Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer jsem novopečená řidička,mám problém z rozjíždění se do kopce zatím jezdím mimo provoz,jízda autem mě baví ale zatím si nejsem jistá,jak jste to měly Vy po skončení autoškoly?
měla sis říct v autoškole, že to chceš trénovat. tohle jsme dělali hned na první jízdě a dokud to nebylo dobré, nepokračovali jsme dál, bohužel to už asi nevrátíš.
Pokud jsi začátečník, zatáhni si ruční brzdu, vyšlápní spojku, dej tam 1, plynem trochu přidej do "ideálních" otáček (cca 2500 u benzinu, kolem 2000 u dieselu), pomalu pouštěj spojku a až ucítíš, že auto zabírá a chce se rozjet, ruční brzdu povol (doporučuji mít ji "vycvaklou" a v ruce už při přidávání toho plynu, ať se potom zbytečně nezdržuješ a netrpí spojka).
Postupně to můžeš trénovat a časem ti to i do prudšího kopce půjde třeba i bez ručky, chce to jen rychlou práci nohama a třeba si podržet brzdu patou (s ručkou je to lepší, ale když nebrzdí, jiná možnost nebyla :D )
ahojky tak to je přesně můj problém taky.ŘP mám taky krátce a rozjezd do kopce mi taky nejde a ani mě to v autoškole neučil s ruční brzdou Zkoušela jsem ty rozjezdy a vždy mi auto sjede kousek dolů a z toho mám strach když by za mnou někdo stál s autem,
Je potřeba zajet na vedlejší cestu,samože do kopce,kde nebudete nikomu vadit.A cvičit a cvičit až to půjde.Hlavně nepřidávat moc plynu ať neničíte spojku.Nechte si otevřené okénko ,ať ten motor slyšíte.
Dobrý den, ted dělám autoškolu na A,B a tohle kdybych neuměl tak mě učitel ke zkouškám ani nepustí. Já chci taky vašeho učitele ten muj je jak pes, uděláš něco blbě a hned si to slizneš.
s citem ve spojce se do kopce s vetsinou aut rozjedu na volnobeh el nedovoli motoru chcipnout a trochu prida sama , uz 1 faboe to dokaze
s většinou ano, já řídím Škodu 105 a Feldu 1.6 :D a autoškolu jsem dělal v Cliu 1.5 dci, tam to umělo, ale trénoval jsem do prudšího kopce, kde ten plyn byl už nutný
V autoškole mě to učily ale zatím mi to moc nejde,budu trénovat určitě se časem do toho dostanu,děkuji za odpověď))
Těch 2500ot mi přijde docela dost vždy jsem si vystačil max 1500 ,ale asi záleží na výkonu.Jinak tu blbost patou brzda a špičkou plyn jse se ani nesnažil naučit.Pokud je kopec prudší vypomůžu si ručkou,jinak stačí kalup a spojka.
Co je ale důležité,opravdu to chce cit a naučit.Nás to učil na "kopečku"který jsem na bicyklu ani nepoznal!Nakonec jsem se to naučil až v provozu.Měl jsem ale výhodu najezdil jsem na černo na cvičáku hejno km s vejdou OT a tankem na a nakonec i hejno najetých kiláků na pístu.
Tak toto je velmi řešené téma - chápu. Myslím, že jsem se tu jednou také ptal a bylo mi dobře poraděno, neb jsem se podle toho řídil a hodně mi to pomohlo.
Měl jsem to tak, že jsem od doby co jsem dosáhl na pedály jezdil s otcem pro dřevo do lesa. Bylo to ježdění na přesnost, takže člověk získal více citlivosti se spojkou. V autoškole mě instruktor "týral" ještě více - nyní mu děkuji. Když jsem si koupil auto, nebyl jsem jist záběrem spojky, tak jsem si zastavil v kopci a rozjet, zastavit, rozjet, zastavit,... držet auto v kopci na spojce atd. Sranda byla, když jsem koupil nové auto do firmy a dával jsem na roujezdech záležet. Jednou jsem zastavil v obrovským prďáku a až jsem se musel v duchu pochválit za ten excelentní rozjezd - bohužel jsem pak zjistil, že auto má systém pro rozjezd do kopce. Což je dost problém, když po celodením ježdění přesednu do jiného (bez systému)
Já měl problém akorát s rozjezdy na křižovatce, první měsíc mi to (jen v mojem autě) pořád chcípalo. Dnes už mám naježděno kolem 70.000km a je to mnohem lepší. Prostě časem Vás to naučí zkušenosti. Pokud Vám to nejde do kopce, tak přidat trošku víc plynu. Hlavně opatrně, ve volných chvílích si to párkrát zkuste někde kde nejsou auta a když to budete dělat měsíc každý den, tak pak už Vám to půjde snadno.
