tlak v expanzní nádobě

Autor: @milis Datum: 15.04.12 13:42 odpovědí: 10

2. Jaký zvolit tlak v topném systému

Autor: karelb Datum: 12.04.12 20:04 odpovědí: 26

hodnocení

0x

mě se stalo kratce po rekonstrukci topeni že jsem kontrolova tlak v expanzce.. bylo nam řečeno že tam ma byt tlak snad 1.1 nebo 1.2 a že to mame kontrolovat... samozřejmě jsem tam naměřil víc.. tak jsem upustil vzduch a dopustil vodu.. pak jsem zatopil.. no byl to docela traumatizujici zážitek... při dovršení teploty vody asi na 70 stupnu tlak v soustavě už snad mimo stupnici, pojištovak jen pokapkaval... dalších pár sekund na to pára a ze spoje mezi kotlem a potrubil začla chcat voda.. no byl to v tu chvili hrozny pocit.. skočil jsem hned po bezpečáku a otevřel ho... tlak klesl.. ufff... expanzku jsem znova natlakoval podle navodu bez vypuštění celeho systemu a je to ok.. po roztopeni na těch 80 by měl tlak vzrust v soustavě asi o těch 4-5 desetin.. akorat tedkom nevim jestli při poklesu tlaku jenom pumpovat expanzku nebo to střídat.. a měření tlaku v expanzce asi nema moc vyznam, že?

ladaadal*

Mám dvě poschodí nad sklepem. Expanzi při napuštěném studeném systému kontroluju tak 1x ročně až obrok a dofukuju na 0,9-1,0. Jinak občas dopouštím vodu, abych to držel za studena na 11m kvůli žebříku v koupelně - ten je nejvejš.

mirma13*
hodnocení

Tak to já mám také svě poschodí nad sklepem a žebřík mám také nejvýš. Netušila jsem, že se musí dofukovat expanzka, no ženská.

ladaadal*

Nic si z toho nedělej, to neví plno lidí, dokud jim nepřestane fungovat. Nech napuštěný řád asi na těch 11metrů a manometrem (jako pneumatiky u auta) změř expanzi, případně dofoukni na 0,9. Já to právě zkoušel na 1,1 a bylo to už moc. Pak jen trochu sleduj, jak se hýbe tlak při topení, měl by se zvedat dle velikosti řádu a expanze, ale neměl by ani při 95°C dosahovat moc blízko hranici pojišťováku. Mě to leze z 11 metrů při 20°C na 18-19 při 90°C.

Pojišťovák by ti měl vyhodit vodu při 25.

hodnocení

0x

Mirmo,a jak dlouho používáte ty staré panelové radiátory? Jestli je 35 let používáte s otevřenou expankou tak počítejte s tím že pujdou další do šrotu.A jestli máte nový expanzomat tak ten je z továrny nafouklý tušim na 1.5bar , i tak ho zkontrolujte tlakoměrem na pneumatiky.

má se nafoukat na 1.5al před napuštěním systému.. nevím jestli ten tlak pak neni o něco vyšší

wrana

Promiňte, ale je hloupost dávat do souvislosti otevřenou expanzku a korozi radiátoru. Pokud je systém používaný tak není ve vodě kyslík a trubky jsou zevnitř maximálně špinavé, ale néé rezavé! Toto je zkušenost z praxe. Otevřený systém ma problém v tom, že se musí dopouštět voda která se odpaří nebo přeteče, záleží jak velkou máte nádobu nahoře. No a ta nádoba nahoře může mít problém, ale né trubky a radiátory. S pozdravem Vrána.

Milý(á) Wráno, já nepsal ani slovo o souvislosti otevřené expanzky s korozí radiátorů. Dávám v souvislost vyšší tlak v systému a staré radiátory zvyklé na tlak pouhé výšky vodního sloupce. Nyní je v systému vyšší tlak a na tech starých plecháčích se začnou ozývat slabá místa.Toto je také zkušenost z praxe :) Díky

wrana

Aha, tak to jsem špatně pochopil, ale píšete, že okruh s otevřenou expanzkou má po 35letech ukončenou životnost.

Myslíte, že s tlakovou by na tom byl lépe? Nemyslím to ironicky, opravdu mě to zajimá.

Díky Vrána

pecenkav*

Byl by na tom lepe, protoze se neodparuje voda, tim padem se nemusi porad dopoustet a tak se do systemu nedodava porad nova voda obsahujici vodni kamen, ktery se pokazde usadi v systemu a tim se potrubi zanasi. V otevrene nadobe se mezi minimalni a maximalni hladinou na stenach usazuje vodni kamen, pod kterym to prez leto vysychanim zacne rezavet, az nadrzka prorezne a tece, po uplnem vyschnuti vrstvy kamene se ta vrstva zacne odloupavat od sten, spadne na dno nadrzky, kde se dostava do vyusteni potrubi, kterym zapadne az na dno nejake odbocky, nebo podle toho, jak je vyreseno napojeni do systemu, kde se postupne vytvori hromadka kamene, ktera dokaze uplne zabranit proudeni vody v systemu a do nadrzky, pak to v tom miste dokaze uplne zarust, nebo se to stane i jenom na vrsku tesne pod nadrzkou, protoze nikdo v lete vodu nedoleva, tak vyschne az pod napojeni k nadrzce, tam se postupne nabali kamen na steny privodni trubky, ktera se postupne uzavre a zaroste, cimz zacinaji dalsi problemy s tim, ze se v podstate ze systemu stane system uzavreny, ale bez moznosti expandovat a jelikoz v systemu do te doby nebyla nutnost instalace pojistneho ventilu, muzou zacit praskat radiatory a kotel.

