Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce, právě jsem narazil na jednu věc a ta je, jak správně uvázat lano se smyčkou a plastovým čepem k vlečnému oku vozidla. S autoškoly jen vím, že se tam nedělá uzel, protože při roztahování se utáhne a pak nejde rozvázat. Jak tedy nejlépe uvázat tu smyčku k oku, aby při prověšení lana nepovolila a neodmotala se a při tažení se neutrhla a po skončení tažení šla bez námahy rozvázat? Dík a přikládám foto pro ilustraci, kde celou smyčku nevidím a netuším jak ji vázat.
jeden konec lana provleces okem na aute a pak okem na lane a dotahnes a druhym okem protahnes lano oken a oken v lane protahnes kus lana a zajistis plastovym kolikem (vzhledem k tomu ze mas facko tak mas ve vybave klasickej plochej klic 17/13 a ten je lepsi nez plaskovej kolik)
Pochopil jsem to správně?
A nemohu ten klíč nebo čep po cestě ztratit, až lano povolí?
kreslis stejne jako ja jo spravne a ten klic neztratis on se dotahne (za tech par let jsem ho neztratil) a hlavne muzes za nej zabrat a roztahnout tu smycku pri sundavani coz za kolik nejde
a neohnes ho urcite , ja ho davam i na kurty pri vyprostovani z bahna a tam jsou trochu jine sily nez pri normalnim tazeni auta
Jo, a pokud budu někoho táhnout, je lepší využít kouli tažného zařízení, nebo musím použít oko ve skeletu?
Je dovolené využít kouli tažného zařízení mimo jiné i k vlečení lanem, nebo bych dostal pokutu?
tak to nevim ale ja taham v 99% jen za kouly a na explorerech nemam tazne oko vubec tam je na vystuze co se dava pryc pri montazi tazneho. Techicky to neni problem a nicemu to nevadi ale jestli na to existuje predpis to nevim
A prakticky? ...
Takže nevadí, že lano není rovnoběžně ve směru jízdy? Pokud bych tahal Favorita Favoritem, tak vepředu a vzadu jsou oka na pravé straně a tudíž při vlečení je lano rovnoběžně.
Jestli při vlekání (rozjezdy,zatáčky) není problém i lano uchytit na protilehlé strany tak, že auto které potáhnu si dám na své pravé zadní oko a tažené auto bude mít oko na přední levé straně, tedy lano už nebude rovnoběžně?
Bude to mít vliv spíše na mě jako tánoucího nebo bude trochu problém u vlečeného? Nebo je to bez rozdílu?
Kombinace spojení...
Osobně nepoužívám na vlečení tohle lano, ale lepší - ale ani na tomto bych nepoužil originál plastové ´čudlíky´...
Nejlepší uzel na lano je osmičkový, jde poměrně dobře rozvázat i po zatížení a i na tomto laně...
To použiji tu dvojitou osmičku a budu jí uvazovat přímo na oko? V luftě bych jí uvázal hned, ale v průběhu uvazování jí provléct okem a pak dokončit se mi zdá složité, asi na to jdu špatně
Je to velice jednoduché...
Uděláš jednoduchou osmičku, volný konec provlečeš okem a osmičku zdvojíš...
Wow , fakt jednoduché. Teď jsem se stím mořil s kouskem drátu :D. Udělal jsem jednoduchou osmičku, volný konec jsem provlékl kolem nohy stolu
a pozpátku jsem udělal další osmičku na tu původní.
Jen nevím, jestli bych to na autě rozvázal, to mi příjde rychlejší a efektivnější s tím klíčem, jak radil black.
Ale tenhle trik se moc hodí pro lano, které je holé bez zakončení (třeba v nouzi nějaké horolezecké doplněné praporkem)
Dal bych bod, ale už není .Moc díky
Já vozím právě horolezecké (resp. jeskyňářské - statiku) a používám šekly - to je úplně nejlepší...
Osmičku do šeklu a šekl pohodlně do oka? To pak je pohoda rozpojit.
A jak je to s tou koulí? Mechanicky vlekání snese, ale co na to pomahači a chrániči?
doplněno 11.04.12 22:41:Klasická koule ISO 50
Jo jo, osmičku do šeklu a šekl do oka - na teréňáčku je to skoro nutnost...
Pokud jde o tažení za kouli - pokud je normovaná třeba na 2000, mohli by pomahači brblat, že se lano může vysmeknout, pokud je to ale běžné tažné do 750, i na nosnost (přestože tažné oko už jsem utržené viděl, kouli ještě ne )...
a posad do auta co tahnes totalniho vola a uvidis minuly tyden jsem tahl do dilny brachovo auto a ridil kluk co to mel pujcene a za necelych 50 metru me vjel 4x na lano , pri vyjezdu na hlavni kdyz jsem vyjel tak se chtel rozhlednout take a zaslapl to natvdro a ja libal volant. A cca pred 10 lety jsem v Pisku(mesto) tahnul jednoho z feldou a projizdely jsme semafory a padla oranzova tak jsem to projel abych nemusel brzdit (a menit zadní naraznik) a pan uz mel cervenou tak zastavil a ja mel obtisklej volant na cele a urazenej kus zubu a pan mel vyrvane tazne oko . TAkze od te doby pouzivam pouze predimenzovana lana a nikdy jsem ho jeste nepretrhl
jednou jsem se snazil vyrvat kouly z tazneho na felde (po bouracce) a vzal jsem to za betonovej sloup a opravdu jsem tomu dal cocku a nepovedlo se ani nahodou a to jsem udelal i lavor ve strese (byla to bouracka na odpis a ja potreboval tu kouly)
Teď s toho smíchy neusnu
. Živě si to představuju, jak ti vzadu na červené zadupnul brzdu
.
