Nejste přihlášen/a.
Máme na chalupě problém, se kterým si žádný místní elektrikář ani samouk neví rady, vyzkoušeli jsme všechno možné. Čerpadlo z vrtané studny často nevypne a voda stříká ze zdi. Čistili jsme, dofukovali vzduch, což pomohlo na chvilku. Jsme naprostí laici a tak si jenom zoufáme. Expanzní nádoba je na 80 l, všechno je jen několik let staré a nikdo s tím nijak nemanipuloval, jen jsme několikrát vyměnili na jednu z rad spínač, což bylo taky nanic. Poradí někdo, nebo doporučí řemeslníka, nejlépe na Prachaticku nebo v Praze? Helena
Dobrý den. Že tento problém nevyřešíte Vy, kterí o tom nemají potuchy chápu. Co ale nechápu, je fakt, že to nevyřeší ani lidi, kteří by to měli vědět. A zde si nejsem jist výběrem těch odborníků. Tlakový spínač při poklesu tlaku přez mebránu sepne okruh a to čerpadlo prostě tlačí vodu do tlakové nádoby.Jakmile stoupne tlak na nastavenou hodnotu, tak přez stejnou mebránu se ten el. okruh vypne. Čili, když to při polkesu tlaku zapne, tak asi menbrána je v pořádku a nyní záleží na nastaveném vypínacím tlaku. A jaký je maximální tlak přípustný pro tlakovou nádobu je napsané na štítku. Aby to celé bylo funkční a bezpečné, musí být vypínací tlak toho spínače menší, jak je povolená hodnota tlaku v tlakové nádobě. To je takový základ. A podle toho, že píšete, že Vám stříká voda, když to čerpadlo nevypne usuzuji, že tam máte pojistný ventil, který má nastavený také nějaký tlak. Při překročení toho tlaku prostě dojde k otevření ventilu a voda stříká, kam se ji zlíbí. Podle mě by ty všechny tlaky měly být v jakési posloupnosti. Např. max tlak v nádobě je tabulkově 10 barů, vypínací tlak třeba 3 bary a tlak na pojistném ventilu více jak 3 bary a méně než je max povolený tlak v tl.nádobě 10 barů, takže třeba 5 barů. Tlak 1 bar je přibližně 1 atmosféra, přibližně 0,1MPa a 760 torrů. A na posouzení celé Vaší závady si pozvěte nějakého odborníka vodotopotplyn, než elektrikáře. S pozdravem Laďa
Ked to niekedy vypne a niekedy nie tak bude asi vadny tlakovy spinac.Moze v nom byt necistota dosledkom coho raz vypne inokedy nie.Este by mohla byt aj netesnost potrubia,ktora sa ukaze az skoro pri vypinacom tlaku azacne prepustat vodu cim sa znizi tlak a spinac nevypne ale cerpadlo tlaci vodu dalej.
Vypada to na pricpanou vstupni dirku do tlakoveho spinace, tim padem se do nej nedostava dostatecne rychle tlakova voda z cerpadla a tak bezi porad, a kdyz uz vypne, tak zase tlak odejde pomalu a nechce zapinat, ja ji musim doma cistit tak minimalne 1 x za 2 roky.
Sice menite tlakovy spinac, ale uz asi nikoho nenapadle propichnout tu zarostlou dirku.
Tlakový spínač má špatně nastavený vypínaci tlak .Zzřejně někde stříka přez bezpečnostní ventil spínač demontujte, propláchněte u vedení někde bývají i kuželové uzavírací kohouty. Vzal bych jej k nejbližsím instalatérum nebo studnařům zkotrolovat a tlak nastavit někdo zřejmně kroutil regulačním stavítkem, nebo má spínač ojiskřené spínací kontakty kyž nejsou správně utažené dráty na svorkách může to jiskřit a spékat se.
Mimo tlakového spínače to může dělat i pjistný venti. Pokud je vadný, nebo nastavený na moc nízký tlak, otevře se předčasně a sníží tlak v systému. Čerpadlo se pak nevypne, protože tlak v systému nedosáhne tlaku vypínacího. Na epanzce (či jinde) máte určitě manometr. Na něm by měly být tlakové poměry v potrubí vidět.
Děkuji za všechny rady, týkající se čerpadla. Fakt je, že s tlakem někdo z místních umělců také něco kouzlil. Vytisknu si všechny odpovědi a budu s nimi obcházet zbytek místních zatím neoslovených řemeslníků, snad padnu na nějakého mistra, který pochopí zadání. A elektrikářům se vyhnu, stejně už se tam na tom vystřídali všichni. Ještě jednou dík a držte naší rodině palce, zatím to vypadá, že nám chalupa odplave do údolí. Helena
Zdravím!
