Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoda-(ne)zahájení správního řízení

Od: graber* odpovědí: 13 změna:

Zdravím účastníky diskuze,

před 14 dny jsem měl nehodu (moje osobní zavinění), při které se zranila moje máma (po dvou dnech se vrátila z nemocnice, kde zůstala na pozorování), která se mnou cestovala autem. Na rovném přehledném úseku jsem byl na chvíli nepozorný (mikrospánek), sjel jsem ze silnice a narazil do stromu. Auto totálně zničené jen štastnou souhrou okolností jsme z auta vylezli živí. Já bez zranění a máma (seděla v zadu a byla " uvázaná") má pouze zlomená dvě žebra.

Kolem jedoucí lidé zastavili, zavolali policii, záchranku, hasiče. Mámu odvezli do špitálu na vyšetření, policajt si napsal moje nacionále, nechal mě fouknout (negativní) a řekl, že mě předvolá i s mámou až ji propustí z nemocnice a bude mít lékařskou zprávu. Bez zranění mámy by mi dal dva tisíce na místě blokově a věc by byla uzavřena.

Protože došlo ke zranění účastníka nehody hrozí mi ve správní řízení flastr 25 000-50 000 a k tomu 12 až 24 měsíců bez papírů.

Chci se zeptat, jestli se dá takové sankci vyhnout či snížit její dopad na moji peněženku na minimum (neberu v potaz neprojednání přestupku do 1 roku). Svědci žádní nebyli pouze já (pachatel) a máma. Příští týden máme jít oba na dopravní policii k výslechu. Měl bych vůbec vypovídat? Nebo mám přiznat mikrospánek?

Děkuji za případné rady a doporučení.

doplněno 14.04.12 20:54:

Zdravím Vás pane Milane,

srnec tam nebyl ani tam nebyla žádná brzdná dráha (srnec - tak to bych myslím začal šlajfovat), do okola zoraná pole po obou stranách přehledná krajina . S tím odmítnutím zdr. dokumentace nevím jaký by to mělo dopad, protože nemocnice má prý oznamovací povinnost, zkrátka pokud policie zažádá tak to může dostat k dispozici.

doplněno 16.04.12 18:26:

Děkuji všem za příspěvky k mému dotazu!

Dále jsem pátral, jak se situací naložit a zjistil jsem zajímavou věc v přestupkovém zákoně. Přestupek, který jsem spáchal by se (možná) mohl posuzovat podle § 125c/h) přestupkovcého zákona a v daném případě(viz výše popsáno) by se mohlo jednat o návrhový přestupek - tedy lépe řečeno přestupek, který se řeší ve správním řízení pouze na návrh poškozeného. Nevíte prosím jakým způsobem by se řešil mnou spáchaný přestupek pokud by máma nedala návrh na správní řízení. A ještě jeden dotaz. Pokud řidič spáchá v jeden čas více přestupků např. jízda bez použití pásů, pod vlivem alkoholu na červenou apod. a celá věc jde do správního řízení - potom se ukládá postih pouze za nejvíce sankční přestupek nebo se sankce sčítají( jak finančí tak bodové)?Děkuji za odpověď.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Došlo k nehodě a jiný byl zraněn (ublíženo na zdraví). Trestní řád zná nepřípustnost trestního stíhání (je-li trestní stíhání podmíněno souhlasem poškozeného a souhlas nebyl dán nebo byl vzat zpět). Tedy při využití tohoto ustanovení nedojde k trestnímu stíhání pro tr,. čin ublížení na zdraví, což by asi při zranění žeber bylo jinak na místě. V případě nejhorším se přibírá znalec.

ben*

co se k tomu postavit jako chlap?! Už jen to, že lezete za volant unavený o něčem svědčí!.. Nejste ale vyjímka, takových střelců jsou plný silnice...bohužel..

buss

jo jo, napřed něco spáchám a pak jak to očurat...