Každopádně dobrá rada s výběrem, koho tam případně posadit.
Mimochodem přední zub (dvojku) jsem měl nedávno taky uštípnutý a spravený fotokompozitem. Tahal jsem ve sklepě s odbočné krabice cyky 3x 2,5mm (kabely) a krabice byla ve výšce úst a já to tahal blbec kleštěmi, které sklouzly a ťukli mi o hubu.
ja to zatim spravene nemam, zatim po 10 letech (cca ) je to v pohode a kdyz jdu k zubari tak se k tomu nikdy nedostanem vzdycky si v me puse najde zajimavejsi kseft a ja se z toho zase rok zpomatovavam takze nekdy duchodu to necham opravit
osobně tyhle lana nesnáším..spolehlivější je kurta a 2 šekly nebo háky.Nebo u vyšších hmotností řetěz nebo ocelové lano-ale řetěz je lepší.
tohle uvázání kolíkem mi přijde takové pofidérní,zvláš´t jak je to uvázané.
popravdě jsem takhle viděl tahat i náklaďák s tímto lanem ale moc dobře to nedopadlo-nedávno jsem totiž tahal z příkopu popeláře.už to měli uchystané ,tak jsem nacouval a bez kolíku jsem to vrazil do čuby. Ptám se: vydrží to lano oni řekli že je na 20tun já říkám no dobrá-ikdyž se mi to nezdálo. No samozřejmě trochu jsem zabral lano ruplo a přesně v místě kdy to měli uvázané na oku toho Mana.Tak jsem vytáhl řetěz a pak byli venku hned.A říkám kupte si řetěz ne takouhle mrchu.
Nakonec jsem zjistil že to lano bylo na max 4 tuny a ne 20 jak mi řekli.Takže to byl jejich problém.Tehdá to byla náhoda že jsem ve 813 měl ten řetěz,nevozil jsem ho,ale teď už radši ano.Já ho většinou nepotřeboval,tatra má naviják ta se vytáhne,pokud je ho zaco uvázat.
ocele se bojim , jednou me na navijaku prasklo kdyz jsem se snazil vyprostit a asi olše (tenkej strom jako zapesti nevim presne druh) sel k zemi, nastesti tam nikdo nebyl, od te doby radsi syntetiku , jinak autolano pouzivam normalni jen prumer asi 3 cm (otec ho kdysy nekde sehnal)
mam tohle ale 12 offroad-obchod.cz/... a prasknout jsem ho videl take ( vyprostovaly 5tunove monstrum 3 autama) a kdyz svihlo tak jen modriny a noha zustala u tela bez poskozeni a pan jen kulhal . A na vyprosteni na poli kde neni k cemu se vazat doporucuji kotvu (vypada to jako ta vec co z ni delaji JZD brazdy ale obracena) a funguje dokonale a neveril jsem tomu ze staci zakopat disk cca 0,5m do zeme zasypat zemí a funguje to take (ale bagr shanet nechci a lopata neni kamarad) a asi zakopavat disk z 813 neni zabava na 5 minut
jo souhlasím taky už jsem dostal přetrženým lanem-ale 30mm silným.Tahal jsem kamion ze závěje mým VT-55A.měl jsem na noze jelito 20x20cm.Ale ocelové lana nemám rád,radši řetězy.Ten nic neudělá když rupne.
jinak s tou kotvou máš pravdu já sem si je vyrobil doma,udržela 15 tun.jen se trochu unavíš než ji palicí někam zarazíš. a s tím diskem jsem to ještě neviděl. pravdfa je že pokud bych tohle (viz foto) zahrabal nebo utopil a nebyl tam silnej strom nebo cokoliv podobného tak mě žádná kotva neudrží.
Foto VT-55A vícepalivovvý V12 40-litr. 580koní spotřeba 260-1150 L/100km. max síla hlavního navijáku je 100tun,síla pomocného navijáku je 1 tuna. jeřábové rameno do 2800kg..váha 45 tun.
ja vetsinou taham odtud ven explorera ale fotku mam jen kdyz tam bracha zahrabal vitaru a vytahly jsme ji ven pres kurtu u stromu a v pulce tahnout do strany rucne , sice jsem skoro zkolaboval ale bracha za volantem a ja tahal
V minulosti jsme vlekli za Topasem MT55 s rozbitou špajzkou (kola a vydlička řazení vyletěla ven z přev.i s kusem bloku ) dvě tažné lana do kříže.
Jinak oka na autech jso ve všech případech schválně opačne aby vlečné lano bylo (teď nwn zda zleva do prava či opačně) aby nezkušený ve vlečeném na něj nenajel a neurval ho!Pokud je to takto,tak je právě menší pravděpodobnost. a nyní perlička.Měl jsem půjčeného tranzita abych si přetáhl auto z Boskovic do JH.Měl jsem tažnou tyč na kouli ,v PE na světlech červená,na zenou se rozjedu ,pecka a pažout stál na místě a já táhl jen oko a nárazník!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.