Nejste přihlášen/a.
Možná hloupá otázka ( laická )..při rekonstrukci bytu instaluji přímotopy a zároveň klimatizaci s tepelným čerpadlem..ČEZ chce, abych měl HDO pro bojler, HDO pro přímotopy a také HDO pro TČ. Můj laický dotaz: relátka 22hod spínají nebo 2zbylé hodiny rozpínají při sazbě tepelné čerpadlo? Stejný dotaz je na přímotopy: relátka 20hod spínají nebo 4hod rozpínají? A jak je to s bojlerem, který se "nabíjí" jen 8hod? Díky moc za stručné vysvětlení..
1x
HDO (Hromadné Dálkové Ovládání) je impulz, kterým distributor elektrické energie sepne ve vašem elektroměru režim nízkého tarifu (nočního proudu, chcete-li). To znamená, že veškerá spotřeba Vaší domácnosti se započítává v této nižší tarifní sazbě. Této skutečnosti se využívá běžně tak, že od elekroměru vede do vašeho rozváděče (pojistková skříň, chcete-li) kabel, který tímto impulzem sepne ovládací relé (tzv. stykač) zátěžových spotřebičů (např. boiler, přímotop, atp.) a tyto spotřebiče se v tento moment zapnou právě proto, že elektroměr měří nižší sazbu za odběr. Spotřebovávají tak vždy jen tu levnější energii.
Pokud je elektroměr přepnut v normální sazbě, tyto spotřebiče jsou vypnuté a Vy byste musel ručně sepnout stykač, abyste je mohl zapnout. Pokud Vám nevadí, že tyto spotřebiče pojedou i na dražší proud, každý elektrikář Vám dokáže realizovat jednoduché přepojení a můžete je využívat po celý den.
V praxi se to pužívá pouze u účelových staveb, např. boijery v jídelnách jsou v provozu po celý pracovní den, bez ohledu na tarif, atp. V domácnosti se to nevyplatí, protože 22h nízkého tarifu pro přímotopy a 8h provozu boileru bohatě stačí, fígl je v tom, že se nikdy nejedná o celé hodiny bez provozu. 2 hodiny rozdělené do několika krátkých časových úseků v průběhu dne na fungování přímotopů nebudou mít vliv, to samé platí pro boiler, protože se jedná o akumulační spotřebič a trvá celé dny než úplně vychladne, ale jen několik minut než dohřeje.
S pozdravem
ElKante
Děkuji všem za odpověď..po odpovědích VONTAZANDA a ELKANDE jsem si myslel, že je mi to jasné. VONTAZANDA píše (sepnutý 8hod, sepnuté 22hod, sepnuté 20hod )..ELKANDE píše HDO je impuls-sepne relé. Tak jsem si to vyložil tak, že relátka spínají a jsou seplá daný počet hodin. Pak ale napsal LADAJASKVA -přístroje blokovány ve vysokém tarifu, blokační relátka..z této odpovědi to působí, jako že signál přijde na pár hodin blokovat..ne na X hodin spínat. O to mi v otázce šlo..chtěl jsem jako laik vědět, jestli např. přímotop je 20hod spínán, nebo naopak 4hod blokován..existují přeci relé spínací a nebo rozpínací ( nebo se pletu? )
Díky Hanz
0x
Přiznám se že jsem moc nepochopil otázku ale odpovím a třeba se sejdeme
Budete mít jedno HDO které bude mít asi tři relátka v HDO která vám budou ovládat blokování jednotlivých spotřebičů. Vy budete mít v bytovém rozvaděči běžný spínací stykač který bude ovládán relátky z HDO. Tzn. bojler bude sepnutý asi 8 hodin, TČ bude sepnuté 22 hodin a přímotopy budou sepnuté 20 hodin.
Nízkou sazbu Vám bude elektroměr počítat celých 22hodin pokud ve zbylých dvou nesepne něco jiného - třeba bojler nebo přímotopy... Celá tahle opičárna je kvůli tomu aby Vám mohli diktovat - ovládat kdy se vám nahřeje bojler, kdy k tomu zatopí přímotopy nebo TČ.
0x
Dobrý den. Vy jste to tak zamotal! HDO je pouze přepínač počítadel odběru el.proudu, které zaznamenávají jaký je odběr. Jedno počíta spotřebu ve vysokém tarifu a druhé počítá spotřebu v nízkém tarifu. A všechny spotřebiče musí být po dobu vysokého tarifu blokovány pomocí stykače. A mám vážné pochybnosti, že po Vás ČEZ chce 3 HDO. Spíše se jedná o ta blokační relátka. A zde si myslím, že stačí pouze jedno, protože ve vysokém tarifu budete pouze 2 hodiny a tak po tyto 2 hodiny budete současně blokovat provoz boileru, přímotopů i toho TČ. To si prosím znovu prověřte na ČEZu, zda jste to správně pochopil. S pozdravem Laďa
0x
ČEZ Vám do elektorměrového rozváděče osadí přijímač HDO kde jsou 3 relé (a,b,c). V domovním rozvádeči budete mít 3 stykače (a,b,c). Relé "a" bojler, "b" přímotop, "c" TČ. V tomto případě musí být mezi elměr. rozváděčem a domovním rozváděčem nataženy 3 ovládací vodiče.
V momentě sepnutí relé "c" se sepne stykač "c" a zapne se TČ . Analogiclky i ostatní relé. Pokud tedy nesepne relé v HDO nesepne se ani spotřebič připojený přes příslušný stykač.
A já jen doplním, že blokováním je myšleno, že přívod k uvedeným spotřbičům vylučuje použití ve vysokém tarifu. A dále, že v podmínkách distribuční společnosti je uvedeno, že TČ můžou vypnout i v těch 22hodinách, takže ten NT můžou zkrátit. A vzhledem k tomu, že existují lidé hračičkové a sledují to, tak to dodavatelé skutečně dělají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.