erikch*

chlapi-už samo to,že se tak stalo je pro dotyčného dostatečným varováním do budoucna(on ,neúmyslně,ublížil své nejbližší-mamce-naštěstí je v poho...)...A moralizování-to nám jako národu jde (kdo jsme bez viny,nechť hodí kamenem)...Je velký rozdíl tahle situace a třeba po pařbe,s x promilema,sednout za volant...Mimochodem mikrospánek,nebo třeba nějaký šok(diabetes,mrtvička apod.)může potkat kohokoli z nás-i vás oba nevyjímaje-a zrovna tak mužete v tu chvíli za volantem ubližovat(bohužel i zabíjet)...Takže tazatel položil otázku jasně- proč ještě platit x desítek tisíc pokutu státu,který ani nepřišel k žádné újmě-a obráceně - kouká stát na fakt rozkradených(slušně řečeno "odkloněných") miliard,které z nás stejně vytáhne na spotřebních(a jiných)daní,a ptá se stát občanů-máte na to zalepit naše "odklony"...?! Odpovězte si sami,a mimochodem-postavit se čelem k problému, bene-je hezký zpoza monitoru ostatní umravnovat,ale jak je na tom třeba tvé danové přiznání(pokud jsi OSVČ)-neupravil jsi ho malinko(třeba)...?! Nebo ví zaměstnavatel o tvých "malých domů" (třeba)...?! Nevím co děláš a čím a jako co se živíš a nechci tě ani z ničeho obvinovat-ale jsme prostě češi,je to v nás ...,takže než budu hodnotit morálku ostatních-začnu u sebe...A na případnou reakci(jakože já nic apod.)jedna smutná perlička-po smrti Matky Terezy(řekněme etalonu ctnosti,poctovosti atd.)v roce 97 se našla konta ve Švýcarech s "nastřádanými" asi 5 000 000 USD,k nimž měla přístup pouze G.B.(vlastní nac.Matky Terezy) a z nichž nebylo nikdy vybíráno,pouze vklady...Nikdo nejsme tak morální,abychom mohli poučovat ostatní...

saman47*

Já Vás obdivuji...Vlastně se tedy vůbec nic nestalo a proto pojďme všichni podvádět, krast, upravovat daňová přiznání, pokud je nám někdo nesympatický, odstaňme ho ať nepřekáží a hlavně nepřijímejme tresty za naše chyby. Příště uděláme chyby větší, budou za námi třeba i mrtví, ale my jsme s problémem vyčůrali. Tak to má být, tak je to správné a proto je tato republika tam, kde je. Víte kvůli komu? Kvůli Janouškům, Bémům, Bártům, Škárkům, Kočím a hlavně kvůli takovým radilům jako jste vy.

doplněno 15.04.12 08:11:

Nejste náhodou advokát? To by Vás ještě možná omlouvalo. Tato sorta živočichů...nebudu říkat lidí... je kvůli penězům, z principu své profese a šikovnou manipulací se slovíčky a fakty schopná zapřít i svojí matku.

des*

ANO,Ano,ano,vážení přátelé,nejlépe je kázat pravdu s mečem plamenným,potřít te xindl,co podvádí a nejlíp je se k vůli tomu zaregistrovat ,dát napamětnou těm chytrým.Již dějiny nám ukázaly kam se došlo s pravdou.

erikchu a Desi, vidíte jak lidi neznají hranici mezi využitím a zneužitím znalosti předpisu...
Jsem přesvědčen, že každý bude hledat možnosti, jak zmírnit trest, který by každému hrozil za cokoliv. Jse toho svědky zde na poradně denně, ve všech možných dotazech.
kdo jsme bez viny,nechť hodí kamenem
nejlépe je kázat pravdu s mečem plamenným
Buďme na sebe hodnější...

