Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vím, že téma dupání od sousedů je zde i jinde na webu častým dotazem, no nicméně jsem ještě nenašel kloudnou odpověď na tento problém.
V mém případě sousedé nade mnou nemají ještě naštěstí plovoucí podlahu, ale i tak je dupání dost slyšet. Jednak mají dost běhavou holčičku, jednak dále jich v bytě 3+1 bydlí asi ještě 5 dospělých a pokud jde bytem chlap 100kg a bez bačkor, je to dost znát.
Byt je pronajatý a budu teď s majitelem řešit, jak to odhlučnit. Je to otázka peněz (přesněji mojich peněz), no ale sotva čekat, že si někdo udělá kvalitní izolaci podlahy do pronajímaného bytu. I tak je to podlě mě lepší než platit izolační podhledy u mě nebo se soudit.
Současný stav podlah v bytě nade mnou je:
chodba a pokoje: koberec na betonu
obývák. PVC (prý na koberci)
kuchyň a koupelna: dlažba (tu holt nechat být)
To se zdá jako celkem dobrá izolace, nicméně je slyšet to běhání holčicky i běžné chození a taky časté pády čehosi těžkého na zem. Nemyslím, že by to byla nějak vina obyvatel bytu, i když samozřejmě bych tam uvítal jednoho polochromého důchodce radši než 5 aktivních lidí , spíš je problém principiálně v tom domě. Jinak v panelácích bydlím celý život, takže nejsem někdo, kdo se právě přistěhoval z klidného RD.
Co byste doporučili za izolaci a krytinu?
Nemusí to nutně být plovoučka, ale taky proč ne. Důležitý je, abych si pomohl vůči tomu, co tam je a aby to taky nestálo moc. Taky by se jim asi nelíbilo, kdybych jim tam cpal nějaký 5cm silný polystyren, to by asi neprošlo už kvůli výškovému rozdílu vůči kuchyni a koupelně.
Předem děkuji moc za vaše rady.
Fikuss
Vy se prostě (pokolikáté již..) snažíte nalézt řešení, které neexistuje.
Hluk se v betonových stavbách nešíří zdaleka jen podlahou...ale je tam spousta dalších zvukových "mostů".
Nejsem akustik..., ale jsem hodně přesvědčen, že v tomto případě je to prakticky neřešitelný problém.
Podlahu navýšit nelze...když, tak jen v řádu milimetrů..Ano lze tedy pod plovoucí podlahu dát izolaci 6mm silnou...a pak plovoucí podlahu 7-9mm..ale to o 15mm zvýší konstrukci podlahy..a to už je dost.
U 6mm izolace z XPS pod plovoucí podlahu se uvádí zlepšení asi o 9%..
Izolace stropu "odspoda" tedy ze strany od Vás také velký smysl nemá...hluk si prostě v betonové konstrukci cestu najde.
Takže znovu zopakuji, že podle mne je to prakticky neřešitelný problém (v případě stávajícího panelového domu...a bez obrovských dalších investic).
Ideální to samozřejmě nebude nikdy, ale co mám dělat? Odstěhovat se?
Prostě hledám řešení typu jak píšete - tato izolace má smysl, tato ne... s tím, že mi je jasné, že idylka to nikdy nebude.
Podhledy - ano, to je prakticky bezpředmětné protože to jde, jak píšete, celým skeletem domu. Takže jde odchutit ten hluk tam, kde vzniká, než se přenese do skeletu.
Jelikož mám nad sebou byt, ve kterém se střídají nájemníci a poslední cca 3 roky taky plovoucí podlahu, tak si dovoluji prohlásit, že plovoucí podlaha je neštěstí pro ty, kdo pod ní bydlí. Je na ní slyšet každý krok a když na ni něco upadne, tak podlaha vibruje ještě pěknou chvíli. Takže podle mé zkušenosti není nad klasiku, tedy lino a koberec.
doplněno 15.04.11 14:58:Kromě toho plovoucí podlaha skvěle funguje jako membrána mikrofonu.
Fikussi.
Problém průzvučnosti podlah je dost velký problém nejen v panelácích.Rozhodně nelze vyřešit s použitím polystyrenu.Pokud se dá přidat pod podlahovou krytinu něco,tak jedině vláknitý materiál.Pod plovoučky je dnes na trhu řada kročejového tlumení různé kvality a účinnosti z řady materiálů.Ale nejlevnější a nejspolehlivější je Hobra - dřevovláknitá deska.Pod jiné typy podlahových krytin lze použít minerální vlnu a na ni opět deskový materiál,nejlépe sádrovláknité desky.Na ně už je možno pokládat nejlépe koberec,ale na trhu jsou i materiály kobercového PVC i s vláknem - Sametový vinyl.Ale toto vše je náročné na místo,zvedne se podlaha až o 100 mm.Okolo položené desky se pak nechá mezera,která se zapění.Nutno je uvolnit trubky,procházející stropy a mezeru opět zapěnit PUR pěnou.Přenos hluku po trubkách se velice sníží po výměně za plastové,pokud u vás ještě fungují pozinkované stoupačky.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.