Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sankce za povinné ručení od ČKP

Od: ivulkas* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

vzhledem k tomu, že jsem pečlivě prostudovala tématiku ČKP na tomto webu a všimla si, že Vaše reakce jsou vždy plné dobrých rad a tipů, ráda bych Vás také poprosila o pomoc...

Před nedávnem mi přišla výzva k uhrazení sankce od ČKP za tříměsíční absenci povinného ručení na mém starém vozidle (říjen 2009- leden 2010)... Nic překvapivého, ale problematika je trošku složitější...

V roce 2007 jsem odkoupila Renaulta od mého bratra bez kupní smlouvy a za hubičku. Majitelem i provozovatelem, jsme neměnili byl jím stále můj bratr. Nicméně uzavření pojistné smlouvy na povinné ručení umožnuje, že pojistku prakticky může uzavřít kdokoliv, ačkoliv nemusí být majitelelem či provozovatelem, proto jsem tuto smlouvu o PR uzavřela na své jméno. Nicméně tento legendární Renault, se mi začal zanedlouho rozpadat pod rukami...

Tedy naléhala jsem na mého bratra, aby jsme auto nechali zlikvidovat, protože investice do oprav by byly větší než samotná hodnota auta. Bohužel, vzhledem k tomu, že jsem nebyla vlastníkem vozidla, musela jsem vyčkat, dokud můj bratr nepojede se mnou na likvidaci osobně. V té době mi byla vypovězena i pojistná smlouva (říjen 2009). Auto stálo na parkovišti- nepojízdné a poté ho dokonce nějací dobráci i vykradli.

Nicméně konečně v září 2010 se mi podařilo s bratrem auto zlikvidovat, ale má to jeden háček... Bratr jaksi nezodpovědně zapomněl auto odhlásit z registru vozidel a tuto skutečnost mi řekl až po doručené výzvě... Tedy moje otázky jsou:

Je možné, že příkaz k uhrazení 3- měsíčního poplatku je pouze taktickým krokem ČKP a další darda bude následovat? Mám se dobrovolně přihlásit na ČKP a zjistit, jakou částku tam nyní dlužím i přesto, že auto fyzicky neexistuje téměř 2 roky? Budou moci vymáhat tento příspěvek i po doložení o fyzické likvidaci a současně vyřazení z registru zpětně za skoro tří-leté obodobí? Co bude nejlepší další krok?

Prosím, o radu... Nerada bych skončila s 50 000 dluhem za bratrovu nedbalost... Děkuji za reakce a rady...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

- odkoupením auta za hubičku došlo k faktickému převodu vlastnictví

- majitelem a provozovatelem ( zapsaným v registru vozidel a v dokladech ) zůstal bratr právě proto, že s eneobtěžoval nahlásil na reguistru změnu, a Vy jste se neobtěžovala na sebe auto přihlásit

- ekologická likvidace znamená fyzický zánik vozidla, do 10 dnů od vystavení potvrzení od převzetí autovraju nikdo nenahlýásiol na úařdu změnu, tedy nepožádal o vyřazení auta, jak ukládá zákon...řečičky o faktickém a registrovaném majitelůi a provozovateli jsou tady k niočemu, protože to jsou Vaše osobní vztahy a musíte si to vyřídit mezi sebou...

- ponechání nepojištěného vozidla na veřejně přístupném prostranství je hrubým porušením zákona o poviném ručení, a skutečnost, že bylo nepojištěné auto odstavené na veřejném parkovišti nebo komunikaci, pokud bylo hlášeno policii, je jasným důkazem PROVOZOVÁNÍ vozidla...I když podle zákona o poviném ručení je provozovaným vozidlem i vozidlo, zapsané v registru vozidel...

Protže jste počelivě studoaval poradnu, budete určitě stejně pečlivě studovat i zákon o povinném ručení, především jeho paragrafy 1, 15, 24, a pak si stejně pečlivě prostudujete výzvu od ČKP...

Brácha může doložit pojišťovně, že auto zaniklo v říjnu 2010, a až se konečně někdo z Vás probudí a zajde auto trvale vyřadit z registru, můžete zaslat i potvrzení o trvalém vyřazení...

Pokud to s ČKP s bráchou uhrajete na sankční poplatky jen za dobu do data předání autovraku k ekolikvidaci, můžete mluvit o štěstí...Myslím si že ve Všem příapdě cítí ČKP šanci na získání solidního balíku, v řádech desítek tisíc Kč, a to jim stojí za soudní proces, který Vás s největší pravděpodobností nemine...

ČKP může požadovat úhradu poplatků zpětně i za 3 leté období, a požadovat to v každém případě obratem bude, pokud první splátku zaplatíte...

Za liknavost,. lenost a blbost se totiž platí...a ne mlo...

hodnocení

2x

ivulkas,

vždy lze najít řešení...

ICQ 55180641, skype: milancukrar

buss
hodnocení

0x

Ivulkas, zbytečně dlouhá povídka. Šlo to řešit tak, že by bratr dal plnou moc na odhlášení. Jak říká zákon, je třeba prokázat, že auto nebylo provozováno v rozporu se zákonem.

neogenet1c
hodnocení

0x

"Je možné, že příkaz k uhrazení 3- měsíčního poplatku je pouze taktickým krokem ČKP a další darda bude následovat?"
>> Je to tak, já měl auto rok rozebrané na zahradě a pochopitelně jsem neplatil POV. První upomínka a žádost o platbu za 3 měsíce mi přišla asi před rokem, včera (protože to odmítám platit) mi dorazila i ta poslední - celkem tedy 4 x 3 měsíce a dělá to asi 25 tisíc.
Myslím, že zaplacením jedné potvrdíte svou vinu a ty další se jim budou snáze vymáhat. Jinak nevidím důvod, proč by takto zvyšovali administrativní námahu.

jasuchos
hodnocení

0x

Pokud máte doklad o fyzické likvidaci, nemůže být podle mého, problém dokázat, že jste auto neprovozovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]