wrana

Děkuji za velice detailní odpověď, otevřená expanzka je i můj případ tak mě to zajímá.

Bohužel mám v systému 550l vody a tak si myslím, že tlaková expanzka nepřichází v úvahu a s tím rezavěním nádržky máte pravdu, loni jsem ji měnil, protože už byla totální šrot.

pecenkav*

A co treba se kouknout na tohle? akoupelnyatopeni.cz/...

doplněno 06.12.12 16:33:

Sice je vetsi, nez by bylo potreba, ale tech 20 litru navic neni na skodu, prave naopak, nebyly by vykyvy tlaku skoro zadne.

doplněno 06.12.12 16:51:

A jeste dodatek pro wranu, neni pravda, ze v zavodnenem systemu neni kyslik, zadny radiator se neda uplne odvzdusnit, jelikoz vyvody z nej nejsou nikdy na povrchu a v tech zebrech a nebo deskach nad urovni odvzdusnovaku je mraky vzduchu, ktereho se neda uplne zbavit, proto se ma odvzdusnovat, pokud je to mozne (treba v pripade etazoveho topeni, kdy jsou telesa ve stejne vysce) az do uplneho odpusteni tlaku tak, aby kazdy radiator v podstate odkapal a nezustal zadny tlak vody. Pak se zavrou odvzdusnovaky, dopusti se voda na potrebny tlak, tim se vzduchove bubliny stlaci a tim se docili vlastne minimalniho prostoru, zaplneneho vzduchem.

V tech vzduchovych bublinach je prave obsazen kyslik, steny nejsou chraneny vodou, dochazi k okyslicovani sten a za par let je tam dirka,to jsou ty pripady, kdy hnije radiator ve vrchni casti, vsimni si, ze to neni skoro nikdy nekde v pulce vysky radiatoru, to by byla spis vada materialu a nebo bodova koroze, ale stava se to v horni casti, v urovni odvzdusnovaku, protoze tam je prave hladina vody a to nejkrytictejsi misto.

doplněno 06.12.12 16:54:

Trubky tecou jedine v mistech vady materialu a nebo tam, kde to nepatrne slzi treba ve svaru, nebo v zavitu, nebo ve sroubeni, stiha se to odparovat, tim padem si toho bezny lidi ani nevsimnou, pak jednou prijdou domu a ceka je louze a soused ze spodniho bytu prede dverma.

pecenkav*

S tim vyssim tlakem nemas tak uplne pravdu, pokud mas spravnou velikost uzavrene nadrzky a mas spravne nastaveny tlak vzduchu v ni a napustenou vodu do systemu podle vysky vodniho sloupce, tak, jak by to melo byt, pak mas v systemu tlak stejny, jako pri otevrene nadrzce, ktera byla predtim umistena nekde u stropu a nebo na pude.

hodnocení

0x

Taky se divím. Z jakých důvodů by měl být a nebo je v uzavřeném topném systému vyšší tlak než v otevřeném?

Samotnému uzavřenému systému pro jeho správnou činnost stačí tlak v podstatě stejný, podle výšky vodního sloupce, jako při otevřeném expanzomatu - . Pokud máte tlak znatelněji vyšší, zvyšuje-li se znatelně při zahřívání náplně v topení, je množství kapaliny a vzduchu, a z toho kolísající tlak v systému, chybně nastaveno. O této problematice se zde jíž několikrát diskutovalo a vysvětlovalo.Stačí jen pohledat ,

npř . Jaký zvolit tlak v topném systému

Autor: karelb Datum: 12.04.12 20:04 odpovědí: 26

duležíte je zakladni nastaveni expanzky.. pokud to po dozkoušeni neblbne tak je ok a dle mého názoru se pouze dofoukava vzduch do expanzy a řídím se manometrem co je v potrubí... takto to dělám doma já a bez problemu.. tlak při 80-90 stupnich se zvýší v systému asi o 0,2 -0,3 .. takto to ma spravně fungovat.. pak se ještě zeptam.. na chalupě mame plynovy kotel a je tam expanzka pouze 18 litru.. je to docela velky barák... zhruba kolem 10 radiatoru.. doma to mame podobně ale mame myslím 35l... ted jsme byli na zimu vypustit vodu, tak jsem to zkoumal, a taky jsem zjistil že expanska totalně bez vzduchu.. se divim že to nejeblo někde..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]