Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
mám doma Trabanta 601 r.v. 1969 a nemůžu ho nikdy nahodit za studena. Stačí jen když schladne cca 20 min po jízdě a už ho nenastartuju a můžu točit jako blázen. řeším to tak, že šplíchnu pod píst trochu benzínu a chytne na brnk. Pokud je zahřátý, max 15 min po poslední jízdě, chyte taky na brnk a bez plynu, o chvilku dýl už ne, musím pomoct tím benzínem pod píst. Nový svíčky sem koupil a nic, nemáte někdo tušení, co s tím může bejt? Nebaví mě neustále šroubovat svíčku :-/
Traboše jsem měl také a se stejným problémem. Řešilo jsem to tak, že jsem koupil injekční stříkačku 10ml i s jehlou. Jehlu jsem zapíchl do toho gumového kolena sacího potrubí tak, aby směřovala do karburátoru. Pak stačilo nabrat 5ml benzínu, stříknout to do sání a nastartovat. Nebylo třeba ani nic demontovat.
Jinak palivovou ani akcelerační pumpu u traboše nehledejte, žádnou nemá
Máte na mysli zhruba do těchto míst, viz foto, kam ukazuje šipka?
Napdlo mě ještě, jestli to nemůže být např. i indukčními cívkami? Že nedávají dostatečný proud na svíčku, která háže malou jistku, která zahřátému motoru nevadí, ale studenému ano?
Může to dělat i cívka pokud máte jinou určitě bych zkusil vyměnit nejdřív jednu pak druhou za zkoušku nic nedáte ono na dálku se těžko radí ale zkusit povyměnovat kus za kus a musí to fungovat
doplněno 01.05.12 12:23:Samozřejmně ten karburátor bych prošel jako první
To naprasklé sání za filtrboxem není dobré (aspoň omotat hliníkovou páskou). Tudy proudí nefiltrovaný vzduch, co se přisaje společně s pískem,prachem,pyly,... a motor se začne zadírat a zničí se (vytvoří se s olejem brusná pasta s těch nečistot).
Já to měl přímo v tom koleni, abych se nemusel hrabat až dolů ke karbecu a ten benzín se může lépe rozprášit. BTW - ten akumulátor vypadá hodně zajímavě - zejména ten tuning vázacíma páskama
To je staré foto, kde ten akumulátor sloužil pouze jako okruh, neměl jsem ještě normální baterku člověka, který vymyslel, že bude Trabant na 6V bych vystřelil z trenek. Teď už tam mám klasický akumulátor, ale bohužel musel sem za něj dát 2500Kč. Přitom 12V baterek bych mohl mít plnou p**** a zdarma :-/
Co se týče toho zlepšováku vstřikování benzínu přes koleno, zkoušel jsem to dnes a nic, záhy na to jsem zkusil Trabanta roztlačit jen tak na rovince sám - jestli to znáte: roztlačíte, rychle do toho skočíte, zařadíte, párkrát to zabublá a buď chytne nebo ne. Chytnul na první otočení pístu, ale přes starter ani ťuk.
Prozatím Vám děkuju za rady, indukční cívky někde doma mám náhradní, zkusím je vyměnit a uvidíme no. Karburátor jsem měl nedávno venku a nejevil žádné známky nečistot, ten bude v pořádku. Takže pokud to není těma indukčníma cívkama, tak už nevím
Já bych to hledal ve startéru,sežere všechen proud a na cívky zůstane málo.Jaké má otáčky,točí hodně,nebo líně,trabi chytá prakticky tak,že starter roztočí naplno a chytne to,když se vypne.
Vážený,pohyboval jsem se kolem Trabantu a davám Vám na zvážení vychytavku,ktery měl kamarad z dědiny na svem traboši.Použival 12v.baterii jen na startovaní.,protože měl také ,,přísun,,12voltovych baterii a to nasledovně.baterii 12v.měl v kufru z tama vedl kabel přimo na startér.Udajně starter 6voltu,vydrží kratkodobě i napětí12voltu.Ze spinací skřinky měl vyvedeny vodič zvlášt na tlačíko na palubovce na startovaní.pokud chtěl nastartovat ,zapnull klíček zapalování, zmáčkl tlačítko starteru a měl nastartované.Vše ostatní zustalo beze změny napajeno baterkou 6voltu.Jednu nevyhodu to mělo,musel tak jednou tydně baterku 12voltu nabít nebo vyměnit za ,,plnou,poněvadž to neměl udělano na dobijení z auta.Možna by to šlo i použít krátkobobě jako elektromobil,protože 12voltu uděluje starteru 6voltovemu větši otáčky.Dobre pořizení přeji traboši.
Díky za typ, škoda jen, že mě to nenapadlo nebo mi to někdo neporadil před koupí té 6-ti voltové. Ale až klekne, tak to tímto způsobem určitě nějak vyřeším, když říkáte, že je to možné, protože dávat za baterku 2500Kč už nechci :-/
startér to sice vydrží ale ta cívka už ne po pár startech odejde je jednoduší sehnat na vrakárně věci a předělat si trabiho na 12V
Problém je v přívodu paliva, určitě vyčisti celý karburátor, rozeber,profoukni jehlu, a pk to skus nahodit mělo by to šlapat jako hodinky...
Ale když by byl problém v přívodu paliva, proč za tepla chytne na brnk a po chvilce stání už ani ťuk?
Tak v prvni rade bych prosel palivovej system. Zkontroloval zda je spravne slozene tesneni mezi prirubou karbecu a motorem (je to papirova podlozka, klingeritova podlozka tlusta asi 5mm a zase papirova podlozka) Kdyz tam ty podlozky nejsou, karburator se ohreje a odpari se z neho benzin.
Podle uváděných potíží je jednoznačně závadou - nedostatek paliva ve směsí se vzduchem pro válce při startu za studena. Tento přirozený problém je řešen mechanizmem sytiče v karburátoru. Překontrolovat hlavně tuto část karburátoru a vyčistit , případně odstranit nedostatky. Neznám konkrétní konstrukci karburátoru u Trabanta , ale zpravidla se jedná o trysku sytiče a uzavírací klapku přívodu vzduchu do sání karburátoru. Sytič pracuje tak , že se uzavře (omezí) přívod vzduchu do karburátoru , tím vznikne při nasávaní při startu za touto klapkou vyšší podtlak , který vysává podle velikosti trysky více paliva , které musí být dostačující podle nároku motoru. Tím dojde k vyššímu nasycení směsi pro válce a správná funkce . To musí nahradit injekční stříkačku a další doporučení jak jsou zde uváděna. Na tento problém mají také negativní vliv netěsnosti sacího potrubí od karburátoru k válcům motoru. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.