Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co když se ztratí lístek za stěračem?

Od: cobrak* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

předem upozorňuju, že jsem slušný řidič, který zatím ještě nikdy neměl problémy se zákonem. Jen jsem viděl jedno zaparkované auto v zákazu a přišel k němu strážník, vypsal lísteček a dal mu ho pod stěrač. Mě ale napadlo, že když mu ho nějaký vtipálek vezme nebo mu ho třeba vítr odnese nebo déšť rozmočí, tak o tom řidič nemusí vědět. A já se dovoluju zeptat, jestli ten řidič má potom nějaký problém, že se nedostavil a "ignoruje" prohřešek nebo něco podobného. Protože může sednout do auta a jet vesele dál a nemusí o ničem vědět.

Děkuju za odpovědi.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím, že se vůbec nic neděje. Musí přijít výzva k podání vysvětlení poštou či osobně.

Viz třeba zde: straznici.com/...

hodnocení

1x

Cobraku, chválím Vás za toto: "že jsem slušný řidič, který zatím ještě nikdy neměl problémy se zákonem"

Strážník dá nějaký lísteček, který nemá právní důsledek pro nikoho, páč je nedůkazné doručení viníkovi. Příklad, synek si půjčí vozidlo, zaparkuje špatně, já jedu pryč a lísteček je tam. Co udělat? Můžu jako hrdina dojít na služebnu a zapaltit pokutu beze slova. Můžu zahodit lísteček do odpadků jako barbar. Můžu opět dojí na služebnu a sdělit, že vím kdo řídil, ale odmítám dále vypovídat.

Když si zvolím alternativu prostření, uložím lístek do odpadu, po čase dojde na adresu majitele (provozovatele) zapsaného v techničáku výzva k podání vysvětlení.

Pak zase můžu použít první odpověď, nebo třetí odpověď.

stačí takto vysvětlení? nelze trestat nikoho za nějaký lísteček..

cobrak*
hodnocení

A já Vám za chválu moc děkuji a doufám, že to tak vydrží i nadále. Též děkuji za podrobnou odpověď, která mi bohatě stačí. Mějte se hezky!

jarmulina
hodnocení

0x

Myslím,že později bude tento člověk v drápech exekutorů,protože si určitě policista dělá záznam pozn.značky,takže asi něco jako když někde u lékaře zapomenete zaplatit 30 Kč a vyroste ztoho tisícový dluh a nechci domejšlet co potom dál...dneska se nedělá nic spravedlivě...,chtělo byto aby se zde vyjádřil nějaký policista jak to chodí v reálu...

jarmulinko, silně se mýlíte, tak to určitě nemůže být...nesmíte všemu věřit...

dluhy rostou, pokud se o ně nestará.

ahasver4*
hodnocení

0x

Řekl bych,že snad u toho dnes musí dělat nějakou dokumentaci,snad to auto musí vyfotit...A určitě pak posílají nějakou výzvu...

doplněno 21.04.12 14:39:

Souhlasím,že člověk,který lístek nenajde,je pak asi překvapený..:)

cobrak*
hodnocení

Ano, vždy to vyfotí a potom dá lísteček :) Ale jde mi právě o to, jestli je potom chudák popotahován exekutory a má smůlu, že tam lístek nebyl a nemůže to nijak dokázat nebo jestli se to nějak dá vyřešit. Říkám chudák proto, protože někdy třeba člověk nekouká po značkách, protože kouá do mapy apod. :)

buss
hodnocení

0x

Oznámení o přestupku pro nepřítomného řidiče. Způsob konkrétního provedení zákon neuvádí. Buď přestupce vyhoví a dostaví se, nebo má-li "botičku" zavolá, asi se nesebere a neodjede na dovolenou. Nebo počká na písemnou výzvu k dostavení se za účelem podání vysvětlení a sepsání zápisu o podaném vysvětlení. Jistě, přredpokladem je doručení, pak je třeba si dávat bacha, zda to není pod kamerou. Nebo se vymluvit, že jsem byl jak doga a ...
Ale, spáchal jsem něco, nevidím důvod se nedostavit, dělat hrdinu.

stany*
hodnocení

0x

Pokud ridic ma za steracem listek, je povinen se do 5 pracovnich dni dostavit na prislusnou služebnu k projednani prestupku. Pokud se nedostavi ( ukradeny listek, rozmoceny apod.,), predava se prestupek do spravniho rizeni, kde prestupkova komise rozhodne o vysi pokuty ) Policajti samozrejmě delaji fotodokumentaci, ktera je k nahlednuti na sluzebne policie

stany, hluboce se mýlíte, komu uloží přestupková komise pokutu? jak zjistí kdo řídil?

cobrak*
hodnocení

Dobrý večer Milane. Mohu Vás poprosit, abyste mi tuto problematiku trochu přiblížil? Myslím, že to určitě víte. Děkuju.

stany*

Milane, policie zjistí majitele vozidla, toho si předvolá a ten musí vědět, kdo vozidlo řídil a podat vysvětlení. Pokud řídil majitel vozidla případně s lístečkem příjde řidič, vyřeší se to blokovou pokutou, pokud majitel vozidla neřídíl, musí sdělit kdo ridil, potom policista postupuje spis na přestupkové oddělení. Výše jsem to napsal zjedodušeně, za což se Vám omlouvám, nicméně mám pravdu.

Stany, právě že to tak není úpně.

"policie zjistí majitele vozidla, toho si předvolá a ten musí vědět, kdo vozidlo řídil a podat vysvětlení odmítnout vypovídat"

"pokud majitel vozidla neřídíl, musí sdělit kdo ridil" právě že nemusí sdělit kdo řídil. V tom je ta chyba, jinak zbytek odpovědi máte pravdu. postup je tak jak jsme ho napsali oba stejně. Majitel vozidla musí vědět kdo řídil, ale nemusí to nikomu sdělovat. Může odmítnout vypovídat, ale to bych se opakoval...

přeji hezkou neděli..

blackflamesiczi*

policie zjisti majitele vozidla ten tam zajede pred policii zaparkuje na zakazu zastaveni , zadni casti pod kamerou ze neni videt kdo ridil vyleze z auta rekne mestakum ze tam parkovala osoba blizka a oni se zeptaji kdo prijel pred jejich sluzebnu autem a zaparkoval na tom zakazu a vy reknete zase osoba blizká a sednete a jedete pryc a jak jste rad ze to vyslo a ze nebudete platit tak zapomenete rozsvitit svetla a statní policie za 500,- *zed* . Nikdy jsem jeste ve strakonicich za listecek za oknem nezaplatil ani korunu a ze jsem jich dostal opravdu hodne, za stani pred panelakem

To, že pomocník či měšťák vyfotí nějaký lísteček za stěračem, to ještě neznamená, že řidič ten lístek dostal. Jedině video záznam, který by běžel od vložení lístku až po usednutí řidiče za volant a bylo by na něm nepřetržitě vidět ten lístek, to by byl zřejmě důkaz, že řidič mohl ten lístek převzít. To je nereálné. I když v tomto státě je možné téměř vše...

alabamaman
hodnocení

0x

To, že dostaneš lísteček za stěrač, tak tě k ničemu nezavazuje, jelikož lísteček se může lehce ztratit buď "neznámo jak", popřípadě může být odfouknut větrem a podobně. Takže ne, pokud se nedostavíš, tak se naprosto nic neděje. Jak píše hejkal, muselo by být natočeno, jak strážník lísteček dává za stěrač a videozáznam by musel trvat až do doby, než s vozidlem někdo odjede a pak by se to možná dalo považovat za důkaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]