Nejste přihlášen/a.
Představte si dopravní situaci...
v klídku si jedu autem... rovinka, prázdná silnice... jsem kousek od křižovatky(jedu na hlavní) a chci odbočit doprava... ale ejhle ZA křižovatkou (směrem rovně, několik metrů) stojí policista, má zvedlou ruku s plácačkou a druhou mi ukazuje, že mám zajet ke kraji a zastavit... musím zastavit a tím si přejet svoji odbočku nebo můžu odbočit a nezastavovat?
blasty, blikáte doprava, pak policista zvedne ruku a zastavuje? Přímo Vás, nebo toho kdo jede za Vámi rovně? Já odbočuji vpravo, tudíž asi nestaví mne... a jedu vpravo...nic jsem nespáchal..
Jedu sám, nikdo za mnou ani přede mnou... nicméně policista už na mě čeká na silnici ale já jsem ještě nedorazil k hranici křižovatky (pokud se nemylím, tak zatím blikat doprava nemusím), zvedne plácačku a začne ukazovat, já se mezitím dostanu do křižovatky a zapnu blinkr vpravo... nehledejte v tom prosím nějaké uličky, jak se vyhnout odpovědi a zkuste teoretizovat...
Pokud bych měl blinkr ještě před mávnutím policisty, pokračoval bych s čistým svědomím dál v jízdě po odbočce. Pokud by policista mávnul a já až poté dal blinkr, odbočil bych a zastavil za hranicí křižovatky - když bude chtít, ať si ke mně dojde. Mějte na paměti, že znamení o změně směru jízdy je řidič povinnen dát VČAS!
Je to sice trochu mimo téma, ale takové řidiče, kteří začnou blikat až když otočí v křižovatce volantem, mám nejraději! To nemůžete dát najevo úmysl že chcete odbočit ještě před křižovatkou?
Pak by se ani ten policista nesnažil vás stavět.
Pokud bych nejel sám(= někdo jel za mnou popř. přede mnou), tak bych toto příliš neřešil a měl blinkr dávno zapnutý, takže by mě s největší pravděpodobností policista vůbec nezastavoval... držte se prosím tématu a když už kritizujete, tak si prosím aspoň přečtěte, co že vůbec píšu...
Nebojte já to četl, takže když není nikdo kolem tak se nemusí dodržovat předpisy. Asi ten polda tušil že chcete odbočit a neblikáte a proto vás stavěl!§
Naprosto souhlasím, bohužel je mnoho řidičů kteří zapnou směrovku až v křižovatce a hodně je také těch, kteří směrovky asi vůbec v autě namontovány nemají.
Jen ještě jedno doplnění... mně se tato situace nikdy nestala, pouze mi jedna křižovatka vnukla myšlenku, co kdyby se to stalo...
Přesně to se mi stalo také, akorát jsem odbočoval doleva. Rozhodoval jsem se co mám udělat, zda odbočit a zastavit a nebo kousek přejet a zastavit. Pro jistotu jsem jim raději zastavil a po procedůře jsem vratným obloučkem odbočil do firmy. Podle jakéhosi zákona a nebo nařízení musíš uposlechnout jejich pokynů. Také by mě zajímalo, jak je to správně. Raději jsem se jich neptal, protože mě zdrželi, nepomohli mi a před ničím mě neochránili.
Řidič zná své povinnosti účastníka ...dané zákonem... nad čím bádat. Několik metrů stojí a přejet svoji odbočku? A když dá pokyn zastavit na zastávce busu, jak činí?
Teda bussi tohle je rada? Já jsem z vaši odpovědi žádnou nevydedukoval.
Jen tu, že řidič má mít nastudovány do podrobna všechny předpisy, vyhlášky a zákony související s řízením vozidla jinak nemá na silnici co dělat. To je ta rada?
No rada je v tom zákonu, v § 4 a obecně zákon o policii. Policista dal pokyn. Řidičák se přece za něco dává, ne? Za nedodržení zákona jest sankce. A někteří dokonce na to doplatí životem.
No to už je lepší rada
Ovšem co když odbočím a zastavím za křižovatkou? To je špatně?
doplněno 14.04.12 23:52:No ve skutečnosti bych to asi nerisknul, že si pak na mě smlsne, ale teoreticky ...
Zákon o policii (273/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů) s tím nemá nic společného, když už tak zákon o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Jinak podle Vás ostatních řiič nemusí umět pouhý zákon o provozu na pozemních komunikacích, ale policista musí umět zákony všechny? Už se proberte. Pokud se Vám to nelíbí, popř. nemáte znalost svých povinností jakož to účastníka silničního provozu, tak odbočte a nezastavujte a těšte se, co bude následovat.
Zdarec.Pokud nestojí policista před křižovatkou a nebo přímo v křižovatce není řidič povinen zajíždět někam k jeho milosti.Prostě jedu a odbočím.(Vyzkoušeno mnohokrát v praxi.Jednou mne pronásledovali až k dveřím mého domu a neuspěli.
