Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínané či rozpínané kontakty pro přímotopy?

Od: hanz* odpovědí: 6 změna:

Možná hloupá otázka ( laická )..při rekonstrukci bytu instaluji přímotopy a zároveň klimatizaci s tepelným čerpadlem..ČEZ chce, abych měl HDO pro bojler, HDO pro přímotopy a také HDO pro TČ. Můj laický dotaz: relátka 22hod spínají nebo 2zbylé hodiny rozpínají při sazbě tepelné čerpadlo? Stejný dotaz je na přímotopy: relátka 20hod spínají nebo 4hod rozpínají? A jak je to s bojlerem, který se "nabíjí" jen 8hod? Díky moc za stručné vysvětlení..

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elkante*
hodnocení

1x

HDO (Hromadné Dálkové Ovládání) je impulz, kterým distributor elektrické energie sepne ve vašem elektroměru režim nízkého tarifu (nočního proudu, chcete-li). To znamená, že veškerá spotřeba Vaší domácnosti se započítává v této nižší tarifní sazbě. Této skutečnosti se využívá běžně tak, že od elekroměru vede do vašeho rozváděče (pojistková skříň, chcete-li) kabel, který tímto impulzem sepne ovládací relé (tzv. stykač) zátěžových spotřebičů (např. boiler, přímotop, atp.) a tyto spotřebiče se v tento moment zapnou právě proto, že elektroměr měří nižší sazbu za odběr. Spotřebovávají tak vždy jen tu levnější energii.

Pokud je elektroměr přepnut v normální sazbě, tyto spotřebiče jsou vypnuté a Vy byste musel ručně sepnout stykač, abyste je mohl zapnout. Pokud Vám nevadí, že tyto spotřebiče pojedou i na dražší proud, každý elektrikář Vám dokáže realizovat jednoduché přepojení a můžete je využívat po celý den.

V praxi se to pužívá pouze u účelových staveb, např. boijery v jídelnách jsou v provozu po celý pracovní den, bez ohledu na tarif, atp. V domácnosti se to nevyplatí, protože 22h nízkého tarifu pro přímotopy a 8h provozu boileru bohatě stačí, fígl je v tom, že se nikdy nejedná o celé hodiny bez provozu. 2 hodiny rozdělené do několika krátkých časových úseků v průběhu dne na fungování přímotopů nebudou mít vliv, to samé platí pro boiler, protože se jedná o akumulační spotřebič a trvá celé dny než úplně vychladne, ale jen několik minut než dohřeje.

S pozdravem

ElKante

hanz*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď..po odpovědích VONTAZANDA a ELKANDE jsem si myslel, že je mi to jasné. VONTAZANDA píše (sepnutý 8hod, sepnuté 22hod, sepnuté 20hod )..ELKANDE píše HDO je impuls-sepne relé. Tak jsem si to vyložil tak, že relátka spínají a jsou seplá daný počet hodin. Pak ale napsal LADAJASKVA -přístroje blokovány ve vysokém tarifu, blokační relátka..z této odpovědi to působí, jako že signál přijde na pár hodin blokovat..ne na X hodin spínat. O to mi v otázce šlo..chtěl jsem jako laik vědět, jestli např. přímotop je 20hod spínán, nebo naopak 4hod blokován..existují přeci relé spínací a nebo rozpínací ( nebo se pletu? )

Díky Hanz

vojtazanda*
hodnocení

0x

Přiznám se že jsem moc nepochopil otázku ale odpovím a třeba se sejdeme:)

Budete mít jedno HDO které bude mít asi tři relátka v HDO která vám budou ovládat blokování jednotlivých spotřebičů. Vy budete mít v bytovém rozvaděči běžný spínací stykač který bude ovládán relátky z HDO. Tzn. bojler bude sepnutý asi 8 hodin, TČ bude sepnuté 22 hodin a přímotopy budou sepnuté 20 hodin.

Nízkou sazbu Vám bude elektroměr počítat celých 22hodin pokud ve zbylých dvou nesepne něco jiného - třeba bojler nebo přímotopy... Celá tahle opičárna je kvůli tomu aby Vám mohli diktovat - ovládat kdy se vám nahřeje bojler, kdy k tomu zatopí přímotopy nebo TČ.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Vy jste to tak zamotal! HDO je pouze přepínač počítadel odběru el.proudu, které zaznamenávají jaký je odběr. Jedno počíta spotřebu ve vysokém tarifu a druhé počítá spotřebu v nízkém tarifu. A všechny spotřebiče musí být po dobu vysokého tarifu blokovány pomocí stykače. A mám vážné pochybnosti, že po Vás ČEZ chce 3 HDO. Spíše se jedná o ta blokační relátka. A zde si myslím, že stačí pouze jedno, protože ve vysokém tarifu budete pouze 2 hodiny a tak po tyto 2 hodiny budete současně blokovat provoz boileru, přímotopů i toho TČ. To si prosím znovu prověřte na ČEZu, zda jste to správně pochopil. S pozdravem Laďa

zakus*
hodnocení

0x

ČEZ Vám do elektorměrového rozváděče osadí přijímač HDO kde jsou 3 relé (a,b,c). V domovním rozvádeči budete mít 3 stykače (a,b,c). Relé "a" bojler, "b" přímotop, "c" TČ. V tomto případě musí být mezi elměr. rozváděčem a domovním rozváděčem nataženy 3 ovládací vodiče.

V momentě sepnutí relé "c" se sepne stykač "c" a zapne se TČ . Analogiclky i ostatní relé. Pokud tedy nesepne relé v HDO nesepne se ani spotřebič připojený přes příslušný stykač.

kejki

A já jen doplním, že blokováním je myšleno, že přívod k uvedeným spotřbičům vylučuje použití ve vysokém tarifu. A dále, že v podmínkách distribuční společnosti je uvedeno, že TČ můžou vypnout i v těch 22hodinách, takže ten NT můžou zkrátit. A vzhledem k tomu, že existují lidé hračičkové a sledují to, tak to dodavatelé skutečně dělají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]