To Buss a Ben-i odpočinutého člověka může přepadnout mikrospánek,to není věc jen unavených i když tam je to pravděpodobnější.Mám s tím osobní skušenost ale bez zranění!

saman47*

Souhlasím s Vámi, je to šílený, bohužel. Jen zírám, co se najde lidí ochotných vyfabulovat třeba mouchu z větráku auta či jiné nesmysly. Příště by už to jeho matka namusela přežít, co by zdejší radilové navrhovali potom? Masáž srdce na náhrobním kameni už vážení radilové není vůbec k ničemu. Sakra prostě jsem udělal chybu, tak za ní zaplatím a je to, co pořád hledat jakési nelegální úniky a podvody. Opravdu jsou lidé v tomto státě tak špatní?

doplněno 15.04.12 08:17:

Pro ben a bus

erikch*

celým svým příspěvkem jsem se snažil naznačit,že moralizování si můžeme těžko kdo z nás dovolit(nikdo nejsme křištálově čistí,ani M.Tereza nebyla)-a to,že se něco takového dotyčnému stalo je smutné-a ten dotyčný s tím musí žít-naštěstí je jeho mamka v pohodě(i tak kdykoli jí uvidí bude si moc dobře vědom,že udělal chybu a ublížil jí)-zkrátka jinými slovy už to samo je dostatečným potrestáním(můj osobní názor-když si představím sebe ve stejné situaci)...No a ještě jeden úhel pohledu-proč třeba lékaři nejsou odpovědní za své chyby-alespon ne v ČR-oni totiž když udělají chybu-objektivně a fundovaně to posoudí bohužel zase jen "kolega" lékař(a ten kolegu nepodrazí),podobně úředníci-když udělají chybu,jsou si moc dobře vědomi,že nenesou zodpovědnost za své jednání(jakože v dobré víře)-a proč tedy určitá sorta profesí a osob nemusí nést zodpovědnost(a být tak za své chyby trestána) a jiné skupiny osob ano...?! Prostě dokud nebude 1 metr stejně dlouhý pro všechny-bez konexí,úplatků atd-do té doby já osobně zastávám takovýhle názor-pokud je nějaká legální možnost(právě třeba ta moucha z ventilace),proč ji nevyužít...?! Nemluvím o úmyslech jak na majetku tak zdraví-tam není o čem diskutovat...

hodnocení

0x

Matka nedá souhlas s vydáním zddravotní dokumentace, tužíž bude DN bez zranění.

doporučil bych vypovídat, ale o mokrospánku pomlčet. Nebyl tam srnec, kterého jste se lekla?

doplněno 14.04.12 21:32:

Vím určitě, že pokud matka nedá souhlas, nemají se o co opřít. Zkuste doplnit dotaz v poradně JUDr. Berana...

Určitě to dobře dopadne...

doplněno 14.04.12 21:33:

zdroj:

autoweb.cz/...

podobné, či stejné

Bonus nebo plnění pojišťovny
erikch*

přímood jednoho z výše postavených dopraváků-jediné na co se lze(legálně-a musí tak být bráno v potaz)je tzv.zásah vyšší moc-ideální a neověřitelný je argument,že vám vlítla moucha(jiný hmyz-nevíte,případně nečistota) z výdechu ventilace a asi jste se lekl-prostě nevíte a najednou náraz...Pokud není alkohol apod.máte tímto "vyhráno"-je to věc za kterou fakt řidič nemůže-žádné obecné kecy :" o nepžizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky,nepřiměřené rychlosti...atd."-prostě zásah vyšší moci(to ale neuvádět-pouze vylítnuvší asi moucha) a nemůžete nést zodpovědnost zodpovědnost...Tuším 2010 byl podobný argument "posvěcen" i jedním z nejvyšších soudů...

des*

Já myslím že při přemnožení černé zvěře,už zavinilo tolik nehod,žeby se s tím mělo něco dělat.Na zoraném poli vůbec není vidět,jen se mihne,jeden druhý,a je to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]