Nedávno jsem se dotazoval na propouštějící zpětnou klapku, takže jsem si i přečetl tyto rady. U mne to byla povolená zpětná klapka. Myslím, že "cukaturou" čerpadla při spínání se závit mírně povolil... Ale bylo to po 3 letech provozu... Už je zase ve studni, nádoba natlakována a č. ještě neseplo.
Páni rádci se zabývají technickým problémem, potíž je zde ale společenská a civilizační.
Pánům totiž uniklo, že jste z Prahy a jste na Prachaticku na chalupě. Domorodé obyvatelstvo si velmi rádo zažertuje na vrub chalupářů, zvláště jsou-li z města. Znám to, jednají se mnou obdobně a popisovat to nebudu, je to jejich specifický druh zábavy.
Jenom dovětek. Pobýval jsem asi 25 let ve II. největším městě republiky a poměrně často jsem byl na ulici dotazován zjevně venkovskými chlápky na cokoliv. Také mi občas strčili pod nos jakousi součástku, já měl poznat co to je, resp. to z nich vypáčit a řícti jim, kde se to dá koupit, a která šalina tam jede... Běda, kdybych to nevěděl, tak jsem blbej Brňák. Pokud se na něco zeptám zde, na venkově, tak mám takové "dobráky" jako ona paní z Prahy. Elektrikáře jsem raději táhl 90km, čerpadlo a veškeré příslušenství mi sestavili v Brně (a dovezli zdarma). To není reklama, to je fakt. Ve zdejším městečku jednak nevěděli co se od nich chce, ale věděli, že si musím koupit čerpadlo od nich, typ, ktery by stačil zásobovat malý panelák.
Tak proto ty nepochopitelné rady. Je možné, že týden či víkend na chalupě městského člověka vyspraví, ale soustavně soužití s nimi je utrpení. Paní bych radil prodat chalupu, protože je jasné, že se s nimi žít nedá. Já se zbavoval bytu v JČ 5 let, málem jsem skončil v blázinci... ale JČ už nikdy více...
Promiňte, nechal jsem se unést...
Unést jste se tedy opravdu nechal..
Ono to zdaleka není tak jak to popisujete...a funguje to "bezvadně" i v obráceném smyslu...tedy "venkovan ve velkém městě"..
Jednou jsem po mailech radil (zdarma jak jinak) jednomu člověku z "velkého města" (snadno Vás napadne z kterého), vyměnil
jsem si s ním hodně mailů...probral z technického hlediska všechno možné..a nebyla to rozhodně rada "na pět minut"...Pak to ale
došlo tak daleko, že bez reálné prohlídky stavby na místě jsem mu dál poradit nemohl..Tak jsem tomu člověku napsal že pokud
bychom se měli dopátrat nějakého konce problému a závěru, pak bych musel sednout do auta...a zajet se podívat na jeho
pozemek (dost daleko od místa mé kanceláře), že jestli chce, není problém, ale něco by to již stát muselo. Kdyby mi napsal že
děkuje, ale nemá zájem..pochopil bych to..v tom není problém. Jenže on se dále již vůbec neozval, co kdyby po něm "ten
jihočech" chtěl nějakou korunu, že?
Momentálně mám další problém s investorem z "velkého města"...objednal si práci...odeslal jsem mu ji...a víc se neozval..
Spřátelené firmě se kterou spolupracuji, dluží ten stejný investor také peníze...a ještě jim škrtá v rozpočtu i položky naprosto
opodstatněné...u dalších položek zaplatí jen materiál...a montáž zaplatit odmítá...
Další expert z "velkého města" dluží té stejné firmě již několik milionů Kč...
Váš pohled je tedy velmi jednostranný...a asi to nebude ten nejobjektivnější pohled.
To je mi líto, že máte tak nedobré zkušenosti s "velkým městem", resp. s firmami. Svým klientům radím, jaké smlouvy dneska uzavřete, takové budete mít zítra problémy. Často jsem vedl spory s řídícími pracovníky, aby nepoškozovali svoje zeměstnance. Náhoda tomu chtěla, že človíček, kvůli kterému jsem vedl těžký spor mi nejenže neuvolnil místo k sezení v šalině, znal mne a věděl, že mi to občas špatně chodí -po havárce). Človíček ale bleskurychle usnul... Asi to tak má být.
Je mi také líto, ale moje neblahé zkušenosti s JČ prostředím jsou mnohaleté, více jak 37 let. Nelze všechny házet do jednoho pytle a také se tomu snažím ubránit, ale i ta hrstka přátel občas názorově "ujede" ke své většině.
Já vlekl balíky svetrů, ponožek, triček... pro zaplavené JČ a když jsem si zde koupil bydlení a přesídlil na výsostné území, připadal jsem si jako přezrálá broskev na zahradě. A nechce se mi na to ani vzpomínat.
Přeji Vám mnoho podnikatelských úspěchů a buďte opatrný s kým obchodujete. Máte přeci k dispozici také "obranné" reflexy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.