Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčení auta vs vlastnictví ŘP

Od: pipka* odpovědí: 16 změna:

Když půjčuji auto člověku, musím si podle zákona ověřit jestli ten člověk vlastní řidičák? Nebo je to jeho věc a zodpovědnost když ho nemá?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

3x

ve skutečnosti je vše jinak...zákony jsou bezzubé, vymahatelnost práva v ČR nulová ve vztahu k těm kteří v tom umí chodit, u ostatních to státu občas vyjde...

Můžete půjčit auto komu chcete, když dotyčný dopustí přestupku a někdo Vás obešle s bude chtít podat vysvětlení, doložíte že jste auto půjčila Pipině X., která ŘP má...

Někdo Pipinu X. vyslechne a ta vše popře...následne si Vás policie nebo správní orgán pozve a bude se ptát, jak to že Pipina X. vše popírá...

Odpovíte...Promiňte,. spletle jsem se, autop jsm půjčila Kikině X., tedy řídila ona...řidičák má...Kikina X. bude obeslaná k podání vysvětlení, ale vše popře...

A tak to půjde dokolečka dokola dokud nebude vše promlčeno...

mowla*

Dokud Kikinu či Pipinu nechytí za volantem nebo nezpůsobí nehodu...

repkin*

a někoho nezabije ...

pipka*
hodnocení

Ten člověk donedávna řp měl, a najezdil stovky km, tak nepřehánějte s tím zabíjením :)

mowla*

No - "najezdil stovky km" - LOL... Já mám najeto cca 1.5 mil. km...

BTW "donedávna řp měl" - no, pro nic za nic o něj asi nepřišel, ne? BTW - nehoda se může přihodit každému, já jen podotýkám, že dotyčný bez řidičáku riskuje nejen za sebe, ale i za toho, kdo mu auto půjčí...

repkin*

Kdyby to byl řidič, tak o ŘP nepřijde, když o něj přišel, je to břídil. Každý měsíc najezdím přes 1.000km a nemyslím si o sobě, že jsem dobrý řidič, budou tady jistě lidé, kteří najezdí mnohem víc, několikrát víc než já a taky si to o sobě nebudou myslet. Ale mají řidičák, narozdíl od Vašeho řidiče.*frajer*

pipka*
hodnocení

No právě toto se ted děje...! Děkuji za odpověď.

repkin*

A pak se správní orgán nasere, že z něj nu dělá ****** a napařímu mu pokutu jak dělo, za to, že si vymejšlí, až do výše 50.000,- *pivo*

buss
hodnocení

1x

Pipko, řidič zná! své povonnosti. Věděl a byl srozuměn..., nevěděl, ač...

repkin*

přesně tak, vědět měl a mohl a to k zabití z nedbalosti stačí

koukolik
hodnocení

0x

(2) Řidič nesmí
d) předat řízení vozidla nebo svěřit zvíře osobě, která nesplňuje podmínky podle § 3 odst. 2 a 3 ...

(3) Řídit motorové vozidlo může pouze
a) osoba, která je držitelem příslušného řidičského oprávnění podle § 81, ...

(Zákon o silničním provozu)

ale zde nikdo nepředává řízení, jen majitel vozidla zapůjčí vozidlo. Nemluvíme o tom, že osoba která si auto půjčila ho bude i řídit...

Dcera přijde a sdělí, "táto půjčíš mě auto"? "Jasně tady jsou klíčky. Však víš jak se máš chovat". Dcera předá klíče milenci, ten s tím bude jezdit.

Kde je porušení čehokoliv? (milenci bych auto nepůjčil, páč ho neznám)

repkin*
hodnocení

0x

I pokud nemá řidičák, tak mu ho můžete půjčit, samozřejmě ale s tím, že vozidlo bude řídit někdo, kdo řidičák má. Také jste ze zákona povinna(en) znát údaje o osobě, které auto půjčujete.

Jak psal někdo přede mnou, řízení motorového vozidla nesmíte dát na pozemních komunikacích nikomu, kdo nemá příslušné řidičské oprávnění.

mowla*
hodnocení

0x

Není to "jeho" věc...

Nesmíte umožnit řízení auta osobě bez řidičáku, opilému (či pod jiným ´vlivem´) ani jiným způsobem nesplňujícímu zákonné podmínky...

nerostouhou
a nevite nahodou co je za to za postich zrovna jsem kamosovi pujcil auto ze se jen otoci a hned ho chytli nadejchal a ja vedel ze pil

jak jste to věděl? vy jste mu dával dýchnout nebo odběr krve?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]