Ty wogo,
po ujeti 700 km to tazatelka bude umět pokud to natrenuje, po 7 000 km bude mistr rozjizdeni do kopce.
Ale nalitat 70 000 a jeste to neumet, to snad neeeee
Jde o to naučit se dvě věci současně:
1. pravá noha dávkuje plyn podle potřeby a tím udržuje otáčky motoru (nafta cca 1500 - 2000, benzín 1500 - 2500, záleží na autě, nákladu a kopci). Při vysokých otáčkách se pálí spojke, při nízkých motor chcípne nebo klepou venitly a motor málo maže.
2. levá noha pouští spojku do záběru opět odle potřeby.
Pokud se naučíte tyhle dvě věci dělat automaticky, tak rozjetí zvládnete v pohodě. Chce to cvičit nejlíp se slabým autem - každá chyba se hned projeví.
Postup při rozjetí do kopce: zabrzdit ručku, přejít do "visení na sojce",odbrzdit ručku a plynule se rozjet až do úplného sepnutí spojky. Bez ruční brzdy se rychle přešlápne z brzdy (odbrzdění) do visení na spojce a rozjezdu - pokud to umíte dobře, tak auto dozadu sjede jen o centimetry
kdo se tohle naučí na Škodě 105 do prudkého kopce a bez ručky, ten s tím už nikdy nebude mít problém
Ahoj. Ještě přihodím svoji zkušenost. Já se celou autoškolu rozjížděl i do poměrně prudkého kopce vždy přes brzdu, takže jsem měl vždycky nahnáno, když se za mnou na světlech do kopce postavilo nějaké auto, protože to samozřejmě vždycky trochu podjede Naštěstí se nikdy nestalo, že bych do někoho najel a dokonale jsem se to naučil. Chtěl jsem se ale naučil rozjíždět přes ruční brzdu. Tak mě vzal autoškolák do takového dlouhého kopce na pražském Barrandově a tam mě učil rozjíždět se přes ruční brzdu. Sice to není těžké, ale mně to vždycky chcíplo
Chce to, po zkouškách si vzít něčí auto, nejlíp svoje, a jet stoupnout si s ním pod kopec, dát výstražná světla a tak dlouho se rozjíždět přes ruční brzdu a přes brzdu normální, dokud se to nenaučíš dokonale. Vážně na tom vůbec nic není. Chce to vždycky přidat víc plynu. Já se vždycky řídil tím, než jsem se naučil s citem šlapat plyn, že "lepší, když to řve, než když to chcípne"
Jasně je to o cviku někdo to umí hned a někomu to trvá dýl,já jsem hold ten druhý případ budu to trénovat abych se do toho dostala.Děkuji moc za Tvojí odpověď))
Na podobné téma se již zde diskutovalo:Vzpomenu svoji metodu. 1. Nejprve je nutno nacvičit ovládání spojky. Spojku pomalu pouštět při zařazeném rychlostním stupni , sledovat kdy spojka začíná zabírat a v této poloze spojku zadržet (dále nepouštět) a mírnou její manipulací okolo tohoto bodu , nacvičit zadržení spojky v mírném záběru tak , že se vozidlo ještě nerozjíždí. Vozidlo se ještě nerozjíždí , ale je cítit , že rozjezd při dalším mírném uvolněním spojky již rozjezd nastane. Při ovládání spojky je nutno mít patu nohy opřenou o podlhu - spojku ovládat jen špičkou nohy , což zvýši citlivost v noze a nemůže se stát , že byť mírným záškubem vozidla ve směru jízdy , dojde k rychlému puštění spojky , vlivem setrvačné klidové síly nohy. 2. Při spolehlivém nacvičení a požití tohoto způsobu , pak není problém plynulého rozjedu do kopce , samozřejmě při současném pomalém přidávání plynu. 3. Zkušení řidiči dokáží takto rozjet vozidlo do kopce za požití jen brzdového pedálu (když v momentě záběru spolky přešlápne pravou nohu z brzdy na plyn a současně s pouštěním spojky přidává plyn. Takto se dá do kopce rozjet i bez použití ruční brzdy. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.