Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpusobilost k řízení mot. vozidel

Od: skrap* odpovědí: 8 změna:

Zajimalo by mne jak je to s amatéry (ne s řid. z povolání) . Jak často a zda jsou povini chodit ke zdravotním prohlídkám po dosažení věku 60 let . Je nějaký zákon či vyhláška?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Každý ridic je povinen podle zákona (§ 87 z. c. 361/2000 Sb.) absolvovat lékarskou prohlídku nejdríve 6
mesícu pred dovršením 60, 65 a 68 let a nejpozdeji v den dovršení stanoveného veku, po dovršení
68 let pak každé 2 roky.

skrap*
hodnocení

Díky za odpověď

hodnocení

1x

Já bych ještě doplnila, že platný posudek o zdravotní způsobilosti musí mít řidič při řízení vozidla u sebe. Jinak za to hrozí dost vysoké pokuty.

buss

Já bych ještě doplnil, že pokud tazatel má řp, zda neuvažovat o jeho vrácení...

sa*

bussi,je mi 65 a jsem na mentální úrovni zcela určitě výš než ty,ty už jsi ho vrátil?Jestli ne,měl bys.

Ale tu nejde jen o mentální úroveň! Jde o to, že stárnutím se horší zrak i sluch a každopádně prodlužuje reakční doba, což jsou záležitosti, které jsou v dnešním provozu sakramentsky potřeba. Podobný problém s řidičem seniorem řeším zrovna teď - tchánovi je 72 a stále chce jezdit, jenže má problémy s tlakem a už několikrát zkolaboval, naštěstí nikdy za volantem. Štěstí je v tom, že jeho obvoďák je manželky spolužák, tak jsme mu to vylíčili a on mu řízení zakázal. Ale stejně mu to nedá a pořád vymýšlí jak ten zákaz obejít. Já osobně považuji seniory za volantem za poměrně hodně rizikovou skupinu, štěstí je v tom, že většinou jezdí ve starých popelnicích a ne v offroudech jako silniční piráti formátu Trpišovského a spo l,jezdí pomaleji, takže pokud člověk jede v běžném autě, má většinou větší šance. Já mám už díky praxi celkem odhad, takže vidíc auto motající se nevelkou rychlostí po okresce zpozorním a dávám extra pozor. To ovšem nepomůže, pokud se dotyčný senior valí zezadu - dvakrát jsem to už od řidiče 65+ schytal, z toho jednou celkem dost. Pokaždé takřka za ideálních podmínek, slunečno, sucho, rovina. Prostě ti pánové měli reakční dobu jako záoceánský tanker a nedokázali zareagovat na kolonu aut v jednom případě a na to, že existují přechody v případě druhém. Jednou jsem jej naštěstí spatřil v zrcátku , když jsem stál na červené, pochopil jsem že vůbec nebrzdí a tak jsem v pudu sebezáchovy vyrazil do křižovatky a uhnul mu. Pročudil to kolem jakoby nic. Kolega spolujezdec to poté komentoval - Ty vo*e, rallye geront! Prostě to jsou lidé, kteří žijí v dobách, kdy benzín stál dvě koruny a když se potkaly dvě auta stejné značky, tak se zdravily, páč to byla událost.Provoz byl naprosto zanedbatelný proti dnešnímu blázinci. V tomto kontextu si velmi cením svého táty, který prostě sám usoudil, že už to není co zamlada, přitom najezdil přes milion kilometrů bez nehody - a prodal auto. Velmi rád ho kamkoliv dovezu, ale mám aspoň klid, že neublíží sobě, nebo jinému

skrap*
hodnocení

Velice trefně popsán muj problém . Jedná se totiš o tchána (73)

skrap*
hodnocení

Domníval jsem se že když se tu slušně na něco zeptám že též dostanu pokud možno slušnou odpověď Jak vidím Trpišovského akámoši jsou i zde! Sám nevím čemu se divím stačí se rozhlédnout a dívat se nééé jen na vozidlo ale též i na řidiče že.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]