Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak couvat do kopce?

Od: bar* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,budu dělat autoškolu a tak zatím trénuji na volném place.Jenom bych se chtěla zeptat jak mam couvat do kopce?To jediný mi nejde a vždy my to "chcípne".Děkuji za odpověd.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zz*
09.04.12 11:19
hodnocení

0x

víc plynu :)

bar*
hodnocení

Takže mam třeba pomalu pouštět spojku a přitom šlapat na plyn? :)

zz*

tak nějak :) pokud jsi úplnej začátečník, zkus nejdřív třeba sešlápnout plyn aby na otáčkoměru ručička ukazovala 1500 otáček, a pak pomalu pouštět spojku. Až se tohle naučíš, můžeš zkusit šlapat na pedály zároveň ;)

repkin*

naučte se to nejdřív na rovince, dokopce to pak půjde samo

buss
hodnocení

0x

Klasicky, na ruční brzdě, spojka, zařadit, spojka, pouštět brzdu a více plynu, chce to zkoušet, cit pro pohyb auta a plyn.
A co si to tak napřed nazkoušet předkem do vrchu? Zpátečka je rychlejší než jednička...
Pak se to dá i s nožní brzdou.

frame*
hodnocení

0x

Řekl bych jako popředu. Stojím na brzdě a spojce. Zařadím zpátečku, pouštím spojku do bodu záběru a přešlápnu na plyn. Spojku nepouštět prudce. Dle kopce a typu auta přidat správné množství plynu. Ze začátku lze s ruční brzdou, ale doporučuji to zkoušet bez ní. U aut se systémem pro rozjezd do kopce máš asi 2 sekundy na to se v klidu rozjet.

martinhajek*
Postup přes nožní brzdu se již dnes nedoporučuje a navíc ho nelze spolehlivě použít v prudkém kopci nebo u slabších aut.
Správně se má do (z) kopce rozjíždět přes ručku, takový postup je jednodušší a bezpečnější.
frame*

Ok beru. Tento postup mi tady jednou někdo poradil, protože můj instruktor mě v autoškole zakazoval používat ruční brzdu, vyžadoval rozjíždění do prudkého kopce bez ručky, bez zbytečného vytáčení motoru a nesmělo to popojet ani o 1 cm dozadu. Dnes mu jsem za to nesmírně vděčen, ruční brzdu vůbec nepoužívám a je to paráda. Když vidím člověka, který se dostane v kopci do zácpy a vystresovaně musí po každém metru jízdy zastavit a zatáhnout ručku - je mi ho líto. Je to o citu. Někdo možná může namítat, že se víc ničí spojka, ale to už je na jiné téma.

doplněno 09.04.12 16:44:

Z kopce přes ručku? To nechápu. Já tedy většinou pustím brzdový pedál.

martinhajek*
Né, já to myslel jako couvat do kopce, ne jet z kopce :-D
frame*

No já v tom doplnění reagoval na to "z" v závorce.:)

...do (z) kopce...

Cože? Jak nedoporučuje? Kdysi se v autoškole učil rozjezd do kopce přes ruční brzdu, kdo to udělal u zkoušky jinak tak jej vyhodili. Dnes se v autoškole o jiném způsobu rozjezdu do kopce než přes nožní brzdu anio nezmiňují.

Samozřejmě, že přes ruční brzdu je to jednoduší a bezpečnější, ale dnes se to v autoškolách neučí, takže je to spíš obráceně ;)

přes nožní brzdu se již dnes nedoporučuje...

co to je za nesmysl? Ruční brzdu při rozjezdu používám jen zcela výjimečně, třeba v terénu, při rozjezdu do stoupání přez 30 stupňů, (což na silnici těžko potkáte), nebo při vyjíždění z řady zaparkovaných aut v kopci, kdy si nemůžu dovolit ani minimální couvnutí.

hodnocení

0x

S tímhle Vám těžko někdo poradí. Chce to cvik, takže trénovat, trénovat a trénovat (pokud máte s čím). Najděte si místo, kde nemůžete způsobit žádnou škodu (a kde nikomu nebude vadit, že nemáte řidičák) a cvičte. Napřed se to naučte s ruční brzdou, pak bez ní. Nic na tom není, ale musíte si na to přijít sama.

doplněno 09.04.12 18:34:

V podstatě je to stejné, jako na rovině, jen musíte přidat víc plynu. Ale zase né moc. Prostě tak akorát. A musíte si správně načasovat puštění brzdy, pouštění spojky a přidávání plynu. To se teoreticky vysvětlit nedá, to se musí nacvičit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]