Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha v paneláku - jaká protihluk. izolace?

Od: fikuss* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

vím, že téma dupání od sousedů je zde i jinde na webu častým dotazem, no nicméně jsem ještě nenašel kloudnou odpověď na tento problém.

V mém případě sousedé nade mnou nemají ještě naštěstí plovoucí podlahu, ale i tak je dupání dost slyšet. Jednak mají dost běhavou holčičku, jednak dále jich v bytě 3+1 bydlí asi ještě 5 dospělých a pokud jde bytem chlap 100kg a bez bačkor, je to dost znát.

Byt je pronajatý a budu teď s majitelem řešit, jak to odhlučnit. Je to otázka peněz (přesněji mojich peněz), no ale sotva čekat, že si někdo udělá kvalitní izolaci podlahy do pronajímaného bytu. I tak je to podlě mě lepší než platit izolační podhledy u mě nebo se soudit.

Současný stav podlah v bytě nade mnou je:

chodba a pokoje: koberec na betonu

obývák. PVC (prý na koberci)

kuchyň a koupelna: dlažba (tu holt nechat být)

To se zdá jako celkem dobrá izolace, nicméně je slyšet to běhání holčicky i běžné chození a taky časté pády čehosi těžkého na zem. Nemyslím, že by to byla nějak vina obyvatel bytu, i když samozřejmě bych tam uvítal jednoho polochromého důchodce radši než 5 aktivních lidí :) , spíš je problém principiálně v tom domě. Jinak v panelácích bydlím celý život, takže nejsem někdo, kdo se právě přistěhoval z klidného RD.

Co byste doporučili za izolaci a krytinu?

Nemusí to nutně být plovoučka, ale taky proč ne. Důležitý je, abych si pomohl vůči tomu, co tam je a aby to taky nestálo moc. Taky by se jim asi nelíbilo, kdybych jim tam cpal nějaký 5cm silný polystyren, to by asi neprošlo už kvůli výškovému rozdílu vůči kuchyni a koupelně.

Předem děkuji moc za vaše rady.

Fikuss

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vy se prostě (pokolikáté již..) snažíte nalézt řešení, které neexistuje.

Hluk se v betonových stavbách nešíří zdaleka jen podlahou...ale je tam spousta dalších zvukových "mostů".

Nejsem akustik..., ale jsem hodně přesvědčen, že v tomto případě je to prakticky neřešitelný problém.

Podlahu navýšit nelze...když, tak jen v řádu milimetrů..Ano lze tedy pod plovoucí podlahu dát izolaci 6mm silnou...a pak plovoucí podlahu 7-9mm..ale to o 15mm zvýší konstrukci podlahy..a to už je dost.

U 6mm izolace z XPS pod plovoucí podlahu se uvádí zlepšení asi o 9%..

Izolace stropu "odspoda" tedy ze strany od Vás také velký smysl nemá...hluk si prostě v betonové konstrukci cestu najde.

Takže znovu zopakuji, že podle mne je to prakticky neřešitelný problém (v případě stávajícího panelového domu...a bez obrovských dalších investic).

fikuss*
hodnocení

Ideální to samozřejmě nebude nikdy, ale co mám dělat? Odstěhovat se?

Prostě hledám řešení typu jak píšete - tato izolace má smysl, tato ne... s tím, že mi je jasné, že idylka to nikdy nebude.

Podhledy - ano, to je prakticky bezpředmětné protože to jde, jak píšete, celým skeletem domu. Takže jde odchutit ten hluk tam, kde vzniká, než se přenese do skeletu.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Jelikož mám nad sebou byt, ve kterém se střídají nájemníci a poslední cca 3 roky taky plovoucí podlahu, tak si dovoluji prohlásit, že plovoucí podlaha je neštěstí pro ty, kdo pod ní bydlí. Je na ní slyšet každý krok a když na ni něco upadne, tak podlaha vibruje ještě pěknou chvíli. Takže podle mé zkušenosti není nad klasiku, tedy lino a koberec.

doplněno 15.04.11 14:58:

Kromě toho plovoucí podlaha skvěle funguje jako membrána mikrofonu.

jabraka*
hodnocení

0x

Fikussi.

Problém průzvučnosti podlah je dost velký problém nejen v panelácích.Rozhodně nelze vyřešit s použitím polystyrenu.Pokud se dá přidat pod podlahovou krytinu něco,tak jedině vláknitý materiál.Pod plovoučky je dnes na trhu řada kročejového tlumení různé kvality a účinnosti z řady materiálů.Ale nejlevnější a nejspolehlivější je Hobra - dřevovláknitá deska.Pod jiné typy podlahových krytin lze použít minerální vlnu a na ni opět deskový materiál,nejlépe sádrovláknité desky.Na ně už je možno pokládat nejlépe koberec,ale na trhu jsou i materiály kobercového PVC i s vláknem - Sametový vinyl.Ale toto vše je náročné na místo,zvedne se podlaha až o 100 mm.Okolo položené desky se pak nechá mezera,která se zapění.Nutno je uvolnit trubky,procházející stropy a mezeru opět zapěnit PUR pěnou.Přenos hluku po trubkách se velice sníží po výměně za plastové,pokud u vás ještě fungují pozinkované stoupačky.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]