Souhlas s celp.U nás chytali ca 50m za přejezdem.Jenže mezi nimi byla odbočka vlevo a tak jsem na ni odbočil.Naskákali hbitě do auta a hurá zamnou.Dostihli mne na parkovišti u nádraží a že jsem jim ujel.Měl jsem vedle sebe dceru ,která se zvedla a šla na to nádraží.Sklopili čepice,pozdravili a odjeli,ani mne nekontrolovali.Takže se nemusí z chráničů člověk zrovna podělat.
Souhlas s CELP a DES. Nejhorší je předpo...t. Když chtějí všechny co přijíždějí ke křižovatce, tak ať si stoupnou před ni.
Souhlasím s celp, taky jsem si to myslel, je to logické, ale vzhledem k tomu, kdo chodí k policii, tak jsem raději zastavil. Dodnes mě to mrzí. Ale dohaduj se potom s blbem.
A jak se pánové díváte na tento postup : Přijíždím ke křižovatce a chci odbočit vlevo zapnu levé směrové světlo a přejedu do levého pruhu. Jedu kus rovně, tak směrové světlo vypnu. Svítí mi červená, tak zastavím na hranici křižovatky. Když se rozsvítí žlutá, tak zapnu levé směrové světlo, na zelenou se rozjedu a odbočuji.
Já to beru podle toho jak dlouho svítí červená. Samozřejmě tam kde vím, že třeba svítí červená vždy jen krátce tak blinkr nechám jet a tam kde svítí dlouho blinkr vypínám a zapnu ho až když si myslím, že za pár vteřin blikne oranžová nebo až se rozsvítí oranžová.
Pokud semafor neznám je to jak kdy, ale když jsem já první u semaforu většinou směrovku nechávám blikat. Myslím, že když řidič stojí v pruhu, který je označen šipnou oznamující směr jízdy pouze vlevo nebo v pravo, tak je jasný, že chce odbočovat a snatí zapnout blinkr až s oranžovou. Tam kde je šipka pro odbočení zároveň s šipkou vpřed to už uplně jasný není takže raději směrovku většinou nechávám. Ale myslím, že to nijak neodporuje zákonu pokud se zapne až těsně před rozjezdem.
Neodporuje to zákonu - to je jedna věc. Ale co takhle zprůhlednit svoji jízdu, své úmysly ostatním řidičům?
Představte si situaci, zastavíte na světlech v levém pruhu (který je pro jízdu rovně i vlevo) a před vámi je jedno auto, které nebliká. V okamžiku, kdy blikne zelená tento řidič teprve dá směrovku a dál stojí a čeká až přejedou tramvaje nebo protijedoucí auta. Pokud by blikal včas, samozřejmě se zařadím do pravého pruhu (pro jízdu rovně a vpravo), který je v tomto případě rychlejší i s větším počtem aut přede mnou. Takhle by mě občas trefil šlak...
Toníku, sám ze zkušenosti víš, že toto je jen obecná otázka a vždy se musí postupovat dle okamžité situace a mista.
Přijíždím ke křižovatce -***jak je to daleko od křižovatky**a chci odbočit vlevo zapnu levé směrové světlo a přejedu do levého pruhu.***toto je přejíždění z pruhu do pruhu a nemá nic společného s odbočováním** Jedu kus rovně, tak směrové světlo vypnu. ***správně***Svítí mi červená, tak zastavím na hranici křižovatky***ale jsem v odbočovacím pruhu, chystám se odbočit takže musím blikat***. Když se rozsvítí žlutá, tak zapnu levé směrové světlo, na zelenou se rozjedu a odbočuji***toto je ale špatně, v odbočovacím pruhu neblikáš?***
Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat včas před započetím
jízdního úkonu s ohledem na okolnosti provozu na pozemních
komunikacích, zejména na řidiče jedoucí za ním a na povahu jízdního
úkonu.
já to vidím na porušení §30, odst.2
Toníku, zdravím a přeji jen pohodu.
Myslím, že s tím porušováním zákona to u tohoto nebude až tak horký. Znamení musí dávat řidič včas před započetím jízdního úkonu. Čili mám vyřazeno, předpokládám, že zanedlouho rožne oranžová nebo již svítí hodím blinkr až poté zařadím a rozjíždím se. Dám tedy znamení včas. Samozřejmě záleží hodně na okolnostech. Když předemnou stojí např. 5 aut, tak než se dostanu já k semaforu, tak většinou svítí již červená. V takové situaci konám tak jak jsem teď napsal. No a blinkr nechávám zaplý již po celou dobu dalšího čekání na zelenou. Ale jak jsem napsal výš, v naprosté většině situací blikám.
Prostě záleží hodně na okolnostech. Každopádně na co je nám tohleto uvažování? Šetřit žárovku za 15 korun?! Absurdní. Raději blikejme a nebourejme
Milane, je to jízdní úkon, když stojím v odbočovacím pruhu? Nebo jízdní úkon začne, až se rozjedu?
doplněno 24.04.12 12:54:Myslím, že splním poždavky zákona, když dám směrové světlo v dostatečném předstihu před rozjetím vozidla s ohledem na okolnosti provozu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.