Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, nevíte někdo o nějakém dobrém servisu nejlépe v královéhradeckém nebo pardubickém kraji, kde ještě mají přístroje na seřizování karburátorů. Mám Škoda Favorit, rv. 1990. Auto je přestavěno i na LPG. Na LPG nemám žádný problém, ale v režimu na benzín mi auto chcípá. Chybu zapalování, čerpadla benzínu a výšku hladiny v plovákové komoře bych vzhledem k dobrému provozu na LPG a běžnému chování při přepínání mezi palivy vyloučil. Dále jsem také prověřoval ukostření a napájení karburátoru multimetrem a také to vypadá OK. Odpojovač volnoběhu po odpojení konektoru cvaká. Při nastartování studeného motoru na LPG se otáčky pohybují kolem 1500 ot. min. Při nastartování studeného motoru na benzín kolem 1000 a motor vynechává. Po zahřátí motoru a vypnutí sytiče na benzín po sundání nohy z pedálu plynu hned motor chcípne a nastartovat jde pouze s pedálem plynu až u podlahy. Sytič tedy bude také pravděpodobně pracovat správně. Takže bych viděl závadu někde v karburátoru nejspíše ve volnoběžné trysce. Bohužel nemám doma žádné vybavení, kterým bych mohl prověřit funkci jednotlivých částí karburátoru popř. změřit bohatost směsi podle emisí. Proto bych tuto práci chtěl přenechat servisu, který má potřebné vybavení a karburátor by mi celkově seřídili. Nevíte o nějakém servisu? Popř. kde by se dal levně sehnat jiný karburátor. Ale ten by asi nebyl o nic lepší a také by vyžadoval seřízení. Děkuji za odpovědi.
Čus, co si koupit fungl nový originál? Jinak na vrakáčích se cena pohybuje od 300 do 500Kč, ale většina je zralá na repasi. Většinou se vychodí osičky na klapkách a prolíná benzín. Další problém jsou čínské gumové podložky. Nejlepší je trojdílná (papír,kov,plast). Momentálně mám na autě nějakou gumovou lepší druhovýrobu. Oproti té čínské jí benzín nežere. Čínská se pozná hlaďoučkým povrchem a otřepy gumy a ta lepší je jakoby taková drsnější a má takový vzor jak dřevo (není úplně hladká). Podložky nejvíc rozhazují volnoběh, ale s LPG to posoudit neumím.
Teď jeden karbec repasuji. Ještě tedy skus pročistit tu trysku volnoběhu (dám ti obr.) a skontroluj si obohacovač (vygoogli). U LPG odchází vlivem sucha a pak uchlastá motor, protože přes prasknutou membránu vyteče plováková komora do sání.
V Praze je repasuje pan Kratochvíl, ale s diskuzí je spokojenost tak 50 na 50 (dle stavu karbu).
Jinak po startu musí být otáčky kolem 2200 - 2400. Měří se to na zahřátém motoru, aby se vyloučilo brždění studeným olejem a převodovkou (taky olej). To se pak ten sytič nastaví ručně pohnutím vačky na ten šroub s bílou plast čepičkou.
Jinak to zatím tipuji na ten obohacovač (motor se uchlastá a chcípne).
http://auto.bazos.cz/inzerat/14311371/Karburator.php
doplněno 09.04.12 00:53:Tryska volnoběhu je zde. Vyšroubuje se velkým plochým šroubovákem, který se zasune do zářezů na okraji trysky (jako, kdyby to byl obyčejný šroubek). Nejlépe se čistí acetonem (to platí pro celý karburátor) a rybářským vlascem. Proti světlu je vidět skrz malá dírka a na bocích ty větší. Nečistit drátem a měděným lankem, poškodí se stěny a tryska se zničí (je velmi přesná).
doplněno 09.04.12 01:00:Jinak studený start na benzín zajištuje i objemový ovladač (malé ufo) a termoventil. Sytič se plynem (pedálem) zapne a při točení motorem vlivem podtlaku klapka vzduchové přívěry (ta nahoře - sytiče) začne otevírat a zavírat (to dělá objemový ovladač a je to tzv. nucené otevírání podtlakem, aby se neuchlastal motor. Dělá tam štěrbinu o síle asi 1mm. Při nefunkci ovladače (ufa) se nic neděje. Klapka je zavřená a po chvíli studeného startu začne motor brmlat a jakoby prskat. Pomůže mu zvýšení otáček plynem a až se protáhne a zahřeje, tak je zase OK.
doplněno 09.04.12 01:04:Ještě, pokud není podtlak při startování pro ten ovladač (ufo), tak za to může i podložka, kde se ten podtlak stratí, ale většinou je prasklá membrána i v tom ovladači a při nasání pusou na vstupu A na to ovladači, klapku sice otevře, ale neudrží tlak a zase jí zavře.
doplněno 09.04.12 01:10:Základní znalosti zde:
http://www.ulozto.cz/xq4tyFJ/karburator-favorit-lekr-28-30-1-pdf
Nedoporučuji povolovat ty matky na osičkách, co jsou jištěny to plechovou podložkou klepnutou o bok matky (už se nedá sehnat) a taky povolovat šroubky na klapkách (jsou z druhé strany rozklepnuté, aby nemohly spadnout do motoru při uvolnění, ke kterému díky tomuto jištění nedojde.
doplněno 09.04.12 01:20:Takto tento typ funguje na Audi,VW Polo,Jetta, akorát u LEKRu na Fávu je potřeba tu přívěru zavřít plynem a pak ji přiotevře ovladač objemu a bimetal sytiče jí celou pak staví až do svislé polohy.
Hlavně u studeného startu Fáva, musí být ty vysoké otáčky na prázdno (u mě jsou jen pár sekund),pak jdou shodit klepnutím do plyn. pedálu na 1500.
doplněno 09.04.12 01:21:
Čau, velice děkuju za vyčerpávající odpověď. O víkendu se na to podívám. Zkontroluju tu volnoběžnou trysku a ten obohacovač. Díky taky za odkazy. Jinak jsem si ještě pročítal, co se píše o karburátorech v knize od Andrta a Maliny a tam je toho o karburátorech taky docela dost. To je asi nejobsáhlejší kniha o Fávech. Vyzkouším tvoje tipy, čím by to mohlo být. Díky.
Andrta doporučuji. Je tam o Karbu úplně vše od funkce, seřizování až po závady a jejich řešení . Když odšroubuješ ten obohacovač, tak se nejlépe rozlouskne čepelý nože. Pak uvidíš, jak je na tom membrána. Pokud nebude s prasklinkami, tak bude tvrdá a to taky znamená KO, takže sehnat originál nový (cca 250 - 300kč s černou membránou).
Není v tom žádná věda. Já seřizoval jen volnoběh a bohatost (základní je od zašroubování 2,5 - 3 celé otáčky - koukáš na rukojeť šroubováku a uděláš si na ní značku, ať tu celou otáčku uděláš přesně - zbytek doladí na emisích). Do ničeho jiného jsem nevrtal a spíš jsem dle knihy kontroloval ty velikosti štěrbin, jak otevírá přívěra a plovák a sytič.
Jo, a ta bohatost a volnoběh se dělá u zahřátého motoru, kdy je sytič vypnutý a motor je horký.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.